Ukrajinské sankce jsou signálem do Washingtonu

4. 11. 2018    pravda
Protisankce proti 322 ukrajinským občanům a 68 společnostem je vážná rána pro ekonomiku Ukrajiny, Porošenka a je to signál do Washingtonu. Sankce předpokládají zablokování (zmrazování) nepeněžních prostředků, elektronických cenných papírů a majetku na území Ruské federace, jakož i zákaz převodu prostředků (odvádění kapitálu), uvádí se ve vládním nařízení, zveřejněném 1. listopadu. Po shlédnutí seznamu vznikají otázky: Jakých cílů je sankcemi dosaženo? Proč nejsou sankce vůči oligarchům, kteří sponzorují válku na Donbasu, a rusofobům Petru Porošenkovi, Igoru Kolomojskému, Rinatu Achmetovi? Jak těžký úder byl zasazen ukrajinským podnikům?


Pravda.Ru prezentuje názory expertů.

Podle názoru politologa a publicisty Leonida Krutakova je “Porošenko první osoba státu, uznali jsme jeho legitimitu a je pod diplomatickou ochranou”. Podle experta obecně platí, že sankce vůči podnikům nejsou “systémové úkony”. Vláda “se snažila minimalizovat škody Ukrajiny”. “Není to výstřel, ale varování: ” Hoši, už jste překročili určitou hranici, takže sankce budou v případě vašich dalších kroků tvrdší a vážnější”, řekl Leonid Krutakov Pravdě.Ru.

Ukrajinský ekonom a politolog Oleg Soskin zastává jiný názor. “Tyto sankce zasadily vážné škody našim podnikům, spojeným s ruským trhem”, řekl expert Pravdě.Ru. Například všechny podniky chemického cyklu pro výrobu hnojiv jsou spojeny s ruskými surovinami, plynem a ruskými technologiemi. Nyní budou muset být zavřeny, nebo dány do šrotu, nebo hledat další trhy, partnery a zdroje surovin, uvedl Oleg Soskin.

“Porošenko je ponechán jako dezert. Kolomojský nežije na Ukrajině, jeho podnikání mu bylo odebráno, nebo ho dal do správy, nebo ho prodal. Navíc se začal opatrně vyjadřovat o Rusku, distancoval se od moci. Achmetov je velmi vážně spojen s Donbasem řadou podniků a obchodních řetězců, zajišťuje živobytí v regionu a také nevystupuje proti Rusku veřejně”, vysvětluje Oleg Soskin.

“Existuje takový pojem jako sankční řetězec. Pokud začnou pracovat se sankcemi na jednotlivcích, ztrácejí spojení na uzemí Ruska, nastává naprosté přerušení styků s ruským prostorem ve všech rovinách. Nenávist k Porošenkovi se u těchto lidí bude jen zvyšovat, protože soudí, že je vinen za všechny jejich bědy a vydělává na válce, ale sám v seznamu nefiguruje”, uzavřel Oleg Soskin.

Podle vyjádření Vladimíra Rožankovského, experta Mezinárodního finančního centra, to je (sankce) odpověď na americká opatření proti našim podnikatelům, Borisu Rotenbergovi, Olegu Děripaskovi, kterým byly zablokovány účty a aktiva. Přímo nemůžeme udělat totéž s americkými podnikateli, protože mají zákon FATCA, zakazující Američanům otevírat účty v zahraničí, vysvětlil expert. Ale Kreml je již silně popuzený.

“Prostřednictvím takovýchto sankcí chceme Američanům sdělit, že to bolí, že jde o zakázaný postup, proto se pojďme domlouvat”. Působíme Trumpovými metodami, to znamená, že jsme do seznamu přidali Julii Tymošenkovou, protože víme, že bude dalším prezidentem, a činíme jí bolest, abychom pak řekli: “No, kam se bez nás podějete, tak pojďte znovu uzavřít všechno podle našich podmínek, a čím rychleji, tím lépe pro vás”, vysvětlil Vladimír Rožankovský.

Podle vyjádření experta “je nutné, aby Tymošenková k okamžiku voleb procítila tento bolestivý chvat a aby se již konal telefonický rozhovor na úrovni kandidáta číslo jedna a našeho prezidenta”.

Vladimír Rožankovský předpokládá, že nejprve bude ukrajinským podnikům omezen přesun finančních prostředků v dolarech, ale nebude blokována činnosti těchto společností s Ruskem. “Musíme rozšířit prostředí působení rublu, rozšiřovat expanzi kapitálu v rublech, udělat to tak, aby se rubl usadil se na účtech co nejvíce zemí, které nás obklopují, aby je pro nás utráceli. Rubl, který je v Turecku nebo na Ukrajině nebo v Moldávii, který od nich odešel konverzí na dolary nebo neznámým směrem, to je pro nás rubl ztracený. Ale pokud se tyto rubly vynakládají na smlouvy s námi, znamená to, že budeme mít nižší inflaci”.

Připomeňme si, že v usnesení vlády je uvedeno, že zavedení ruských protiopatření “je zaměřeno na potírání nepřátelských akcí proti ruským občanům a právnickým osobám ze strany Ukrajiny, na zrušení dřívějších omezení ukrajinské strany vůči těmto osobám a normalizaci bilaterálních vztahů”.

“Ruská vláda si vyhrazuje právo zrušit zaváděná zvláštní ekonomická opatření v případě, že Ukrajina zruší omezující opatření, uložená ruským občanům a právnickým osobám”, uvádí vláda ve svém prohlášení.

Dále je uvedeno, že některé operace společností podléhajících omezením mohou být povoleny na základě dočasných povolení ruské vlády.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová