Venezuela stojí na prahu libyjského scénáře

-rp-

25. 1. 2019 PrvníZprávy
Současná „cestovní mapa“ ke svržení venezuelského prezidenta Nicoláse Madura je podobná tomu jak byl svržen libyjský vůdce Muammar Kaddáfí v roce 2011 za spolupráce USA a EU.

Americká vláda na několika úrovních se ve Venezuele snaží, stejně jako v Libyi, připravit půdu pro ustavení loajální vlády vůči USA.

Americký ministr Mike Pompeo ocenil 48 hodin staré rozhodnutí Národního shromáždění Venezuely založit fond na vymáhání majetku, získaného korupcí. Skutečným cílem je blokovat venezuelská finanční aktiva v zahraničí. Libye měla zablokované účty od konce února do začátku března 2011 Evropskou unií a Spojenými státy na začátku konfliktu, který vedl k občanské válce.

Stejně jako v případě Libye, cílem nebylo jen svrhnutí Kaddáfího jako hlavy státu a vlády, ale také konec institucionálního modelu. Jedním z prvních akcí libyjského opozičního bloku bylo vytvoření velké Národní rady pro demokratický přechod, což vedlo k rozpuštění institucí. To je také úkolem tzv. Zákonem o přechodu ve Venezuele, který by měl vytvořit strukturu se stejným názvem používaným v Libyi: Národní rada pro demokratický přechod.

Kaddáfí měl být zatčen a předán Mezinárodnímu trestnímu soudu, ale bylo by nutné ho nejdříve zbavit prezidentské imunity a proto byl označen za uprchlíka před mezinárodní justicí. Spojené státy nyní neuznávají Nicoláse Maduru za legitimního prezidenta Venezuely.

Cílem ve Venezuele je zahájit násilný konflikt v měřítku pouličních demonstrací, stejně jako v Libyi v určitém okamžiku. V této chvíli je situace v Caracasu na pokraji katastrofy.

Připomeňme, že venezuelská armáda, stojící za prezidentem Madurem, je velmi dobře vyzbrojená, ale Maduro potřebuje širší mezinárodní podporu, protože brazilský prezident Jair Messias Bolsonaro řekl, „že ke zklidnění situace v sousední zemi se uvažuje o vojenském řešení.“

Tento scénář zřejmě vidí Rusko a Turecko, které podpořily prezidenta Madura. Bude to mít vliv na Spojené státy, aby nezasáhly ve Venezuele, tak jako v Libyi?

Jedním z hlavních rozdílů je, že USA nemusí v tomto případě hledat pomoc NATO, protože se mohou spolehnout na Kolumbii a Brazílii, možná Argentinu. Z Evropské unie Spojené státy očekávají pouze diplomatickou podporu své politice v Latinské Americe.

Evropská komise vyzvala Venezuelu k politickému procesu, který by vedl k uspořádání nových voleb ve Venezuele, ale nepřímo uznala opozičního vůdce Juana Guaida jako prozatímního prezidenta.

“Stojíme za demokratickými silami v této zemi,” řekl mluvčí Evropské komise na pravidelné tiskové konferenci.

Pokud občanská válka vypukne ve Venezuele, v kombinaci s vojenskou intervenci Spojených států, Kolumbie a Brazílie, nejhorším scénářem bude, že konflikt a nestabilita se přelije do celého kontinentu, což je cílem Washingtonu, který zjevně ztrácí pozice na Středním východě a v Africe.

Nejdůležitějším momentem pro Venezuelu je, že armáda v čele se svým vedením odmítla výzvu USA k podpoře povstání a ke svržení Madura.

Armáda uvedla, že bude i nadále hájit národní suverenitu s tím, že existují „temné zájmy“, aby se Juan Guadio stal prezidentem země. Při střetech, které začaly vzpourou 25 vojáků vedených Luisem Figuerem, bylo dosud zabito 18 lidí.


Napětí mezi USA a Ruskem se opět zvýšilo

Podle Bílého domu k znovuzvolení Nicoláse Madura prezidentem došlo podvodem. Donald Trump, řekl, že vojenskou akci nezvažuje, současně však dodal, že ve hře zůstávají všechny možnosti.

„Mimořádně nás znepokojují signály, které dostáváme z některých zemí , týkající se možné ozbrojené intervence. Vyzýváme tyto země, aby na takové představy zapomněly,“ uvedl k situaci ve Venezuele Sergej Lavrov ruský ministr zahraničí.

Během telefonního hovoru s Nicolásem Madurem vyjádřil ruský prezident Vladimir Putin podporu legitimním orgánům ve Venezuele.