Není to tak trochu válka?

Miroslav Pavel

Miroslav Pavel
20. 12. 2018  Literárky
Když před nedávnem v Kanadě zadrželi na přání USA finanční ředitelku čínské firmy Huawei, v mnohých obchodních a politických kruzích světa zatajili dech. Údajně jedna z firem tohoto celosvětově působícího koncernu porušila americké sankce a dodávala Iránu zakázané zboží.


Na první pohled se to dá tak opravdu vysvětlit. Američané mají velkou zálibu v sankcích nejrůznějšího druhu. Problém je, že jejich efektivita je přinejmenším sporná. Nechme teď stranou klasický případ Kuby, která přes desetiletí trvající sankce kupodivu stále existuje. Mnohem aktuálnější je Irán a jeho zakázaný vývoz ropy, kdy ale USA rovnou udělily hlavním odběratelům této komodity ze sankcí výjimku. Představa, že Irán zablokuje Hormuzský průliv, přes který jde nejenom iránský export ropy, ale značná část exportu z Blízkého a Středního východu pro Evropu, Japonsko a Čínu, asi nepůsobí příjemně i ve Washingtonu.

Proč tedy najednou tolik vzrušení kolem Huawei? Dokonce i v malé České republice.

Zlí jazykové tvrdí, že hlavním důvodem nevrlosti na Huawei je odmítnutí dát raději nejmenovaným tajným službám raději nejmenovaných států přístupové kódy do softwaru zařízení, které tato firma prodává do celého světa. A to je zločin, který se ve slušné společnosti neodpouští. Vždyť přece všichni společně bojujeme s terorismem…. A když k tomu přidáme rostoucí úspěchy firmy na světových trzích, má Huawei na problémy zaděláno.

Ať už je to tak, nebo jinak, interpretuji to jako další projev stupňujícího se úsilí americké politiky uchovat si dřívější vliv ve světě. Že je to úsilí, které jednak není úplně sdíleno všemi americkými politiky, jednak nemá příliš velkou šanci na trvalý úspěch, je zřejmé. Je to především Čína a Rusko, ale i další státy jako Irán a dokonce Sýrie, které jsou pevně rozhodnuté stát si za svým. Zajímavým příkladem, kterého si skoro nikdo nevšímá, jsou i oba korejské státy, které se najednou začaly sbližovat možná rychleji, než by si to jejich protektoři přáli.

Když jsem se před několika léty ptal jednoho ruského generála, zda bude třetí světová válka, odpověděl mi, že to je špatně položená otázka. Válka už podle jeho názoru běží dávno. Nezbývá než si přát, aby se nezměnila ve válku horkou.

Autor je vydavatelem Literárních novin.