NI: Evropa se může chránit sama a bez pomoci Ameriky!

11.7.2018   NationalInterestPrvníZprávy
Mnozí se ptají, proč USA utrácí mnohem více na obranu Evropy, než evropské země, uvedl americký časopis The National Interest.
Podle něj Amerika nemá dostatečné důvody k tomu, aby si udržela své dlouhodobé strategické závazky v Evropě, protože potenciální hrozba v Rusku dnes není tak silná, aby ji evropské země nemohly samy odolat.

Donald Trump přijede do Evropy na summit NATO a přemýšlí o velmi jednoduchých otázkách: Proč by Amerika měla věnovat obraně více než 3,1% svého HDP, zatímco výdaje Německa na tyto účely jsou pouze 1,2% a EU celkově – pouze 1,5%, a proč by Američané platili za obranu Evropy mnohem více, než samotné evropské země? Podle National Interestu není Trump v žádném případě prvním americkým prezidentem, který by je kladl, ale může se stát prvním prezidentem, který požaduje odpovědi a začne jednat, pokud se mu tyto odpovědi nelíbí.

Jak publikace pokračuje, aby bylo možné pochopit význam těchto otázek, je třeba vzít v úvahu nejen velikost vojenského rozpočtu USA, ale také náklady na údržbu amerických vojsk v Evropě, které nese Amerika, a tyto náklady jsou velmi vysoké. Je třeba vzít v úvahu nejen potenciální náklady hlavního kontinentálního konfliktu, v němž Rusko bude mít vážné zeměpisné a územní výhody. Je také třeba vzít v úvahu náklady na jadernou válku, ve které se Amerika a americké města mohou stát cílem.

„Náklady na rozsáhlou nejadernou válku v Evropě, například kvůli pobaltským státům, budou obrovské. Je možné, že budou opakovaně překračovat finanční prostředky vynaložené na válku proti terorismu, která probíhá od 11. září. A náklady na jadernou válku a její náklady jsou prostě nepředstavitelné,” napsal autor.

Během studené války byly americké síly v Evropě spolehlivým a silným odstrašujícím prostředkem, zadržely Sovětský svaz a zachovaly mír. Nicméně, když studená válka skončila, porozumění k tomu degradovalo. Všichni považovali za samozřejmé, že Amerika musí udržovat své strategické závazky během studené války v Evropě i jinde, dokonce i po jejím dokončení, protože náklady jsou nízké a americké bohatství a moc jsou nepopiratelné.

Ale teď, pokračovalo americké vydání, všechno vypadá jinak. Trump pochybuje o tom, že obrana Evropy stojí za peníze, které jsou vynaloženy na údržení amerických vojsk na kontinentu. Proto je před těmi, kteří s Trump nesouhlasí a věří, že Amerika musí nadále plnit své povinnosti chránit Evropu, obtížný úkol. Musí vysvětlit, proč se Amerika zainteresována evropskou bezpečností natolik, aby každoročně nesla reálné náklady.

Jak autor článku konstatoval, úloha Ameriky jako vůdce a její aliance byly vždy politickými nástroji určenými k zajištění základních zájmů Spojených států a zejména bezpečnostních zájmů Ameriky samotné. Strategické závazky Ameriky vůči Evropě proto musí být ospravedlněny způsobem, jakým se to dělalo během studené války – a tvrdit, že vnitřní bezpečnost USA na západní polokouli závisí na ochraně Evropy před hrozbami, které Evropané jednoduše nemohou zvládnout sami. Ale Rusko, které je dnes hlavním nepřítelem a potenciální hrozbou, dnes není tak silné a nemá žádnou šanci rozdrtit Evropu.

„Odpověď na Trumpovy otázky může být následující. Američané nepotřebují věnovat tolik peněz na ochranu Evropy. Pravděpodobně by měli dát Evropanům příležitost se bránit. A to není způsobeno tím, že Amerika nemá příčiny k zachování svých dlouhodobých strategických závazků v Evropě. Důvodem je, že tyto důvody nejsou dostatečně silné a nemohou ospravedlnit cenu závazků převzatých Amerikou,” dodal National Interest.