Velikost textu: Neu: Západní mocenská politika vedla k událostem v Kerčském průlivu!

Poslanec Bundestagu Alexander Neu

– kou –
28. 11. 2018 
deutschlandfunk.de a PrvníZprávy
Ukrajina se mohla stát mostem mezi Ruskem a Západem, ale místo toho se ji Spojené státy a EU snažily přetáhnout do svého tábora s veškerou svojí silou, řekl Alexander Neu, poslanec Die Odkaze.


V rozhovoru s Deutschlandfunk uvedl, že výsledkem jsou konflikty, které nyní vidíme, zejména v Kerčském průlivu, řekl politik a vyzval všechny strany, aby dodržovaly mezinárodní právo.

Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou v Kerčském průlivu už dlouho nazrával, řekl Alexander Neu, poslanec německé strany levice, v rozhovoru pro Deutschlandfunk. Připomněl, že na jaře letošního roku ukrajinské úřady zadržely ruský tanker a rybářské plavidlo a to na dlouhou dobu. V reakci na to Moskva posílila kontroly na svých hranicích. Celé léto se situace zhoršovala a kulminací těchto procesů byly udlosti v pondělí v noci. Současně, podle „pravidel pískoviště”, to byl Kyjev, který začal jako první, zdůraznil Neu.

DWN: Ukrajinský konflikt hrozí „zapálit” Azovské moře!

Německý politik je přesvědčen, že incident v Kerči byl provokací ze strany Ukrajiny, organizovanou pro domácí politické zájmy. Prezident země Petro Porošenko má vážné problémy s popularitou. Zavedení stanného práva mu umožní narušit prezidentské volby a zůstat u moci, vysvětlil Neu. Domnívá se, že mylná politika Západu, založená na právu silnějšího, vedla k situaci na Ukrajině. Západní státy udělaly stejné chyby jako v Jugoslávii a Sýrii. A Rusko nemůže být kritizováno tím, že prostě využije precedentů a začne jednat podobným způsobem.

Neu vyjádřil naději, že všechny strany konfliktu, tj. Washington, Brusel a Moskva, se vrátí k dodržování mezinárodního práva. A zdůraznil, že západní země jsou plnohodnotnými účastníky tohoto konfliktu na stejné úrovni jako Moskva a Kyjev.

„Ukrajina je mnohonárodní stát a od samého začátku se mohla stát mostem mezi Ruskem a Západem. Ale to se nestalo; pokusil přetáhnout Ukrajinu k západnímu táboru se vší silou a výsledkem byly konflikty, kterých jsme nyní svědky,” uvedl Noe.Současně však Ukrajina nemá žádné zvláštní právo hlasu, Noe dodal: „Svrchovanost Ukrajiny odpovídá svrchovanosti tříletého dítěte vůči matce”.

– – –