V Německu se začalo mluvit o vystoupení z EU

14. 1. 2019     lenta
Německá ultrapravicová strana Alternativa pro Německo (AfD) hodlá požadovat, aby Německo za určitých podmínek vystoupilo z Evropské unie. Informoval o tom list The Local. Na sjezdu, který se konal v Sasku, se členové strany rozhodli zahájit v Evropském parlamentu kampaň za vystoupení Německa z EU v případě, že reformy Evropské unie, které navrhli, nebudou zahájeny do roku 2024. Je to poprvé, co s tímto tématem vystoupilo nějaké politické hnutí v Německu.


V manifestu, který byl AfD přijat, se také navrhuje rozpuštění Evropského parlamentu. O místa v něm budou jeho představitelé bojovat ve volbách v květnu 2019. “Domníváme se, že pouze národní státy mají právo vytvářet zákony”, říká dokument, odsuzující “751 privilegovaných členů” nadnárodního shromáždění.

Přesný termín možného provedení Dexitu – slovo se objevilo podle analogie s Brexitem spojením německého názvu Německa (Deutschland) a anglického slova “odstoupení” (exit) – členové Alternativy neuvedli.

Vůdce strany Alexandr Gauland při vystoupení před účastníky sjezdu uvedl, že cílem strany “není zničení EU, ale její návrat ke zdravému jádru”. V současné době podle jeho vyjádření politický vliv bloku výrazně předčil jeho ekonomické základy.

Alternativa pro Německo byla vytvořena jako nacionalistická euroskeptická strana, ale získala největší popularitu, když vystoupila proti islamizaci Evropy a masové imigraci.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová