Izraelští aktivisté požadují zákaz vývozu zbraní na Ukrajinu

10.7.2018  Haaretz a PrvníZprávy
Více než 40 izraelských ochránců lidských práv podalo Petici k Nejvyššímu izraelskému soudu na ukončení izraelského vývozu zbraní na Ukrajinu, neboť některé z těchto zbraní dostávají neonacistické jednotky ukrajinských bezpečnostních sil.

Aktivisté jsou přesvědčeni, že tyto zbraně dostávají vojáci, která otevřeně přijímají neonacistickou ideologii, a uvádí důkazy, že pravicová Azovská milice, jejíž členové jsou součástí ukrajinských ozbrojených sil a jsou podporováni ministerstvem vnitra, používají tyto zbraně .

Důvody izraelského ministerstva pro udělování vývozních licencí na zbraně nejsou veřejně přístupné, ale izraelské zbraně v rukou známých neonacistů by měl být brán do úvahy při udělování licence.

Nicméně není to poprvé, kdy ministerstvo obrany ozbrojuje síly, které vyznávají národně socialistickou ideologii (nacismus), píše izraelský Haaretz.

V minulosti Izrael vyzbrojoval antisemitské režimy, jako byl vojenský režim v Argentině, který zavraždil tisíce Židů v táborech, zatímco jeho vojáci strážili vězně Uzi samopaly.

Izrael také vyzbrojil nacisty, například válečného zločince Klause Barbieho v Bolívii. V případě Ukrajiny vojáci používající izraelské zbraně otevřeně vyjadřují svou podporu rasistickým a antisemitským myšlenkám.

Dobrovolnický prapor Azov byl založen na Ukrajině v roce 2014. Znaky praporu jsou známé národně socialistické emblémy. Jeho členové používají nacistický pozdrav a používají svastiku a insignie SS.

Navíc někteří z nich otevřeně připouštějí, že mají neonacistické nálady a že jsou popírači holocaustu. Jeden člen milice řekl v rozhovoru, že bojuje s Ruskem od doby, kdy je Putin Židem. Azovský seržant řekl, že je národním socialistou, i když nebyl pro genocidu, a pokud menšiny na Ukrajině nevyžadují zvláštní práva, nebude s nimi mít žádný problém.

Zakladatel milice, Andrij Biletský, který je nyní členem ukrajinského parlamentu, dříve vedl neonacistickou skupinu nazvanou Patriot Ukrajiny, nyní zaniklý. Jeho členy tvoří zakládající jádro Azova.

“Národní národnostní mise v tomto kritickém bodě je vést konečný pochod bílé rasy směrem k jejímu přežití,” řekl Biletsky. “Jedná se o pochod proti sub-lidem, kteří jsou vedeni rasou semitskou.” Podle zprávy ochránců lidských práv členové milice jsou podezřelí z válečných zločinů, mučení a sexuálního násilí.

Ve spojitosti s rostoucí silou Azova, která má více než 3 000 členů, dochází k nárůstu antisemitských incidentů a útoků na ukrajinské menšiny. Neonacistické skupiny zaútočily na Židy a židovské pamětní místa po celé Ukrajině, stejně jako novinářům, Romům a členům LGBT komunity.

Voják praporu AZOV se svou novou výzbrojí – izraelským samopalem zn.Tavor

Jeden poslanec Evropského parlamentu v reakci na otázku “židovského problému” na Ukrajině prohlásil, že “ve vládě existuje neukrajinská krev, která musí být řešena.” V květnu pravicové skupiny procházely Oděsou a jejich vůdcové tvrdili, že město patří Ukrajincům, ne Židům, a že se jich zbaví.

To vše se proto děje, jelikož ukrajinská administrativa odmítá podíl Ukrajiny na holocaustu, stejně jako Polsko.

Tyto pokusy zahrnují přepisování historie druhé světové války a oslavu ukrajinských vojáků, používání právních předpisů a různých publikací, stejně jako vyprávění o židech, kteří byli během války spojenci národních ukrajinských sil, zatímco ve skutečnosti museli židé skrývat svou totožnost .
V roce 2015 muzeum holocaustu ve Washingtonu odsoudilo ukrajinskou legislativu, která měla zabránit kritice spolupráce Ukrajinců s nacisty.

Centrum Simona Wiesenthala a Světový židovský kongres odsoudily rozhodnutí pojmenovat centrální bulváry v Kyjevě po nacistických spolupracovnících. Aby toho nebylo málo, tak v dubnu došlo k poctě ukrajinských jednotek SS Waffen, které masakrovaly tisíce Židů během druhé světové války. V červnu řekla nejvyšší ukrajinský vojenského prokurátor Anatoli Matios v rozhovoru, že Židé chtějí “utopit Slovany v krvi”.

Od jara roku 2015 jsou příslušníci azovské milice součástí pravidelných bezpečnostních sil na Ukrajině, která je součástí Národní gardy, která je vedená ministerstvem vnitra. Milice povzbuzuje členy a příznivce, aby se zapojili do armády. Nicméně, milice se udržuje jako samostatná organizace.


Související:
Spiegel: Neonacisti „Azova“ chtějí „znovu dobýt Evropu“!

Petice, kterou předložil právník Itay Mack, obsahuje bohaté důkazy o ozbrojení ukrajinského režimu a jeho azovských milic.

Ministerstvo obrany, jak je zvykem, odmítá tuto záležitost řešit a reaguje pouze obecně, aniž by upřesňovalo úvahy, na nichž se zakládá rozhodnutí o schválení vývozu zbraní. Zdá se, že v tomto případě si veřejnost zaslouží podrobnější odpověď, stejně jako ukrajinští židé, které izraelská vláda údajně tvrdí, že chrání.

Dokonce i kdyby tyto zbraně byly v současnosti zaměřeny na Rusy, měli bychom vzít v úvahu rozumnou možnost, že budou v budoucnu využívána k dosažení dalších cílů, možná zaměřených na menšinové skupiny v zemi. Bude tedy pozdě na to, aby se zastavila spolupráce izraelské organizace s vrahy Židů a dalších.

(rp,prvnizpravy.cz,haaretz,foto:arch.)