Erdogan a Islámský stát žijí v symbióze, konstatuje zpráva holandské tajné služby

Jana Maříková
6. 11. 2018
“Turecké tajné služby a bezpečnostní síly jsou zázemím militantů z Islámského státu. Pokud dojde k nějaké akci a zatčením islamisté jsou ihned propuštění”, vypověděl bývalý turecký poslanec Aykan Erdemir. Pomalu ale jistě vyplouvají na veřejnost konkrétní informace o tom, co si o vztahu džihádistů a vedení Turecka myslí řada lidí, kteří dlouhodbě sledují vývoj kolem Islámského státu.


Tohle bude jen krátký článeček. Našla jsem na něj odkaz u svých fb přátel v Německu. Potvrzuje to, co všichni, kdo se trochu zajímají o dění kolem Sýrie, Iráku a Turecka, už dlouho vědí. Tzv. islámský stát a Turecko jsou de facto partneři.

Wladimir van Wilgenburg píše na webu Kurdistan 24 v článku “Holandská tajná služba říká, že IS používá Turecko jako základnu, aby reorganizoval svou hrozbu Evropě”:

“Ve zprávě zveřejněné v pondělí AIVD uvedlo, že od začátku syrského konfliktu bylo Turecko dlouhou dobu odrazovým můstkem pro nebývalý počet zahraničních bojovníků, kteří cestovali do Sýrie z celého světa. “

“IS (a také al-Kájda) využívají Turecko jako strategickou základnu,” píše se ve zprávě. “Odtud se může IS obnovit, reorganizovat a dále utvářet podzemní boj v regionu.”

AIVD dále uvádí, že IS využil období relativního klidu v Turecku k tomu, aby vypracoval své další mezinárodní ambice. Turecko nikdy nepovažovalo džihádisty za bezpečnostní hrozbu, naopak, mají tam dost prostoru a klidu k tomu, aby nabrali sil. Když porovnáme počet “teroristů” ze zakázané Kurdské strany pracujících – PKK – a IS, zjistíme, že zatímco v tureckých vězních je asi 10 000 členů PKK, jen asi 1350 vězňů patří k silám IS.

“Skutečnost, že turecké zájmy ne vždy odpovídají evropským prioritám v oblasti boje proti terorismu, je problematická,” pokračuje zpráva a konstatuje, že turecké orgány sice jednají i  proti IS a al-Káidě, ale upřednostňují boj proti PKK. Nepoměr v počtu vězňů a akcím proti islamistům na jedné straně a PKK na druhé straně potzvrzuje i Ahmet S. Yayla, asistující profesor na katedře pro vnitřní bezpečnost na univerzitě De Sales v Pensylvánii v USA. Tento bývalý šéf protiteroristického oddělení Turecké národní policie v Sanliurfě v letech 2010 – 2013 dodává, že Turecko od roku 2014 neprovedlo žádné efektivní akce proti Al Kájdě ani jejím přidruženým skupinám a nyní jsou dokonce “považovány za přátele”. Al Kájda prý otevřeně radila svým členům, aby nepodnikali proti Turecku žádné nepřátelské akce a podporovali prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana během jeho předvolebního boje. Yayla také dodal, že “IS nevede v Turecku útoky protože je pro ně přírozeným zázemím a tajné služby a silové složky jsou vůči nim přátelské.” Pokud už dojde k nějaké akci, jsou zatčení členové IS rychle propouštěni.

Dr. Aykan Erdemir, bývalý turecký poslanec a nyní vědecký pracovník Nadace pro obranu demokracie, řekl Kurdistánu 24, že turecký stát považuje za významnější hrozbu kurdské organizace. Na nejvyšších místech pomyslného žebříčku pak jsou PKK a YPG/YPJ, které režim v Ankaře považuje za její pobočné organizace. Je prý známo, že turecké orgány často a rády zavírají oči nad činností džihádistů, pokud je namířena proti PKK. Turecké soudy pak mají dalekosáhlé zkušensti s mírným zacházením s džihádisty oproti tvrdému zacházení se sekulárními disidenty, novináři a vědci.

“Dvojí standardy turecké vlády otevřely prostor pro mobilizaci džihádských organizací, které nikdy nebyly dostupné jiným skupinám v zemi,” řekl Erdemir Kurdistánu 24.

Takže jak je to stím evropským bojem proti terorismu a islamismu? Erdogan je faktickým vládcem prostoru – stvrdili mu to jak Rusové, tak i Francouzi a Němci na summitu v Istanbulu, neblahém jako předzvěst nového vzestupu Islámského státu. Zdá se, že syrský prezident Bašár Asad nemá do celé věci co mluvit, Rusové a Američané se chtějí dělit o Sýrii, Německo vydělává na dodávkách zbraní Erdoganovi – co z toho přesně má Francie, těžko říct. Asi dobrý pocit, že válka v Sýrii jen tak neskončí. Ale ona neskončí ani kampaň Islámského státu, kerý je od tureckého ostřelování severní Sýrie minulý týden doslova jako znovuzrozený. A zločiny, jichž jsou džihádisté schopni, si ani neumíme představit. Jen dnes byl nalezen v Iráku masový hrob s až 12.000 mrtvými. Kdo si myslí, že si může zavázat jako spojence Erdogana, který se přátelí s džihádisty, těžce se přepočítá. Bohužel my všichni s ním.