Sergej Skripal odmítl věřit, že Rusko provedlo otravu

3. 10. 2018     tv.ru/news
Bývalý plukovník Hlavní výzvědné správy Ruska Sergej Skripal se nedomnívá, že Rusko je odpovědné za jeho otravu v březnu 2018. Ve své knize to napsal novinář BBC Mark Urban, který hovořil s poškozeným poté, co se probral z kómatu. Fragment práce vydal list The Guardian. V knize “The Skripal Files” (Věc Skripala) Urban popisuje osobní komunikaci se Skripalem. Když se probral z kómatu, odmítl přijmout verzi o účasti Ruska na pokusu o vraždu sebe a své dcery Julie.


“Skripal se probral po pěti týdnech v kómatu a střetnul se s určitými “obtížnými psychologickými korekcemi”. Nikoli poslední roli zde sehrála skutečnost, že nechtěl připustit, že se stal cílem kremelské “fabulace o vraždě”, tvrdí Urban.

Nehledě na spolupráci s britskou zpravodajskou službou, je v knize uvedeno, že bývalý pracovník ruských zvláštních služeb zastával nacionalistické názory a otevřeně o nich mluvil. Jde mimo jiné i o postoj Skripala k návratu Krymu, který podpořil, a nevěřil také, že na východní Ukrajině jsou přítomna ruská vojska.

Novinář píše, že Sergej Skripal často sledoval vysílání Prvního kanálu v domě, který pro něj získala Mi-6.

Urban tvrdí, že bývalý důstojník Hlavní výzvědné správy Ruska nechtěl být citován přímo, i když nevěřil, že by mu osobně něco hrozilo.

V knize, píše list, není odpověď na otázku, proč se zvláštní služby Ruské federace pokoušely Skripala zabít, jak tvrdí Londýn. “Současné místo pobytu Skripala není známo. Julie Skripalová se chtěla vrátit do Ruska, ale zatím se zdá, že to neudělala”, uzavírá materiál.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová