Nepřítel “hlubokého státu”: proč vypukla na Trumpa štvanice po setkání s Putinem

Alexej Jesod
22. 7. 2018 360tv.ru
Proti Donaldu Trumpovi vypukla ve Washingtonu politická bouře, v níž je k útoku používán dokonce i ten nejtitěrnější důvod. Jde, jako obvykle, o “zlé Rusy” nebo jsou jiné důvody? Odpověď může být neočekávaná. Dotkom je dalek od Trumpova přesvědčení a jeho příznivců, ale hlasování na jeho Twitteru mluví samo za sebe. Na otázku “Jaké je hlavní nebezpečí pro USA: Rusko, terorismus nebo hluboký stát?” odpovědělo 91% ze 40 000 respondentů, že “hluboký stát”.


Trump, Trump, Trump, Putin, Trump, Putin – pokud máme věřit americkému tisku, na světě nezůstalo nic jiného než setkání amerického a ruského prezidenta. Dvouhodinový rozhovor mezi Donaldem Trumpem a Vladimírem Putinem vyvolal efekt bomby, která explodovala, přičemž s jadernou hlavicí.

Celý průvod expertů, senátorů, bývalých šéfů speciálních služeb a vlivných členů Demokratické a Republikánské strany odsoudil Trumpa za “podezřelou měkkost”. Někteří komentátoři šli dál a obvinili amerického prezidenta ze zrady zájmů země. A jeho političtí nepřátelé opět začali mluvit o impeachmentu.

Rusové vs. agent 007

Shrnout milion slov Trumpových nepřátel je možné jediným snímkem – novou obálkou časopisu Time, na níž se americký prezident mění na ruského.

Taková je reakce na setkání v Helsinkách, které ještě zatím nepřineslo praktické výsledky. Jednání jsou jednání, ale protiruské sankce fungují a zatím není ani náznak obnovení předchozí úrovně spolupráce. Ano, existuje pravděpodobnost, že další schůzka na nejvyšší úrovni se bude konat na podzim, ale zatím Trump jen slibuje, že se stane Putinovou “nejhorší noční můrou” v případě selhání jednání.

Je možné, že by to bylo v srdečné atmosféře finského summitu? Ale setkání Baracka Obamy a Putina až do roku 2014 probíhala bez tisku, pak se na sebe usmívali a pronášeli přípitky u jednoho stolu. Nikdo si akorát tenkrát nemohl ani pomyslet, aby nazval Obamu zrádcem nebo tajným ctitelem ruského prezidenta.

Je pravda, že nebyl obviňován z tajných kontaktů s ruskou stranou, ale tato historka jako dříve vypadá divně. Pokud všemocné skupiny hackerů ruských zpravodajských agentů, které ovlivňují prostřednictvím Twitteru americké volby, se vám zdají být absurdní fikcí, pak se připravte na nový obrat. Účet Twitteru Guccifer 2.0, údajně ovládaný “12 agenty GRU (Hlavní výzvědné správy, pozn. překl.)”, přímo korespondoval s 63tiletou fotomodelkou Robin Youngovou – jednou z dívek filmového zvláštního agenta Jamese Bonda.

Rusové porazili dokonce agenta 007! Mimochodem, samotná modelka je doposud přesvědčena, že účet byl udržován jednou osobou, žijící v Rumunsku. Z nějakého důvodu se jí chce věřit více než týmu zvláštního prokurátora Roberta Millera, který utratil miliony dolarů, ale stejně neodpověděl na hlavní otázku – jak mohli ruští hackeři donutit miliony Američanů, aby změnili názor a hlasovali pro jiného kandidáta.

Komu Trump překáží 

Vzniká odůvodněná otázka, proč je zapotřebí tolik úsilí k vyvíjení tlaku na hlavu Bílého domu? Přičemž ze strany se zdá, že jej napadají “vlastní lidé” – patrioti USA, kteří věří v nadřazenost svého politického systému, uctivě se chovají k jeho ústavě a symbolům moci.

Odpovědi mohou být různé, ale je zajímavý názor nezávislého experta. “Můžete si myslet o Donaldu Trumpovi všechno, co vás napadne, ale jeho snahy o dosažení míru a spolupráce s Ruskem zcela odporují zájmům “hlubokého státu”. Snažil se zmařit summit za pomoci vymyšleného obvinění 12 Rusů. To nezafungovalo. Blahopřeji”, píše internetový aktivista Kim Dotkom.

Teorie o “hlubokém státě” vysvětluje události v USA působením úzkého okruhu státních úředníků, kteří řídí politiku ze zákulisí.

Jeho tweet ne náhodou nasbíral 50 tisíc retweetů a lajků. Německo-finský podnikatel kdysi vlastnil největší společnost pro sdílení souborů na světě a nyní žije na Novém Zélandu, odkud může být vydaný do USA – tam je Dotkom obviňován z masivního porušování autorských práv. Soudy o jeho vydání trvají roky, samotný Kim mluvil o vlastní nevině a vendetě, rozpoutané filmovými ateliéry v Hollywoodu. Nehodláme soudit, kdo má v jeho případě pravdu nebo je na vině, ale jedna věc je jistá – milionář na útěku není spojen s Ruskem.

Ohledně setkání mezi Trumpem a Putinem napsal řadu tweetů, v nichž popisuje možné důvody tak zuřivých útoků na hlavu Bílého domu. Podle Kima je “ruská stopa” vymyšlená od začátku do konce – tvrdí, že veškeré informace údajně získané hackery, byly vypuštěny lidmi, nespokojenými s politikou Hillary Clintonové a Demokratické strany. Kim se odkazuje mimo jiné na bývalé zpravodajské agenty a materiály v hlavních médiích. Informace, které shromáždil, vyžadují samostatnou analýzu, avšak hlavní závěr je, že možná bez toho, že by se o to snažil, se Trump stal nepřítelem státu ve státě – součásti politického establishmentu, který žije podle principu “rozděl a panuj”.

Dotkom je dalek od Trumpova přesvědčení a jeho příznivců, ale hlasování na jeho Twitteru mluví samo o sobě. Na otázku “Jaké je hlavní nebezpečí pro USA: Rusko, terorismus nebo hluboký stát?” odpovědělo 91% ze 40 000 respondentů, že “hluboký stát”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová