Ani Brežněv, ani Stalin nemohli. Ale Putin může.

Dmitrij Smirnov
18. 8. 2018      crimea
Cestou na rakouskou svatbu zabíjí ruský prezident hned několik much jednou ranou. Jak se říká, zaprvé, je to krásné. Celý “civilizovaný svět” cejchuje Putina “krvavým tyranem” a on se mimoděk objevuje v západoevropském zapadákově na svatbě rakouské ministryně zahraničí. “Vysvětlí mně někdo, co se děje?”, vykřiknou svorně Trump, Mayová a Merkelová, když uvidí ve zprávách, jak Putin s kyticí bílých růží blahopřeje jedné z hlavních političek země evropské osy k osobnímu svátku.


Merkelová je však ve výhodné pozici – za pár hodin bude moci položit tuto otázku Vladimíru Putinovi osobně ve své rezidenci poblíž Berlína. Mnohým nepřátelům Ruska to také nezlepší náladu – “krvaví tyrani” mají ve svém doupěti skřípat zubama pod tlakem sankcí a ne se projíždět po Starém světě, jako by to byla jejich vlastní chata.

Zda chápala ministryně zahraničí Rakouska Karin Kneisslová, co si nadrobí, když zvala ruského prezidenta na návštěvu? Samozřejmě chápala.

Třiapadesátiletá nevěsta, byť blondýnka, vůbec však není hloupá, ale naopak, je jednou z vedoucích političek své země, hlavní odbornice Rakouska na mezinárodní vztahy a zastánkyně kurzu na sbližování s Ruskem. Je expertkou na Blízký východ, zná sedm jazyků. Je to dcera osobního pilota jordánského krále, která se narodila a vyrostla v této zemi, absolvovala univerzitu ve Vídni a pokračovala ve studiu na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě a Jordánské univerzitě v Ammánu. Kneisslová pracovala na ministerstvu zahraničí Rakouska, pak se zabývala žurnalistikou, vědou a poté přijala návrh současného kancléře Rakouska Kurtze, aby zaujala post, který předtím zastával on.

Proto nemohla nechápat, co znamenal Putinův souhlas, aby ji navštívil. I pro vysokou politiku, i pro její vlastní kariéru. Pokud je ve Spojených státech osoba, která se pouze pozdravila s ruským velvyslancem, prohlášena za “agenta Kremlu”, co se stane s političkou, na jejíž svatbu Putin zavítá osobně?

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov řekl, že si z hlavy nevzpomene, kdy Putin navštívil soukromě neoficiální událost v zahraničí. Prostě proto, že nic takového snad sto let nebylo. A touto cestou zabíjí Putin hned několik much jednou ranou: nejenže odpoutává pozornost od nadcházejícího velmi důležitého setkání s Merkelovou, ale v určitém smyslu obnovuje starou ruskou imperiální tradici. Více než sto let byly soukromé cesty ruských vůdců do zahraničí na svatby nemyslitelné. Chruščov, Brežněv a tím spíš Stalin nikterak nemohli jet do Rakouska nebo do Francie, Španělska na něčí svatbu. Naposledy to udělal Mikuláš II., když jel na oslavy při příležitosti svatby dcery německého císaře Wilhelma. Ale Putin může. Pouze svou přítomností učiní tuto svatbu málem hlavní světovou událostí dne.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová