Američtí novináři informovali, jak jsou na Ukrajině připravovány děti zabijáci

15. 11. 2018    lenta  (video) ČT24 – totéž video s českými titulky
Novináři informační agentury Associated Press zveřejnili reportáž o dětském táboře, který založila ukrajinská nacionalistická skupina. Reportéři uvedli, že ideologové organizace vychovávají z dětí profesionální zabijáky. Vedle fyzické přípravy navštěvují nezletilci podle údajů Associated Press “ideologické” lekce, kde se dozví o škodlivé propagandě “evropských bolševiků”.


Podle klipu je v táboře najednou asi 15-20 osob. Na videu se objevují jakási noční “cvičení” a cvičení na střelnici. Přestože novináři tvrdí, že děti umí střílet a zabíjet “nepřátele”, v záběru jejich schopnosti nejsou předvedeny.

Hlavním trenérem oddílu je Jurij Čerkašin, voják, který se zúčastnil ozbrojeného konfliktu na Donbasu.”Na živé lidi nemíříme. Nikdy”, říká. Jeho žáci na tomto videu nejsou zachyceni. Mezi budoucími protivníky oddílu instruktor nazývá “separatisty”, “okupanty” a “zelené mužíčky”, které nepovažuje za “živé lidi”.

“Stovky ukrajinských teenagerů prošly v posledních letech nacionalistickými výcvikovými tábory”, říkají novináři. Toto prohlášení je doprovázeno záznamem, kdy chlapec přechází po břichách svých kamarádů, ležících na zádech.

Ruská média nejednou informovala o “patriotických” táborech, kde se děti naučí přežívat v polních podmínkách a zacházet se střelnými zbraněmi. Konkrétně se tomuto tématu věnovala Komsomolskaja pravda (materiál byl vydán s titulkem “Sadisté ​​a zabijáci jsou na Ukrajině vychováváni od čtyř let”) a První kanál (námět s názvem “V ukrajinském dětském táboře se výrostci učí nenávidět a zabíjet”).

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová