Chodorkovského pátrání: Jaký kompromitující materiál na Putina lze nalézt v SAR?

Ljubov Stěpušová
2. 8. 2018     pravda
Odvážíme se předpokládat, že skupina Orchana Džemala odjela na schůzku s nějakým informátorem, který slíbil, že jí poskytne kompromitující materiály o působení ruského státu v SAR. Pravděpodobně tento informátor také slíbil novinářům bezpečnost, ale něco se vyvinulo nějak jinak. V zemi, která je kontrolována 14 bandami, se to děje často.


Příběh, vylíčený jediným přeživším

30. července byli ve Středoafrické republice (SAR) zabiti novinář Orchan Džemal, kameraman Kiril Radčenko a režisér Alexandr Rastorgujev, kteří jeli natočit dokumentární film pro Centrum investigativní žurnalistiky Michaila Chodorkovského o ruských “vojenských žoldnéřích”.

Agentura Reuters informovala, že snímací skupina byla ostřelována z úkrytu kolem 22:00 místního času. Řidič automobilu přežil. Jak píše místní list Ndjoni Sango, ruští novináři vstoupili do země bez akreditace, přemísťovali se na pronajatém automobilu. Zdroj ve vládě uvedl, že nahledě na rady, aby neopouštěli region kontrolovaný úřady, pokračovali v den vraždy v cestě na sever od Bangui a 32 kilometrů severně od hlavního města potkali “desítku ozbrojených osob v turbanech, kteří nemluvili ani francouzsky, ani místním dialektem, a kteří požadovali, aby vyšli z auta”. Patrně to je příběh, který vylíčil řidič, jenž přežil.

Kam směřovala skupina vedená Džemalem

Ruské zdroje informují, že skupina plánovala setkání se “zástupcem OSN Martinem, který byl ve městě Bombari, vzdáleném od nich 400 kilometrů”. Tento člověk také Rusům doporučil řidiče, který předtím vezl i novináře z Francie do SAR. Měli u sebe zhruba 8,5 tisíc dolarů v hotovosti a drahé vybavení, napsala agentura Dožď. Ministerstvo zahraničí Ruské federace sdělilo, že konzulát v Bangui nevěděl o práci novinářů v SAR a vydali jim turistické vízum.

Jak řekl Pravdě.Ru vedoucí Centra pro studium rusko-afrických vztahů na Ústavu Afriky Ruské akademie věd Jevgenij Korenďasov, pohybovat se bez ochranky v zemi, kde je státní moc jen v hlavním městě (a ne v celém) a v jednom nebo dvou městech regionálního významu, kde se po cestách potulují ozbrojené a islamistické skupiny, je nepochopitelné rozhodnutí.

“Po cestách je přepravováno pašované zboží, jako jsou diamanty, zlato, a je tam i místní kontraband. Země je již deset let ve stavu nestability, vyvolané islámskou organizací Selek, která má podporu v sousedních zemích”, poznamenal expert Pravdy.Ru. Podle jeho názoru “nepřipravenost služební cesty hovoří o jejím hazardérství” a jméno Chodorkovského o tom, že cílem tohoto hazardu bylo zkompromitování současné moci v Rusku a zejména prezidenta”, konstatoval v rozhovoru s Pravdou.Ru Jevgenij Korenďasov.

Rusko je v SAR přítomno legitimně

Zeptejme se sami sebe: a jaký kompromitující materiál lze nalézt v SAR na prezidenta, pokud je vše, co činí v SAR, legitimní?

Připomeňme si, že po schůzce v Soči v říjnu 2017 mezi prezidentem Střední Afriky Faustinem-Archangem Touadérem a ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem požádala Moskva Radu bezpečnosti OSN o zrušení embarga na dodávky zbraní do SAR, aby bylo možné připravit bojeschopnou armádu s využitím ruských zbraní a instruktorů. Rada bezpečnosti OSN poskytla tento souhlas, možná i proto, že francouzští mírotvůrci v počtu zhruba 12 tisíc osob se s chaosem nevypořádávali a islamisty byli, naopak, zapleteni do zločinů proti místním obyvatelům, včetně znásilnění.

Po rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN byla podepsána bilaterální dohoda mezi Moskvou a Bangui, která zajišťuje dodávku raketometů, kulometrů, automatických pušek a pistolí a také výcvik dvou praporů na ovládání těchto zbraní – 1300 osob.

Podle názoru Jevgenije Korenďasova jsou “naše akce v SAR logické, legitimní, opodstatněné z hlediska našich zájmů a z hlediska světového boje proti terorismu”.

Bumerang se vrátil

Takže hlavní verzí vraždy je účel loupeže. Pravděpodobně skupina jela za informátorem (možná k žoldnéři) a bezpečnost jí zajišťovaly místní domluvy. Z neznámého důvodu nezafungovaly.

Na závěr řekněme, že vedoucí skupiny Orchan Džemal, jak se říká, měl vůči ruskému prezidentovi “osobní antipatie”: “Osobně od Putina nic neočekávám, čekám na smrt tohoto člověka … Možná, že sním … Nebude mi líto, když se s ním stane něco špatného …”

Podle zákonů karmy se negativní přání vždy vrací jako bumerang, pokud je předmětem nenávisti dobrý a čistý člověk.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová