Co vysvětlil v Berlíně Gerasimov Merkelové

Ljubov Stěpušová
27. 7. 2018 zdroj
Nikdy dříve se ministr zahraničí Sergej Lavrov a náčelník Generálního štábu Valerij Gerasimov nevydali na společnou cestu po světě. Zjevně jsou to “kurýři”, kteří upřesňují rozhodnutí ze setkání mezi Putinem a Trumpem. Ale proč byla nutná přítomnost Gerasimova na setkáních v Berlíně a Paříži, pokud hrají druhořadou vojenskou roli v Sýrii? Je to něco na způsob vzkazu Putina Merkelové a Makronovi: “Promluvte si s Gerasimovem, když Lavrov není přesvědčivý”.


Sergej Lavrov a Valerij Gerasimov navštívili tento týden izraelského premiéra Benjamina Netanyahua v Tel Avivu a v Berlíně a Paříži německou kancléřku Angelu Merkelovou a francouzského prezidenta Francoise Macrona. Soudě podle krátkých zpráv v tisku byla projednávána Sýrie a s Evropany “normandský formát” v souvislosti s Ukrajinou.
Izrael – vše jde podle plánu

Při setkání v pondělí 23. července byl s Benjaminem Netanyahuem přítomen kolega Gerasimova z oboru – izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman. Bezprostředně po setkání Benjamin Netanyahu telefonicky hovořil s Vladimírem Putinem.

Všechno je logické – vypálili dohody s Trumpem ohledně Izraele. A sice – Rusko splnilo svůj slib, že zajistí přítomnost syrské armády na jihu, na hranici s Izraelem tak, že od ní odsune iránské síly. USA zase souhlasily s přítomností Bašára Asada u moci, a není vyloučeno, že s odvedením sil západní koalice ze Sýrie. Zde jsou vyhlídky na pokrok dobré, jelikož Írán uvedl, že může zvážit stažení svých vojsk, pokud budou jeho zájmy zaručeny Ruskem.

Jaké to jsou zájmy? Bašár Asad u moci a zajištění v jeho osobě spojence v regionu. Dodávky zbraní Hizballáhu přes území Sýrie bude nutno zmrazit.

Stažení Bílých přileb Izraelem dokazuje, že dohody jsou prováděny. Dokonce i syrské vojenské letadlo, které bylo sestřeleno v úterý 24. července, nevyústilo v něco vážného. Možná to byla vlastní hra Syřanů. Bylo také učiněno prohlášení bývalého íránského velvyslance v Damašku a poradce íránského ministra zahraničí Íránu Husseina Sheikholeslam, že “Rusko by nemělo zasahovat do vnitřních záležitostí Syřanů. Syrská vláda je jedinou stranou, která má právo rozhodnout, kdo zůstane v Sýrii a kdo ji opustí”. Pravděpodobně tlumočil nejen iránskou pozici.
Německo a Francie: Ukrajina vysvětluje přítomnost Gerasimova

Setkání v Berlíně se konalo za přítomnosti ministra zahraničí Heika Maaseho a v Paříži ministra zahraničí Jean-Yves Le Driana. Setkání, jak píší západní agentury, bylo uspořádáno na žádost ruského prezidenta. Podle oznámení ministerstva zahraničí Ruska se diskutovalo o uprchlících ze Sýrie a o “normandském formátu” (Minské dohody v souvislosti s Ukrajinou).

A okamžitě vzniká otázka: proč je nezbytná přítomnost Gerasimova, když bereme v úvahu daný program? Paříž a Berlín hrají druhořadou roli v syrském vojenském konfliktu, leda humanitární. Ano, byly zprávy, že Rusko a Francie zahájily společnou humanitární operaci v Sýrii na osvobozeném jihu. Co však mohl sdělit Gerasimov k této otázce?

Ale Berlín a v menší míře Paříž nesou přímou odpovědnost za příchod k moci fašistického režimu na Ukrajině a za rozpoutanou rusofobii v Evropě. Rusko uspořádalo Mistrovství světa 2018 ve fotbalu a mohlo by dnes otevřeně vysvětlil evropským těžkým vahám svůj postoj k Ukrajině. A ten se změnil. Připomeňme Putinův návrh na uspořádání referenda na Donbasu. Zde Gerasimov mohl hovořit o Ukrajinou překročené “červené čáře” v Azovském moři.

Verze “těžkých následků pro státnost” pro Kyjev v případě eskalace situace není vyloučena, a ta bude předložena podle plánu Generálního štábu RF. Tento plán bere rovněž v úvahu sabotáž dohod uzavřených s Trampem k Ukrajině, pokud se ta odváží reagovat vojenskou operací proti Donbasu samostatně nebo na pokyn “hlubokého státu”. Je to něco na způsob vzkazu Putina Merkelové a Makronovi: “Promluvte si s Gerasimovem, když Lavrov není přesvědčivý”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová