Jaroslav Foldyna se řízně vložil do křiku na Trumpa: Česká kavárna je zaskočena jako komunisti v roce 1987. Tihle Klvaňové, ČT, lidi, kteří hlásají jedinou svou pravdu o demokracii…

ROZHOVOR

18.7.2018 ParlamentníListy
„Myslím, že česká kavárna a její okolí se cítí zaskočena, jako byli naši komunisté v roce 1987, když Gorbačov vyhlásil perestrojku. Je to identické s koncem socialismu v Československu, že se něco mění, a oni to nestačí ti pohůnci – kteří hlásají jedinou pravdu o demokracii, a sice tu svoji – pochopit. Chápou to jako zradu na nich a zastavuje se jim z toho dech. O to více kolem sebe kopou,“ komentuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna některé výhrady k americkému prezidentu Donaldu Trumpovi, který se dle nich choval při setkání v Helsinkách k ruskému protějšku Vladimiru Putinovi příliš mírně, či dokonce jako jeho agent.

K hodně sledovanému summitu Putin–Trump se objevují výtky na adresu amerického prezidenta, že byl na Putina příliš mírný. V amerických novinách se už před setkáním s Putinem psalo o Trumpovi, že je zrádce. I v našich luzích a hájích se objevil názor, že se Trump choval jako Putinův agent. Co říkáte na tyto názory?

Myslím, že česká kavárna a její okolí se cítí zaskočena, jako byli zaskočeni naši komunisté v roce 1987, když Gorbačov vyhlásil perestrojku. Dostáváme se do stejné situace. V osmdesátých letech cokoli tehdy Československá televize řekla, si divák okamžitě převáděl v opačný pól. Řekla plus, divák si řekl, tak to je minus. A hledal pravdu v tom minusu. Je to identické s koncem socialismu v Československu, že se něco mění, a oni to nestačí ti pohůnci pochopit. Chápou to jako zradu na nich a zastavuje se jim z toho dech. Teď je to ještě více viditelné než u těch komunistů. Ti se aspoň trošku přetvařovali. Ale tihle Klvaňové, Česká televize, lidi, kteří hlásají jedinou pravdu o demokracii, a sice tu svoji, jsou zaskočeni, že ten velký člověk zpoza louže, kterému dříve odezírali ze rtů, se vyslovuje racionálně. Staví se k věcem tak, aby je řešil, nikoliv aby je ideologicky pojmenovával. Nejsou schopni to pochopit. Je to identické s pádem socialismu v Československu – tihle kavárníci včetně České televize.

Rétorika Spojených států v čele s Trumpem je samozřejmě jiná než v těch osmdesátých letech, ale je to zásadní změna v postojích, nikoliv ideologická, ale i praktická. To oni nejsou schopni pochopit, jsou z toho omráčení, o to více kolem sebe kopou. Vidím to v četnosti výkřiků, co píšou na Twitteru, když si člověk dovolí myslet jinak, než oni by chtěli, aby člověk myslel. Nikomu přitom svůj postoj nevnucuju. Komentuju názor sportovního redaktora Bosáka. Jenom komentuju, já mu to nezakazuju. Říkám, že mluví, jak mluví, a z toho odečítám, že Česká televize je taková, jaká je.

Když už jste to nakousl, musím dovysvětlit, o co jde. Fotbalový komentátor Jaromír Bosák uvedl, že se v Rusku šampionát neměl konat. I když i on uznal, že bylo mistrovství zorganizováno dobře, mnozí o něm dokonce mluví jako o jednom z nejlepších mistrovství světa vůbec, například právě americký prezident Trump to sdělil svému ruskému protějšku…

No jasně. Trump to říkal veřejně na kamery. A teď to zklamání tady toho pana Bosáka. Když tam byl Obama, tak oni byli šťastní, když mohli do všeho kopnout stejně, jako do toho kopnul velký muž z Washingtonu. Teď se ten muž vyslovuje jinak, a oni to nejsou schopni rozdejchat a pochopit. Bosákovi neberu jeho názor. Jenom se musím smát. Pak se člověk diví, že Česká televize vystupuje tak, jak vystupuje. Tendenčně zvou lidi, aby událost komentovali – pan Romancov, Klvaňa a spol. Je jasné, co z nich pro veřejnost vypadne. Tendenční ideologická informovanost, rok 1987. Zase jsme v něm, akorát trošku naruby.