Rusko navrhlo vytvoření vakcíny proti fejkům

Vasilij Amirdžanov
18. 9. 2018    pravda
Termín “fejk” je již pevně zapsán nejen v lexikonu uživatelů sociálních sítí, ale častěji než jinde se používá na nejvyšší politické úrovni v některých zemích ve světě. Pro USA a Velkou Británii se fejkové zprávy, zrozené v sociálních sítích nebo v myslích geopolitických fantastů, staly podnětem pro ozbrojenou agresi. … Koloběh fejků je svou povahou nebezpečná a dvojsečná zbraň. V určitém okamžiku se zapomíná kdo, kdy a komu zalhal. 

Mediální pole, na které, to chci připomenout, se dnes spoléhají při rozhodování některé státy, je hrozivě odtrženo od reality. Reálné zůstávají pouze rakety a oběti továrny na výrobu fejků. Vytvoření vakcíny proti fejkům je naléhavější než kdy jindy.

Na Facebooku nebo Twitteru se vytvoří účet, který je podporován několika lidmi, kteří vystupují jménem dříve neznámé politické skupiny nebo dokonce celého národa. Pro angažovaná média jsou tito samozvanci spolehlivým zdrojem informací. Největší zpravodajské agentury bezostyšně předávají fejkové zprávy a vytvářejí v hrubých rysech informační obraz světa.

Dálo se to již nejednou. Vezměme si třeba válku v Jižní Osetii, rozpoutanou Gruzií, události v Libyi, Egypte nebo nyní v Sýrii.Tragédie spočívá v tom, že jakékoli informační vhozy jsou interpretovány jako konečná pravda a že se stávají základem pro rozhodování hlav zemí kolektivního Západu.

Příběh s “novičkem” je ideálním příkladem. Fejk na fejk je poháněn fejkem. Synchronizace vzniku fejků a jednání anglosaských států již málokoho překvapí. Ještě před patnácti lety se přece jen kladl důraz na konkrétní fakta a důkazy z různých zdrojů při hodnocení událostí. Nyní ale bez vyšetřování a přesvědčivých důkazů západní demokracie okamžitě vynášejí rozsudky a samy se stávají katy.

Presumce neviny jako princip, neustále vyhlášovaná zeměmi, které údajně vyznávají demokratické hodnoty, je vlastně vyhozena na smetiště dějin. Funguje pouze tehdy, když je výhodné si na ni vzpomenout. Kdo si jako první oblekl bílý plášť na psychiatrické klinice, je také lékařem. A to je současná úroveň mezistátních vztahů.

Ministerstvo zahraničí upozornilo na jeden z technických zdrojů vzniku fejků – jsou to účty v sociálních sítích. Vytvoří se za pár minut. Menší náklady na jeho prosazení a “spolehlivý” zdroj informací je připraven.

Umístěte na fejkovou stránku zprávu o připravovaném jaderném útoku toho či onoho státu a v dnešních reáliích to může být podnětem pro preventivní útok.

Říkat, že mezinárodní právo se postupně změnilo na plastelínu, z níž jsou modelovány jakékoliv postavy, je již zbytečné. Stejně jako že se zavedená pravidla slušného chování na světové scéně úsilím USA a některých jejich spojenců postupně nahrazují právem silnějšího. Jakýsi návrat do středověku.

Na pozadí historie obviňování Ruska z vměšování se do málem všech událostí ve světě, včetně voleb v USA a procesu fotosyntézy v rostlinách, se jeví být myšlenka ministerstva zahraničí Ruska pozvat zástupce světových sociálních sítí do Moskvy docela logická. Téma je určeno – zpracování obecných kritérií pro identifikaci fejků a fejkových účtů.

Jak říkají právníci, když není nějaké téma legislativně regulováno, vytváří to velké problémy. Jakékoli interpretace, až po ty nejpodivnější, pouze ztěžují problém, který vyžaduje okamžité řešení.

“Stále jasněji vidíme potřebu vypracování transparentnějšího, nezávislého univerzálního systému pro rozpoznání fejkových účtů s přihlédnutím k mezinárodně uznávaným etickým, kulturním normám a zásadám svobody projevu”, řekla mluvčí ministerstva zahraničí Ruska Marie Zacharová.

Jediná věc, která může zabránit předmětnému rozhovoru na téma fejkových stránek, je absence přání anglosaských států, které si činí nárok na světovou výlučnost. K jakýmkoli pravidlům nechovají dnes nějaký zvláštní respekt.

Stejná nechuť je vidět i u tématu konkrétní a mezinárodně uznané definice terorismu. Nyní existují “dobří” a “špatní” teroristé, i když se navzájem liší pouze existencí sympatií těch či oněch států. Zapadají do geopolitického plavebního koridoru – “dobří”, ne – “špatní”. Stejný postoj je i k fejkům.

Že je v zásadě možné se dohodnout, je fakt. Koneckonců, v šedesátých letech minulého století přece dokázali vytvořit mezinárodní systém jednotek fyzických veličin – účinnou variantu metrického systému. Podařilo se skamarádit stopu s metrem a Fahrenheita s Celsiem.

Problém fejkových účtů v sociálních sítích škodí všem, včetně samotných iniciátorů vytváření platforem pro přenášení lží. Jakákoliv akce vždy vyvolá protiakci. Jako odpověď jsou vytvářeny stránky, které zase působí jako mediální protiváha původního fejku. A tak do nekonečna.

Koloběh fejků je svou povahou nebezpečná a dvojsečná zbraň. V určitém okamžiku se zapomíná kdo, kdy a komu zalhal. Mediální pole, na které, chci připomenout, se dnes spoléhají při rozhodování některé státy, je hrozivě odtrženo od reality.

Reálné zůstávají pouze rakety a oběti továrny na výrobu fejků. Vytvoření vakcíny proti fejkům je naléhavější než kdy jindy.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová