Trumpova cla nezaberou

Jaroslav Loudil
22. 7. 2018
pan Trump nedávno pohrozil Číně, že nakonec zavede 10 % clo na čínské zboží za 500 mld. USD!! Jak se s tím Čína vyrovnala?? Od začátku roku nechala svou měnu Juan nejprve posilovat z 6,50 na 6,30, ale když Trump začal zavádět na čínské zboží cla, tak čínský Juan rychle obrátil a z 6,30 oslabil už skoro na 6,80, tedy o 8 %. Tím Čína pro své exportéry Trumpovo clo 10 % rychle a elegantně sprovodila ze světa!


Zatímco ve Washingtonu úmorně po večerech sestavují sáhodlouhé seznamy čínského zboží, na které bude uvaleno clo, tak čínská centrální banka elegantně vrátila úder oslabením národní měny. Nyní Washigton podrážděně oznámil, když zjistil, že opět prohrává, že nechá Čínu vyšetřovat za tuto manipulaci s měnou.

P.S. To je ovšem jenom k smíchu! Vzpomeňme na umělou manipulaci s naší korunou, kterou nedávno prováděla ČNB, když uměle oslabila její kurz na 27/Euro. Nebo také na nedávnou manipulaci kurzu švýcarského franku. S měnou dnes manipuluje kde kdo, když se to – “hodí”, tak se manipuluje. A dokonce se to všem veřejně oznámí, viz naše ČNB. ČNB oznámila, že kurzovou manipulací mimo jiné chce pomoci našim exportérům. Myslím si proto, že tady opět panu Trumopovi pšenka nepokvete!

https://www.tyden.cz/rubriky/byznys/svet/s-cinskou-menou-se-mozna-manipulovalo-usa-to-prosetri_489653.html