Je houslista Pavel Šporcl před rozvodem?

JK. Novák
17.8.2018
Pavel Šporcl oznámil městu i světu, že hymnu na koncertě nezahraje a nezahraje, protože předseda správní rady Nadačního fondu Má Vlast Michal Semín je spojen s hnutím D.O.S.T. a to je antisemitské hnutí, které odmítá multikulturnost, podporuje SPD a navazuje na názory Adama B. Bartoše. Čtenář má možnost přečíst si, s kterými „podobnými názory“ nechce mít P.Šporcl nic společného na tomto webu http://www.akce-dost.cz/manifest-dost/ a posoudit vlastní hlavou co je na Manifestu antisemitského a proti rozmanitosti lidských kultur.


Po přečtení Manifestu D.O.S.T. čtenář pochopí, že text manifestu mohli akceptovat a podepsat jak Adam B. Bartoš tak i lidé, jejichž příbuzní byli či mohli být v době Hitlera transportováni do nacistických koncentráků. A to se také stalo. Pan Báthora je obětí mediálního lynče, během kterého bylo o jeho názorech řečeno asi tolik jako o textu Charty při povinném podepisování Anticharty. Na platformě Manifestu D.O.S.T. se sešli lidé rozdílných politických názorů, aniž by se, v drtivé většině, zabývali genetickým původem svým či cizím – jak to mívají všelicí nacisté a antisemité ve zvyku. Okamurovci vykopli Staníka – jak sám Šporcl řekl, je třeba si uvědomit, co je důležité a napravovat své chyby.

Šporcl se i tak jeví na FB i v HDTV jako radikální zastánce Židů, kterým (asi) hrozí pogromistické nálady, které vyvolají signatáři D.O.S.T.. Podíval jsem se tedy na nejvyhrocenější událost po roce 1989 – plánovaný pochod tzv. Mladých národních demokratů“ Erika Sedláčka bývalou židovskou čtvrtí (Josefov) ve výroční den celoněmeckého pogromu – Křišťálové noci (viz wikipedie), na který odpověděla Židovská obec i nežidé vlastním shromážděním, blokádou Maiselovy ulice a demonstrací na Staroměstském náměstí. Mezi celebritami bojujícími proti neonacismu v r. 2007 nebo alespoň jej odsuzujícími (V. Klaus) jsem, přes google, Šporcla nenašel – zde si ověřte. Při Šporclově citu pro zviditelňování sebe sama považuji za zřejmé, že se v té době zajímal o jiné věci. Jak sám Šporcl pravil, za poslední rok a půl si uvědomil, co je pro něj důležité. Fond Má vlast je údajně antisemitský a tím myslí Šporcl nenávist i vůči Arabům, hnutí je totálně protimuslimské, proti multikulturnosti, atd… V tomhle Šporclově guláši je ovšem těžko se vyznat – vždyť ne všichni Arabové jsou muslimové a většina muslimů nejsou Arabové a je hodně jiných kultur, které u nás jsou bez problémů a střetů s většinovým národem.

Pokud chce být Šporcl vybavený řetízkem s Magen David (Davidův štít) opravdu důsledný, bude se muset rozvést – vždyť mnozí příbuzní jeho ženy Báry Kodetové hráli a usilovali hrát v dramatech Wiliama Shakespeara, který se projevil jako antisemita – viz Kupec Benátský. V Shakespearových kusech hrál Vendelín Budil,i Jiří Steimar i Jiřina Steimarová, tedy lidé, se kterými je Bára Kodetová propojena, dokonce geneticky. Že je tohleto totální pitomost a vrcholná sprosťárna? No to bych řekl! Jen jsem si zkusil něco střihnout podle myšlenkového postupu Pavla Šporcla.

Antisemitismus byl až do Šporclova pokusu o inovaci tohoto termínu vždy uvažován jako protižidovský –ismus. Za nejnebezpečnější antisemity po Hitlerově éře považují Izraelci muslimy. Mnozí by mohli vyprávět o pogromech na Židy (podle národnosti) v arabském světě před i po vyhlášení státu Izrael. Šporcl velkoryse přehlédl antisemitské útoky islámských tzv. uprchlíků na francouzské židy (podle vyznání), jichž už pár desítek tisíc z Francie emigrovalo.

Kdyby byl Pavel Šporcl v důvěrném kontaktu se židy, dověděl by se o znepokojivých útocích na Židy i příslušníky většinových národů a etnik taky v jiných evropských zemích. A věděl by, že dluhy vedou do dlužního otroctví, které omezuje svobodu, v Čechách se říká „koho chleba jídáš, toho píseň zpíváš“. Šporclova sekera 22 mega za mimopražskej barák je hodně. Šporcl velkoryse přehlédl, že jeho osobně ani jeho Gypsy kapelu nikdo nenapadá, že u nás žije asi půlmilionu lidí z jiných kulturních oblastí a „Dosťáci“ jim neokopávají kotníky. Ovšem Pavla Šporcla čekají (mimo jiné) koncerty s Anglickým symfonickým orchestrem a s Londýnským symfonickým orchestrem a britská „multikulturalita“ se silně zbarvuje do odstínů černé a zelené….

Perlička na konec: 23. 6. 2018 byla v Tučapech u Soběslavi odhalena busta vynikajícího dirigenta a člověku – Karla Ančerla, jehož rodinu vyvraždili nacisté v koncentrácích. Skromný pomník vznikl díky sbírce spíše drobných přispěvatelů; mezi kterými figuroval i Nadační fond Má Vlast. Na slavnostním odhalení busty se sešli mj. první přispěvatel Michal Borges – tajemník ŽO Praha a Lukáš Fiedler za Má Vlast (viz časopis My 8/2018 str. 60-61).

Ty antisemiti jsou fakt rafinovaný, – nebo Šporcl ze sebe udělal blbce.