Zacharčenkova smrt nebude mít vliv na Minské dohody

2. 9. 2018       ukraina
Politolog Rostislav Iščenko okomentoval atentát na hlavu DLR Alexandra Zacharčenka listu Ukraina.ru.
“Zacharčenko podepisoval smlouvu jménem republiky, jménem DLR. Samotná skutečnost Zacharčenkova ​​úmrtí z pohledu mezinárodního práva nemá žádný vliv na Minské dohody. Dohody podepisují státy, nikoliv politici, i když se to týká neuznaného státu. Něco jiného je, že smrt Zacharčenka ovlivní situaci na demarkační čáře. 


Myslím, že jde o záměrnou provokaci Ukrajiny s cílem zhoršit situaci v předvolebním období k posílení pozice Porošenka. Nyní začalo zasedání parlamentu, které by mělo stanovit termín voleb”, řekl Iščenko.

Poznamenal, že doba největší zranitelnosti jakéhokoli státu je období změny moci, zejména pokud se to děje násilnou cestou.

“Kyjev dosahuje dvou efektů. Oslabuje pozice DLR, tím spíš, že DLR má hlavní pozici na Donbasu. Na druhé straně Kyjev vytváří podmínky pro zvýšení napětí v regionu. A to může být použito ve vnitropolitické hře”, zdůraznil politolog. Nepovažuje vraždu Zacharčenka za důkaz krize státnosti DLR.

“Sovětská armáda postupovala, ale v roce 1944 zahynul velitel fronty, armádní generál Vatutin, který se dostal do léčky banderovců. A v roce 1945 zahynul velitel fronty, armádní generál Čerňachovský. Ten byl dokonce ostřelován. Když jste ve válce, je zřejmé, že absolutní bezpečnost neexistuje. Tím spíš, že pozice DLR a LLR nejsou pozice sovětských front ve Velké vlastenecké válce, kdy štáby byly 50 kilometrů od fronty. Je zřejmé, že v LLR a DLR působí diverzní výzvědné skupiny. V takové válce nelze úplně vyloučit činnost diverzantů”, poukázal expert.

Podle vyjádření Iščenka v této válce umírají médiální a charismatické postavy – jsou prvořadým cílem nepřítele.

“Pokud jste zabili Giviho nebo Motorolu, bude se o tom hovořit a hovoří se až dosud. Máte také informační vítězství. Totéž se Zacharčenkem – není jen charismatický vůdce, který je v DLR obtížně nahraditelný. Je vůdcem jak Donbasu, tak i celého jihovýchodu, pokud se linie fronty pohne ke Kyjevu. Přirozeně, byl prvořadým cílem ukrajinských diverzních výzvědných skupin. Ale absolutní bezpečnost nebývá. Kennedy byl prezidentem USA, byl střežen lépe než Fort Knox, ale také byl zabit”, poznamenal Iščenko.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová