Moskva obvinila Kyjev z vraždy hlavy DLR a krvavého masakru

1. 9. 2018   lentalenta.ru/newsnsnnsn.fm
Ministerstvo zahraničí Ruska nazvalo vraždu hlavy samozvané Doněcké lidové republiky (DLR) Alexandra Zacharčenka teroristickým útokem a uvedlo, že za tímto incidentem jsou ukrajinské úřady. Jak uvedla agentura RIA Novosti, toto prohlášení učinila oficiální zástupkyně ministerstva zahraničí Marie Zacharová.


“Jsou všechny důvody předpokládat, že za jeho (Zacharčenkovou, pozn. Lenta.ru) vraždou je kyjevský režim, který nejednou použil podobné metody k likvidaci disidentů a nepohodlných osob”, uvedla. “V situaci s vraždou hlavy DLR uskutečňuje strana války v Kyjevě teroristický scénář, který zhoršuje již i tak komplikovanou situaci v regionu …. Když Kyjev nesplnil sliby o míru, zdá se, že se rozhodl přejít ke krvavému masakru”, dodala Zacharová.

Ministerstvo zahraničí RF zdůraznilo, že světové společenství musí požadovat a sledovat nestranné vyšetřování “tohoto zločinu”. Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU) potvrdila informaci o smrti Zacharčenka a sdělila, že jeho vražda je “důsledkem bratrovražedných válek“, ale podle jedné z verzí může být za zločinem Moskva.

Zacharčenko byl smrtelně zraněn výbuchem, ke kterému došlo 31. srpna v doněcké kavárně Separ poblíž jeho rezidence. Utrpěl také ministr příjmů a poplatků DLR, Alexandr Timofejev, který byl hospitalizován. Orgány neuznané republiky považují událost za teroristický útok.

Na celém území samozvané Doněcké lidové republiky (DLR) byl v souvislosti s vraždou hlavy republiky Alexandra Zacharčenka vyhlášen mimořádný stav. Informovala o tom agentura News-Front.

Uvádí se, že ukrajinští diverzanti, kteří se pravděpodobně podíleli na organizaci atentátu, již byli dopadeni. Bylo řečeno, že bylo zadrženo několik osob, jsou to přímí pachatelé vraždy a s nimi spojené osoby. Zadržení se konalo v automobilu na prospektu Bohdana Chmelnického.

Místopředseda vlády Dmitrij Trapeznikov se stal v zastoupení hlavou samozvané Doněcké lidové republiky.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová