Z Oděsy utíkají, odjíždějí navždy: Oděsan o „skvělém východisku“

Slavné oděské schodiště

Sergej Člijanc
8. 8. 2018 Ourtsidermedia
Ruský filmový režisér narozený v Oděse, scénárista a producent Sergej Člijanc vypráví o tom, jak nyní žije jeho malá vlast u „samotného Černého moře“. Povídání je zveřejněno na Sergejově stránce na sociální síti.

Z Oděsy lidé odjíždějí. Odjíždějí navždy. Někteří tvrdí, že se vrátí, ale nikdo se ještě nevrátil, kromě postarších neúspěšných a kromě hloupých bezvýznamných. Tak neutíkali dokonce ani Židé za komunistů. Odjíždějí při sebemenší možnosti uchytit se v práci v jiné zemi.

V Oděse mi nezůstal ani jeden kamarád, jehož děti by nežily v zahraničí anebo nesnili o odjezdu. A rodiče jsou šťastni, že děti odjely. Teskní a radují se. Říkají: „Ať, třeba se jim bude dařit.“ Odjíždějí příbuzní i známí, sousedé i spolupracovníci, přátelé z jachtingu a jejich přátelé. Odjeli lékaři, filmaři, stavitelé i bandité. Odjíždějí podnikatelé i kvalifikovaní manažeři. Odjíždějí krásné ženy a moudří muži.


Znamená to, že nemají naději do budoucna.

Často ty lidi potkávám na zahraničních letištích a ve městech, na jachetních závodech a filmových festivalech, v horách na lyžích a na dalších různých křižovatkách světa. Všichni se ptají, jak je v Oděse. Chystám se přijet na návštěvu a navštívit přátele. Jenže koho navštívit, když všichni ujeli?

V mém domě, v němž nikdy nebylo možno koupit byt, se jich nyní prodává sedm. Polovina domu je neobydlená. A to stojí na břehu s výhledem na moře.

Kdo neodjel, ten zavřel obchod, anebo zavřeli jeho. Jiní jednoduše nechodí do práce, mají-li něco k pití. Někteří starší nechtějí nikam jet a přežívají den za dnem, měsíc za měsícem ve sklíčenosti a alkoholu.

Kdo zůstal? Policajti a poslanci? Prostitutky a sexuální turisté. Je to Oděsa nebo Thajsko? A kdo přijel místo těch, kteří odjeli? Organizují se ubohé festivaly a výstavy jídla. Město je zacpané auty a idiotskými novostavbami! Restaurace a bary jsou plné a všichni se cpou. Kanalizace ve městě má na kahánku. Lidé tu jsou. Ale co je to za lidi? Jaké je to nevysvětlitelné stěhování?

Převzato z Rusvesna.su

Překlad: Zajoch