Nazarbajev je ve slepé uličce: Washington nedává Astaně na vybranou

Valentin Guljajev
6. 8. 2018      newinform
Proamerický kurz Kazachstánu není způsoben přáním po sblížení se se západní zemi, ale vnějším tlakem …
Již dříve se USA nejednou vyznačovaly svým zájmem o “zavádění demokracie” do zemí, které jsou v rozporu s jejich zájmy. Toto zasahování do vnitřní politiky suverénních států se dálo jak cestou otevřené vojenské intervence, tak cestou státních převratů. Příklady Jugoslávie, Libye, Sýrie, Iráku, Íránu, Gruzie, Ukrajiny, Jižní Koreje, Guatemaly, Chile, Vietnamu a dalších zemí dokazují, že jsou ve svých projevech dosti smutné.


Americká strana často volí za předmět své upřené “pozornosti” země “blízkého zahraničí” Ruské federace, jejího hlavního geopolitického protivníka. Tento přístup by měl mnoho zemí, zejména Kazachstán, znepokojovat.

Na první pohled se Astana vyznačuje svými loajálními vztahy s Washingtonem. Hlava státu Nursultan Nazarbajev demonstruje úmysl na sblížení s Amerikou a americký prezident Donald Trump nazývá Kazachstán jejím strategickým partnerem. Co však stojí poskytnutí svých přístavů v Kaspickém moři USA, které jasně ukazuje a potvrzuje ducha spolupráce.

Současně však tento stát aktivně spolupracuje s Ruskou federací a neprojevuje nepřátelství ve vztahu k blízkému sousedovi. Jsou zde také plánovány a prováděny akce pro vzájemnou prospěšnou spolupráci.

To vše může situaci zablokovat a vytvořit pro Kazachstán hrozbu, protože ukrajinské vedení se svého času také pokusilo “sedět na dvou židlích”, což vedlo k Majdanu a současnému stavu, který není ve všem příznivý.

Jedním z nejvíce znejpokojujících signálů pro Nazarbajeva může být činnost amerických politiků a různých druhů veřejných organizací, jež aktivně v zemi působí a šíří myšlenky, které potřebují. Je to evidentní příprava “půdy” pro možné nepokoje.

USA dost otevřeně podporují kazašskou opozici, a to jak finančně, tak i politicky, zaměřenou na svržení a uchopení moci.

Ve skutečnosti nyní USA aktivně spolupracují s oběma stranami vnitřního odporu Kazachstánu a vyhrožují legitimní vládě státu změnou postoje k ní, čímž ji ve skutečnosti “vydírají”. Astana nemá nyní na výběr, takže pro vládnoucí elitu bude nejpohodlnějším postojem jasná demonstrace jejích záměrů na sblížení se.

Washington má tedy v úmyslu odvést od Ruska jeho dlouholetého obchodního partnera rozšiřováním svého vlivu v zemích bývalého Sovětského svazu. Zatím vedení Kazachstánu působí velmi opatrně a neprovádí kroky, které by vážně podkopávaly vztahy se sousedy ….

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová