Můj Krym – druhé pokračování

31. 12. 2018 – Ďouba

Zpráva o cestě na Krym v červenci 2018

Den třetí: Jevpatorija (Evpatorija)

Jevpatorija, kemp a pláž Lazurnyj bereg, západní břeh Krymu

Mámo bouchni šampaňské!
Nejprve vyšlo slunce a hned po něm vyšel ze stanu já. Okamžitě k moři. Na pláži se uklízí, čistí písek, vše se připravuje na další prázdninový den. Ve vodě už plave několik lidí, převážně důchodců. Připojuji se k nim, paráda! S jedním pánem, sedmdesátiletým, jsem si začal povídat už ve vodě a pak jsme pokračovali na pláži, kde on prováděl něco jako rozcvičku a vítání slunce současně. Je z Krymu. Události roku 2014 shrnul asi takto: “Volal jsem na manželku: Mámo, bouchni šampaňské, jsme okupováni!”

Ráno na Azurovém břehu

Pláž Azurový břeh je nově upravena a je to tu velmi příjemné. Kemp je hned vedle pláže. Považuji ho za provizorní, určitě bude v budoucnu také vylepšen. V tuto chvíli má nedostatečný počet sociálek, na sprchu se stojí fronta. Přivykáme na turecké záchody, které jsou v kempech na Krymu zatím běžné. Já se považuji za zkušeného cestovatele, přivykl jsem rychle, zbytek členů výpravy byl nejprve v šoku.
Kempy na Krymu jsou levné, ale kvalitou zaostávají. Získal jsem pocit, že je využívá poměrně málo lidí, všichni ostatní jsou ubytováni v soukromí nebo v hotelech. Kempů je na poloostrově málo. Pro našince mám ale bezva zprávu: krymské pobřeží čítá asi 1 000 km, odhaduji, že třetina z toho jsou “divoké” pláže, kam můžete přijet k moři a mít ho zadarmo jen pro sebe. A naopak: pokud nemusíte šetřit, jsou pro vás připraveny špičkové hotely a rekreační objekty.
Divoké pláže jsou nejvíce na západním a východním pobřeží. Tam je také citelně méně lidí než na JuBK.
Koupací sezóna na Krymu je od května (června) do půlky října.

Na Azurovém břehu bylo dobře

Po celou dobu našeho pobytu na Krymu bylo opravdové letní vedro. Vedro + moře – co víc si přát?

Voda čistá, mládež si teprve zvyká na slanou vodu

Kemp v Evpatoriji, oběd. Všimněte si bílé lahve u mé pravé ruky. To je “Kavkazskij dolgožitěl”!

Kavkazskij dolgožitěl – to je místní tradiční mléčný nápoj (kvašený, kysaný), který jsem si koupil v Jevpatoriji ve městě. Tomu se nedalo odolat. Škoda jen, že jsem ho musel vypít sám, nikdo z členů výpravy nejevil zájem. Vzdáleně mi připomínal bulharskou “Bózu” (starý thrácký nápoj, v roce 1982 jsem v Sofii vyhrál sázku, že vypiji čtvrt litru Bózy, vyhrál, ale bylo to docela drsné). Popsat chuť “dolgožitěle” nelze, to se musí vyzkoušet. Snad: “hodně ostrý mléčný kvašený nápoj”. Vypil jsem vše, snad tedy budu dolgo žiť.

Obyvatelka z Kabardino-Balkirijské oblasti Nanu Šaova se dožívá 127 let, je v knize Ruska zapsána jako nejstarší člověk země. Bez kysaných mléčných výrobků jejího rodného kraje by to určitě nešlo. Toto jsem našel na stránkách “Kavkazského dolgožitěle”.

Zde je zakreslena Jevpatorija (Lazurnyj bereg) a také celá trasa, kterou jsme na Krymu absolvovali

Odpoledne jsem s manželkou nakupoval v Jevpatoriji. Objevili jsme místní pekárnu s “podnikovou prodejnou” – samoobsluhou, kde měli vše, co jsme potřebovali. Pečivo obrovského množství druhů a ještě teplé. Tady jsem také koupil Kavkazskij dolgožitěl.

“podniková prodejna” Jevpatorijské pekárny, kde se tak dobře nakupovalo

Koupil jsem také pytel dřevěného uhlí a 2 plynové kartuše k turistickému vařiči. Plynové “bombičky” neberou do letadla, přepravoval jsem tedy jen malý vařič a plyn dokoupil až v Jevpatoriji. Dřevěné uhlí jsem pořídil pro tzv. “dřívkáč”, chytrý vařič na principu kovářské výhně. Kde budou dřívka, budeme vařit na “dřívkáči”, kde nebudou, tam na uhlí a v záloze bude plynový vařič.

Na trzích lze koupit veškeré ovoce a zeleninu a také věci na pláž (od plavek, ručníků přes klobouky po lehátka…). Nakupování nám trvalo dlouho, protože jsem se všude “zakecával”. Bylo tak příjemné mluvit s Krymčany. Legrace je v tom, že já ruštinu 4 roky poslouchám, ale nemluvím. Povídání s trhovci jsem potřeboval jako rozcvičku, abych se rozmluvil, vždyť mám v plánu setkat se s nejznámější krymskou blogerkou Alenkou a udělat s ní rozhovor!

Co se týká potravin, je Krym dokonale zásoben vším. Sortiment podobný našemu plus místní speciality. Podobně ostatní zboží, všeho dostatek. Ceny jsou pro nás podobné nebo někdy i o něco levnější. Kupní síla místních by měla být menší, vzhledem k platům, ale všichni vesele nakupují a moc se neomezují. Podobně v restauracích, kde jsou ceny také podobné těm našim. Vypočítat a porovnat “nákupní koše” je komplikovanější. Tady mají levný benzín a “komunálku” (ceny spojené s bydlením). Oproti nám zjevně ušetří i na dalších položkách. Ve výsledku se zdá, že jsme na tom podobně.

Jako vynikající jsme vyhodnotili krymské mléko, jogurty, máslo, smetanu.

Oblíbil jsem si dobré levné tekuté jogurty místní produkce (Bio Jogurt, Dolina Legend – přírodní krymský výrobek)

Mapy jsou ve stejném měřítku, kousek ČR a Krym, pro představu o velikosti poloostrova

Pohledová mapa Krymu pro představu, jak to tam vypadá. Rovinatý stepní východ a západ, pestrý JuBK, kde se přímo od moře zdvihají hory, vysoké asi jako naše Krkonoše, ale nejroztodivnějších hornin a tvarů.

Porošenko v hysterii! Investice RF do Krymu jsou větší než celý rozpočet Ukrajiny. Kolik dostává a vydělává Krym (mld. rublů), screen z diskusního pořadu RF “60 minut”

Investice a velké infrastrukturní projekty v Krymu po roce 2014, v mld rublů
Příjmy z federálního rozpočtu – více než 350
Krymský most – 228
Trasa “Tavrida” (nová silnice Kerč – Sevastopol) – 139
Aeroport Simferopol – 23
Rekonstrukce tepelných elektráren v Sevastopolu a Simferopolu – 25
Rekonstrukce mezinárodního dětského centra Artek – 18,5
screen z diskusního pořadu RF “60 minut”

Kde kdo žije

Z aeroportu v Simferopolu do všech stran jezdí pravidelná autobusová dopravy, zde jízdní řád i s cenami

 

Večer jsme se prošli po břehu moře. Na potemnělé pláži seděl člověk, se kterým jsem se dal do řeči. Krymský Tatar, který mi vysvětlil, jak je v Krymu pod Ruskem vše špatně. Byl první, koho jsem na Krymu potkal, kdo se z připojení k RF neradoval. A také poslední. Položil jsem mu několik otázek, jestli je rád, že se po r. 2014 stala krymskotatarština třetím úředním jazykem, tvrdil, že vždy byla (neměl pravdu), jestli je rád, že se konečně staví vytoužená velká mešita v Simferopolu, tvrdil, že to je normální (neměl pravdu, Krymští Tataři o ni pod Ukrajinou dlouho usilovali, ale marně), jestli ví, kdo zablokoval vodní kanál a elektřinu na Krym, tvrdil, že neví (lhal, určitě věděl, že si to neudělali sami Krymčané). Dál jsem se neptal. Jsou lidé, které nepřesvědčíš…

Mešita v Simferopolu by měla být dostavěna v příštím roce

ZZ
Zde video o stavbě simferopolské mešity, která se má stát jednou z nejkrásnějších staveb Krymu:

Zde video o Simferopolu a stavbě mešity od britského novináře Grahama Phillipse:

pokračování příště