Dobojováno, sečteno – za 2.kolem senátních voleb

– vlk –
14. 10. 2018 KosaZostra čili vlkovobloguje.wordpress.com
Na rozdíl od minulého víkendu to tentokráte šlo hladce. Za hodinku po uzavřených volebních místností bylo jasno, kdo bude získá některé z  25-ti senátorských křesel a kdo skončil na štítě ve finálové rovince.

Dobře  víte, že  mám  rád  čísla a  grafy, ale tentokrát s nimi moc operovat  nebudu. Není proč. Uvedu  jen to  úplně  nejzákladnější, co  navíc  znáte  i beze  mne:

Žádné překvapení! Konec  konců – před týdnem na Kose byly výsledky senátních  voleb komentovány takto:
ANO
Signifikantní je něco úplně jiného. Momentálně z těch všech Babišových postupujících je pouze JEDEN z prvního místa, vše ostatní je tím štastným druhým….. Tohle je pro mne zpráva. A jsem zvědav, kolik z nich dokáže svého soupeře ve finiši přeskočit. Zejména tehdy, když opět jeden jediný, vlastně jediná, ztrácí jen asi 3%. Šest nabralo mínus 10 a víc procent a zbytek je pět a více. No moc na nějaké přeskakování není…
ODS
Jinak je na tom ODS. Pouze dvě druhá místa! Zbytek je vedoucí pozice. I když tři mimořádně těsná – do 1%. Chápu Fialův triumfátorský výraz…. Modří jsou evidentně, nejméně ohledně senátu – zpět. Ve velkém stylu!
Lidovci, STAN, TOP 09
Lidovci, Gazdíci i Kalousci mohou být se senátním výsledkem předběžně spokojeni. Předběžně je klíčové slovo.
ČSSD
A socani? No Hamáček se tvářil spokojeně. Jen lodní kapela a ledovec mi při rozhovorech televize s ním scházely. Tvářil se, že je s pěti postupy spokojený . A asi je. Ale podle mne má reálnou naději na křeslo jen Vícha v Karviné a možná paní Sekaninová v Prostějově. A se superklikou obhájí v Domažkách Látka… Což by skutečně mohli v Lidovém domě vyhlásit jako úspěch.

Nemyslím, že bych musel cokoli po týdnu a konečných výsledcích měnit nebo přidávat.

ODS předvedla velkolepý senátní návrat. 9 mandátů získala napřímo, prohrál jen ten,co šel do finále z druhého místa. Další tři křesla ulovila v koalicích. Takže 12 kusů celkem! Modré tsunami!

ANO dopadlo ještě hůře než minule a vyšla mu pouze jedna trefa. Nepřeskočil nikdo.

Trojice KDU-ČSL, STAN, TOP 09 se nám rozpadla na tři samostatné subjekty

triumfující Gazdíky

spokojené TOPkaře

a pokořené lidovce, kteří po prvém kole a obecních volbách vypadali jako šampioni zeměkoule a  blízkého vesmíru. Jenže ti zajíci se opravdu počítali až po honu. A  mezi střelenými je Bělobrádek, který oznámil okamžitě konec ve velké politice.

A soc dem? Ta se dočkala dalšího totálního výplachu a  ponížení -obhájila jediný ze 13 původních senátních pozic.

A komunisté poprvé od existence senátu nebudou mít v horní sněmovně svého zástupce.

Než se přesunu k věcem, které mne opravdu zajímají a o nichž má být dnešní článek, neodpustím si pár drobných poznámek.

– modrým klaplo ANO-šéfovi

– jednou radostí, ovšem v celkovém kontextu velmi chatrnou, je výprask, který utrpěl milý krajan Herman na Chrudimsku. Nicméně tenhle zřejmý potomek 13. apoštola v  přímé linii, je zřejmě nezničitelný. Lidé ho sice vyautovali ze senátu, jenže v Praze se schyluje k tomu, že podmínkou uzavření koalice bez Babiše a ODS v Praze, je také, aby se Čižinský z KDU -ČSL vzdal poslaneckého mandátu ve sněmovně. Jeho náhradníkem je milý krajan….Řekl bych, že moje dobrá žena má na své miniaturní zahrádce za domem stejný problém s něčím, co se jmenuje bršilce – kozí noha a nebo čímsi jiným, čemu říká pěťour. Pokud soudíte, že jde o obzvláště odolný a protivný plevel, soudíte správně. Ale na Hermana si můžete vsadit s  naprostou jistotou vždycky – na tiskové konferenci lidovců, dal před kamerami a  mikrofony vítězné véčko – on přece vyhrál, protože komunisté jsou ze senátu! U lidovce mi to přijde hodně zvláštní radost- nejen kvůli jejich národně frontovní minulosti, nýbrž především kvůli tomu, že ve volebních průzkumech mají ještě daleko menší preference než třešně a mít radost z toho, že voliči části politického spektra ztratí svého zástupce v jedné z parlamentních komor, čímž se zvýší jejich frustrace a s tím i míra radikalizace, mi přijde do budoucna těžce kontraproduktivní. Přebere je Babiš nebo Okamura?

– škodolibou radostí je pak zisk mandátu Lukášem Wagenknechtem, z kterého Babiš nejprve udělal svého náměstka na financích, aby mu provedl ostré audity a  následně jej ve zlém vyhodil a  udělal z  něj svého osobního nepřítele. S  tím si užije!

Tolik poznámky drobné a nikoli zásadní. To nedrobné a  z mého pohledu důležité, přijde až nyní.

Spoustu dnešních řádků jsem si ušetřil už analýzami z minulé neděle a zejména pondělí. Takže je nebudu opakovat. Jen sem tam použiji headliny.

Babiš a  Zeman to s  novým senátem budou mít zatraceně těžké. O to horší, že největší silou bude ODS, která ho nepochybně využije jako platformu k ostentativním útokům jak na toho ze Strakovky, tak z Hradu. Navíc nejspíš s pozicí druhého ústavního činitele státu. Zákony budou vraceny do sněmovny s nutností prohlasovávat 101, které ANO se soc dem nemá. Oranžoví, nyní po dvojitém k.o. i komunisté se vaří ve vlastní šťávě a jejich nastavení pro spolupráci s  Babišem se nepochybně výrazně změní, rozuměj – zmenší.

Což už si dosavadní dominátor české politické scény začíná zřetelně uvědomovat. Richard Brabec, když včera odpoledne pro ČT hodnotil senátní účtování se netajil obavami a  do kamer doslova vyzýval soc dem i KSČM, aby nedělaly nic zbrklého, že vlastně jen účast ve vládě, resp. podpora vlády jim umožňuje protlačovat nemálo ze svého volebního programu. Především v  sociální oblasti pro své voliče. Že by si to měli uvědomit a  podle toho jednat a posuzovat svou další účast/neúčast ve vládním táboře. Neznám další podobný výrok žádného z funkcionářů ANOšéfe, včetně šéfa samotného, který by byl tolik formován strachem o budoucnost vlády. Brabec evidentně umí počítat a má smysl pro realitu -ví že Babuiš narazil na meze růstu voličského elektorátu aniž by sebeméně zvýšil svůj koaliční potenciál.

Ne že by Brabcův apel na obě koaliční strany neměl reálný základ, nicméně obě deklasované partaje vidí, jaký účet za podporu Babišovy vlády zaplatily.

Soc dem si navíc opakovaně ověřila, že není pro volby důležité, co kdo pro voliče doopravdy udělá, ale jen to, kdo marketingově prodá, že jako pro voliče udělal a zejména, kdo mu co slíbí podle jeho gusta.

A v tomto směru nemají a nebudou mít proti oligarchovi šanci. Jejich jedinou nadějí na nějaký restart je tvrdá a nesmlouvavá opozice a  kritika. Uvidíme jak si to vyhodnotí na mimořádných konferencích v  nadcházejících týdnech a měsících. Pravděpodobně rychlejší vyvození důsledků se dá čekat u těch, co zobchodovávají komunistickou značku. Tyhle volby, dle mého odhadu, už nemůže Kluzký Vojta přežít! Jsem zvědav, jestli se prosadí křídlo stalinisty Skály nebo třeba Grospič. Což je pro mne takový méně kluzký a méně obratný Vojta Filip. Kdybych byl členem tohoto klubu byznysnostalgiků, asi bych zvedl ruku pro Skálu. Ačkoli má jeden zásadní handicap – není členem sněmovny a z ústraní se veřejná prezentace stranické politiky dělá velmi obtížně. Ale na druhou stranu – dělá dojem daleko kompetentnější osoby než Grospič, který byl součástí handlů s  Babišem. Oproti němu navíc slušně vypadá a  umí mluvit! A  to zejména tak, jak od něj tohle spektrum voličů očekává.

Kožený Grospič když cokoli deklamuje akusticky, připomíná valchu, po níž kdosi jezdí kusem polystyrénu. Ale nehodlám soudruhům a soudružkám radit. Ideálního lídra, který by byl především natáhnout nějaké větší procento voličů mladších a středních ročníků, aby strana mohla vzhlížet k budoucnosti, sotva seženou. Nicméně pro chod a existenci současné administrativy jsou nepostradatelní. Nikdo ovšem netuší, jestli budou k dispozici.

A co oranžoví? No ti se budou dál vařit a potýkat sami se sebou. Zimola, Hašek a  další podobní budou opět vykřikovat, že prohra jde na konto bývalé Sobotkovy vlády. A přidají/přidávají, že dalším klíčovým elementem byl případ Poche, respektive trvání na jeho nominaci. Což je naprostý nesmysl. respektive, ten Poche rozhodně roli hrál, ale úplně opačnou, než nám nalhává Zimola s  Haškem, kterému se kdysi přezdívalo malý Paroubek… A tihle budou trvat na vládní účasti. Proti nim stojí druhý tábor, který ví, co a jak a je pro něj minimální hodnotou zájem a  přání starce z Hradu. Ostatně dnes už exsenátorka Sekaninová, která vedle Víchy měla, jako jediná reálnou šanci na úspěch, to vyjádřila zcela jasně – když na otázku Novinek, zda se na té monstrozní prohře ČSSD podíl i  vstup její strany do vlády, odpověděla:

„Určitě. Já osobně jsem byla zásadně proti a veřejně jsem to deklarovala. Budoucnost ještě ukáže, jak hluboko to ještě stranu zasáhne,”

Tahle dáma bude v  horní komoře chybět! Škoda.Lidí se evidentně funkčním rozumem není v politice nikdy dost.

Přidám – až Zeman bude udílet z  Hradu svoje hraběcí rady, co proč a jak a  jeho věrní od oranžové růže budou mít slzu v  oku nad jeho moudry, nebylo by od věci, kdyby si vzpomněli na výsledek geniálního šachisty a stratéga, jehož, jako předseda jejich partaje a tehdy premier, docílil v  roce 2000…. I tehdy socani získali pěkný JEDEN senátorský mandát. Z  dvaceti sedmi…. Jestlipak to připomene? Hloupá otázka, viďte? Ale to se zase utápím v podružnostech.

Hlavním výsledkem těch dvouvoleb není debakl Lidového domu, ani výhra ODS, to jsou pouze hlavní titulky, ale tím co je nejdůležitější je zkrátka přeorání politické mapy a přesuny moci a  vlivu. Titulky zapadnou, emoce se utiší, hysterie i bezbřehé nadšení vyprchají, ale nově nastavené mocenské siločáry zůstanou a  zapůsobí.

Už byl citován Richard Brabec. Vyjádřil se i  samotný ANOmajitel. Který dal k lepšímu dvě moudra

  1.  „Dopadli jsme mizerně, ale upřímně to pro mě není nic moc nečekaného, počítal jsem s tím… Senát prostě neumíme.. Tenhle volební systém nám nesedí.“
  1.  pokud by  vládnutí  drhlo,  vlivem nového rozložení moci a/nebo  změny  nastavení u  koaličních partnerů , budou nové  volby.
Troufnu  si  konstatovat, že  v prvním případě  si  z nás  ze  sta procent  dělá  srandu, v  druhém jen z poloviny.
Začnu  tím jeho  výrokem .. my Senát  neumíme. Viníka  odhalil  briskně –

a – Senátní volby navíc nechalo vedení hnutí na krajských organizacích a nevěnovalo jim takovou pozornost jako obecním volbách, v nichž ANO posílilo,Zdroj:b – Všechny tradiční politické strany se často spojují a ve druhém kole jdou proti nám,“

Takže je to jako vždycky- za porážku, vedle volebního systému, mohou vnitřní neschopové a  patláci, kteří zvrtají všechno, co jim Babiš nechá vyřídit samostatně i  kdyby to bylo jen vysypání koše na odpadky a  k tomu ještě záludný a zákeřný vnější nepřítel!

Jak jinak Andreji Bulíši! Jak jinak, jen si zase postěžuj a  poplač!

Nicméně, co bys skutečně nemusel, je dělat z lidí blbce! Tak tenhle systém vám nesedí /zajímavé je, že plurál u něj najdeme jen tehdy, když jde o jasný neúspěch, z kterého se nedá vylhat, jinak je to vždycky jen JÁ/.

Mám v  živé paměti a  přirozeně i v  archivu úplně jiné výroky.Mám jich mnoho. Dožaduješ se v nich zavedení většinového volebního systému!!! O tom poměrném konstatuješ, že se přežila neumožní stabilní vládnutí. Naposledy letos na jaře, když vládla menšinová vláda /to byla pohodička,co?/

„Výhody menšinové vlády nemusím zdůrazňovat. Hlavní problém Evropy, nejen náš, je poměrný systém, nemáme bohužel většinový systém jako v USA nebo ve Francii. Má to dopad na funkčnost státní správy a státu jako takového,“ Zdroj

Snadno bych doložil, že není to výrok jediný, kde Andrej zaseBulíš horuje pro většinový systém, ale nehodlám vás zbytečně zatěžovat dalšími stejnými prohlášeními. Takže na jaře chce většinový systém, na podzim ovšem neumí volby přísně většinové??? Proč ne, když ví, že Pepa Kobliha si takové nuance nevšimne. Kosa musí. Protože doufá, že i Koblihovi si začnou konečně všímat a přemýšlet.

Je mi často vyčítáno, že nad Koblihovými ohrnuji nos a  tak nějak je urážím. Nic z toho není pravda. Píši pro ně a  věřím v lepší příští. Je to především v jejich zájmu.Kdybych jim nevěřil, tak s psaním přestanu, protože by to znamenalo, že nemáme jako stát budoucnost a  v takovém případě by udržování Kosy ztratilo jakýkoli smysl…

Nějaký verzírovanější babišista klidně může namítnout – no jo, ale Babiš hovoří o jednokolovém většinovém systému, což znamená, že první na pásce, ať má 51, 31, 21 nebo třeba jen 11%, jestliže to znamená první místo v  daném obvodě, bere všechno, tedy mandát! Ano, tohle by se jistě Andymu hodně líbilo. Ostatně, už to praktikuje! Vládne zemi s  29% hlasů. Což je vlastně totéž. Jenže tohle mu neprojde. Naštěstí. Zejména ne při novém složení senátu. Jeho volební ideál by znamenal fatální změnu ústavy a k tomu nenajde v horní komoře, ani nějakým zázrakem, většinu prostou, natož ústavní. Ostatně, ona by nebyla k dispozici ani ve sněmovně. Jednoduché počty. Protože nikdo nebude hlasovat pro něco, co se momentálně hodí jen a pouze Babišovi, na úkor všech ostatních.

Jenže on když tohle říká, tak z  lidí dělá naprosté idioty. Jen ten mu totiž mu zbaštit současné poukazování na většinový systém a jeho výhody a argumentovat Spojenými státy a Francií.Jednak tam mají prezidentský systém a za druhé, praktikují ho tu jednokolově, tu dvoukolově, ale vždycky na principu absolutní většiny hlasů!!!! Nikoli v  módu první bere vše bez ohledu na procenta!

A ještě pěknější je to s  tou hrozbou novými volbami! Tahle možnost byla nepochybně velkým strašákem pro všechny parlamentní formace ještě na jaře, v době vyjednávání o vládě s podporou. Ventiloval jsem názor, že pro všechny strany by to byl, s  výjimkou ANOšéfe a Pirátů, problém, především finanční a  také podnik s  hodně nejistým výsledkem. A ČSSD a  KSČM ten strach přetavily do vládní podpory. Jen aby nemusely riskovat nový voličský test. Dnes je situace jiná. Piráti i nadále by do toho klidně šli a  určitě i ODS. Ta si myslí, že je na vítězné vlně.

Ale dobrat se k  těm volbám, i když to opravdu Bulíšovi začne ve sněmovnách drhnout, není jen tak. Zeman řekl, že sněmovnu nerozpustí. Že by to pokládal za znak politické slabosti a neschopnosti současné politikářské garnitury.

Jakkoli vím, že na jeho slovo je spoleh asi jako na Franci a  Británii v  roce 38, protože jen blbec nemění své názory, tady si dovolím tip, že by tuhle linku držel. Aby ukázal, jaký on je frajer svému publiku. Babiše už nepotřebuje.Potřebuje jen své pozérství. Takže zbývají všechny ostatní postupy

– dohoda stran o rozpuštění sněmovny a vypsání předčasných voleb
– vyvolání hlasování o důvěře vládě s následnou prohrou a  dvěma neúspěšnými pokusy o sestavení vlády
– demise premiera a tím i  vlády a opět kolotoč s dvěma neúspěšnými pokusy.

Dvě poslední varianty jsou v přímé kompetenci ANOšéfa. Nikdo mu nemůže zabránit, aby nenechal hlasovat sněmovnu o  důvěře. Stejně tak mu nikdo nezabrání, aby nepodal demisi. Jenže to první je příliš hlasité a nadělá to spoustu randálu, což jednak voliči nemají rádi a  pak – sdělovadla by to věčně rozmazávala. To druhé je sice výrazně mediálně úspornější, nicméně tady by Babiš dostal do úzkých Zemana. Který přece kreativně vykládal ústavu, když Sobotka chtěl podat demisi, že to podle něj znamená, že abdikoval jen předseda vlády, ale ta jako celek jede dál, jen si musí opatřit nového premiera.Takže kdyby vyhověl Babišovi a jednal podle ústavy, mohl by kdokoli Zemana označit za lháře. Nehledě k tomu, že Zeman asi nebude mít zájem na posílení Fialovy party a určitě ne Pirátů. Přidejte si navíc mumraj a mediální tartas při  dvou nutných a marných pokusech o sestavení vlády, jež by bylo třeba absolvovat a  čas, co to zabere….

A co ta dohoda o rozpuštění sněmovny, když ANO, ODS a Piráti by mohli chtít volby? Hlasů k tomu mají dost?!

Nemít strach z  eventuálních nových voleb podle mne ještě nemusí znamenat, že na takovou dohodu s  Babišem půjdu! Prohlasovat to nějakou chvíli trvá. Příští volby do Evropského parlamentu se budou konat v posledním květnovém týdnu. Což mi vychází, že se to dá stihnout jen tehdy, když by se ti tři na tomhle řešení shodli hned. To nemám za pravděpodobné. Nejméně ODS si bude chtít svou novou opoziční sílu hodně užít. Aby získala další voliče z protibabišovského tábora. A  třeba i  od stále více chřadnoucích lidovců, kalousků a  momentálně úspěchem zaslepených gazdíků. Nechat si svůj úspěch potvrdit pár měsíců průzkumy. Tohle chce čas a  zejména něco v parlamentu předvést! Nemožné, protože ta dohoda by musela být uzavřena tak do pár týdnů, aby ten květen byl reálný. Prázdniny jsou tabu, takže jestli, připadá v  úvahu opět konec září, či říjen. Jenže to už se dávno bude pracovat na novém rozpočtu a  ten už bude hotov….

Babiš si to nyní „vychutná“. Opravuji -Babiš bude vychutnáván. Těmi druhými. K  modrým a korsárům se nepochybně připojí o  Okamura. Jenž bude mimořádně důrazný a  bude se snažit krást Bulíšovi čistě protestní voliče. A  až se rozjede pořádná debata o  postoji České republiky ke Globálnímu paktu o migraci, bude k tomu mít 1000+1 dobrou příležitost!

Zatím Babiš dělá ramena. Uvidíme, jak to s  ním bude, až mu jeho marketéři a  stratégové předloží nějaké takové počty co já vám.

A to nemluvím o tom, že leckdo od ANOšéfe už také leccos vidí. Jen si to netroufá nějak veřejně zkomunikovat. Aby neupadl v nemilost u  šéfa. Což se může stát opravdu každému, jak ukazuje nejlépe i případ šéfovy pravé ruky -Faltýnka. Jenže, podle prosakujících informací byl velmi upozaděn i  když ne exkomunikován. Dovolím si ocitovat závěrečný odstavec z mimořádně zajímavého článku Jaroslava Kmenty o vztazích Babiš -Faltýnek:

Z obrazů Jaroslava Faltýnka zní hudba na nějaké tajemné hostině v den slavnosti klasů,“ uvedl tehdy Kolář.Tento popis se dá s nadsázkou přenést i do politiky. Kreativní síla skutečně vynesla Faltýnka až k výšinám. Jen ty slavnosti klasů možná teď nějaký čas nebudou, co bývaly. A kdo ví, zda se někdy Faltýnek dočká i další tajemné hostiny.Andrej Babiš se totiž zatím vždy choval tak, že o tom, kdo se dostane do výšin a na hostinu, rozhoduje jen jedna osoba.On sám.

Nicméně nic neplatí absolutně. V Babišově impériu přeci jen existuje někdo, kdo minimálně právě teď bobříka mlčení držet nemusí. A  tím je znovu potvrzený ostravský primátor Macura. Tenhle chlápek je nejspíš doopravdy formát. Včera s ním Lidovky přinesly velký rozhovor s titulkem Babiš i Zeman by měli ubrat plyn. Bohužel v elektronické podobě není k  dispozici. Krátký výtah z něj přinesly Parlamentní listy.

Jakkoli je ten nadpis naprosto vypovídající, dokonce i PL vybíraly velmi a velmi opatrně co z Macury otisknou. Takže se nejtřeskavějším formulacím vyhnuly. Včetně toho, co vyčítal Zemanovi s  Babišem. Na jejich konto řekl toto:

Když  vás  někdo označí za  blbce, málo kdo má  hroší kůži, aby se  ho to nedotklo a  těžko s ním pak můžete  počítat pro spolupráci….Jen proto, že má někdo jiný  názor, nemusím se o něm  hned  hrubě  vyjadřovat. Ani říkat, že nějaká  strana  je  partají  gaunerů….

Tohle by si Babiš měl nechat vytesat na domovní futra! Jeho styl je stejný jako Zemanův, neustálé vyvolávání konfrontace. Což ale posléze unaví. A  předevšímbere možnost uzavírat politické koalice. K tomu to silně překáží, když je potřeba učinit pragmatický kompromis. Tvrdé stanovisko je pevně zavazující. Normální člověk urážky nezapomíná. Babiš není v Zemanově pozici, kdy by mu mohlo být všechno jedno a řešit jen drbání svého ega. On ještě končit nechce.

Nemluvě o tom, že po nových volbách by se nejspíš jen změnily početní poměry napravo od středu. Babiš by asi zůstal na svých, v  nejlepším případě dojedl zbytky po  červených a oranžových. Jenže bez ČSSD a KSČM přijde o koaliční partnery….Zatímco přeformátování politického centra a  pravého spektra bude znamenat, že skončí rozdrobenost a  někdo se tam stane hegemonem a  už se nebude hrát sněmovní variace na Babišku a  sedm trpaslíků…. A také bude těšit z  nespravedlivého a  nesmyslně nastaveného volebního systému, který velmi zvýhodňuje silnější na úkor slabších.

Mimochodem, Macura vidí Babišův elektorát velmi podobně jako já. Dovolím si ho opět citovat:

Třeba nás  může  momentálně těšit, že bereme voliče jiným stranám,  ale pochybuji, že to jsou spolehliví voliči. Když přijde jiný mecenáš, část  z nich přejde velmi rychle k novému spasiteli,. Mám pochybnost, kolik lidí má  schopnost kritického myšlení-když si jen vybavím kampaň, co  v ní bylo slibů, jak bude všechno zdarma….

Ten Macura fakt není marnej! Toho bych, možná volil i já. Jako Macuru.Nikoli jako nominanta ANO. Ale vzpomínáte si ještě co řekl Babiš o posledních volbách – my v centru jsme dělali ty obecní, kde jsme měli úspěch, kraje zodpovídali za senátky, kde jsme pohořeli? Takže Macuru dostal znovu do ostravské radnice Babiš, ale Macura, který asi bude v  krajském vedení Babišovy politické divize, má odpovědnost za debakl v  senátních volbách. Protože je packal….

Tohle musí vést jen k tomu, že jakákoli osobnost to dříve či později u Andyho zabalí a  jemu zůstanou jen Taťány Malé! I voličovi bez kritického myšlení tohle musí časem dojít! Takže – Bulíši fakt půjdeš do těch nových voleb?

Než pro dnešek skončím, přidám ještě pár drobností, kterými hodlám reagovat na některé senátní zisky.

Gazdík a  spol. jsou nafouknutí jako Zeppelíni po přeletech Atlantiku… Triumfátoři classic! Že jako úžasné senátní zisky… Mno! Ty zisky nepopírám. Gigantické však nejsou. Nejde z nich dovozovat vůbec nic pro plošné volby. Třeba ty nadcházející – do Europarlamentu. A už vůbec nic pro případné znovuhlasování o složení sněmovny.

Senátní volby se jednak vyznačují nejslabší účastí voličů, kdy chodí jen to nejtvrdší jádro. V druhém kole. Letos jsme opět zaznamenali negativní rekord. Vedle toho jde o  nasazení lokálně známých matadorů, kteří mají navrch nad celostátními tvářemi. Viz nářez, který dostal v Chrudimi milý krajan. Jenže parlamentní volby jsou o plošné známosti stran a  víře v jejich programy a hodnoty. A  co v tomto ohledu představuje Gazdíkův pytel blech? Na jejich místě bych doporučil optimistickou skromnost. S důrazem na tu skromnost.Jenže Gazdík si neodpustil velkohubé prohlášení, že nový senát zabrání našemu směřování na východ. Netuším, jak bude rozdílně postupovat od toho starého. On snad byl součástí ruské dumy nebo čínského shromáždění lidových zástupců? Uniklo mi něco?

Celkově – jsem spokojen, že oligarcha neuspěl. Máme malou šanci, že se vyhnem osudu Ukrajiny. I když velmi malou. Už proto, že triumfátoři typu Fiala , Gazdík, Herman a spol. jsou udávení svými momentálními úspěchy, aniž by byli schopni dohlédnout za horizont faktické bez/moci senátu. A  slaví potření levice. Aniž by si uvědomovali, že ji opanoval oligarcha a  že ta dnes tvoří jeho politickou mocenskou bázi!!!! Což je katastrofa obecného charakteru. Jednak ztratili přirozenou, přijatelnou a normálně fungující protiváhu, jednak se nějak budou muset zaranžovat s tím oligarchou, u kterého si uvědomují, že je pro ně smrtelnou hrozbou, protože má proti nim nekonečné prostředky a  výdrž a  není podroben personální kritice a nějaké vnitřní volbě a že se může objevit /či přesněji – objeví/ jiný, s pravicovou rétorikou a  vymaže z  mapy i je. Konec konců Kalousci. lidovci a o Gazdíci jsou blízko blizoučko pětiprocentnímu smrtelnému srázu.