Vladimír Putin vehnal Merkelovou do “kerčské slepé uličky”

20. 1. 2019    politik
Jediným neočekávaným souhlasem prezident Ruské federace vehnal do pasti německou kancléřku, která se pokusila protiruským způsobem rozehrát “kartu” s ukrajinskou provokací v Kerčském průlivu. Jde o žádost Angely Merkelové vpustit pozorovatele ze Spolkové republiky Německo do oblasti průlivu, aby mohli nestranně posoudit situaci a ujistit se na vlastní oči, že pravidla pro průchod lodí jsou dodržována všemi stranami v plném rozsahu.


Merkelová o to požádala již před měsícem a Vladimír Putin okamžitě souhlasil. Novinářům to oznámil ministr zahraničí Ruska Sergej Lavrov po rozhovorech se svým německým protějškem Heiko Maasem. Lavrov poznamenal, že o něco později německá kancléřka upravila podmínky a požádala ruského prezidenta, aby do průlivu ještě pustil francouzské experty. Putin souhlasil i s tímto.

Po krátké odmlce se Berlín opět rozhodl žádost poopravit, tentokrát již na úrovni ministerstva zahraničí. Ministr zahraničí Německa předal Lavrovovi návrh, aby se cesta německo-francouzské delegace vázala na nějaký dokument, který měl schválit oficiální Kyjev. Maas zcela zákonitě dostal odpověď, že pokud má Berlín zájem, aby byl slib Putina Merkelové splněn, experti dostanou kdykoli doprovod do Kerčenského průlivu, třeba zítra. Pokud se však Německo snaží vše změnit na nějaké politické představení, ve kterém bude všechno záviset na rozhodnutí Kyjeva, pak to skončí stejně jako normandský formát, tedy levnou fraškou.

Je zajímavé, že samotný Maas po jednání s ruským ministrem nepřipustil, že Merkelová Vladimíra Putina o něco žádala, a prohlásil, že poprvé návrh na účast Německa a Francie při monitorování situace v Kerčském průlivu učinil právě on na setkání se Sergejem Lavrovem.

Takto zástupce Berlína oficiálně potvrdil, že Německo opět připravovalo politickou provokaci za účasti Ukrajiny, kterou Vladimír Putin zavčas přetnul. Ve skutečnosti Merkelová skutečně požádala Putina, aby pustil její pozorovatele na místo incidentu s ukrajinským námořnictvem. Kancléřka však zjevně neočekávala, že prezident Ruské federace bude hned souhlasit. Předpokládaly se dlouhé spory s následnými rusofobními obviněními SRN. Putinův souhlas okamžitě zamíchal všechny karty Berlína, ale Němci se stále ještě snažili vnutit hru podle svých pravidel. Nejprve byli do seznamu pozorovatelů přidáni Francouzi, což nevyvolalo námitky Moskvy, pak k “misi” evropských odborníků připletli také Ukrajinu.

Německo se pomalu snažilo vtáhnout Rusko do nejasné a nesmyslné co do výsledku procedury na způsob “normandského formátu”. Putin okamžitě prohlédl tyto plány a postupně zahnal Němce do slepé uličky. Maasova banální lež, že Lavrovova verze neodpovídá skutečnosti, není důležitým diplomatickým prohlášením, ale přiznáním porážky. V “kerčské hře” s Německem podle očekávání vyhrál Putin. A sice s pomocí jediného souhlasu splnit žádost Merkelové. Plány Berlína se rozpadly a chabé ospravedlnění se Maase postavilo SRN do ještě trapnější situace.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová