Je to tady: První web vymazán z internetu na základě nového paragrafu §7b trestního řádu

15. 3. 2019

Včera v 17:49. Redakce AC24
Dnes 13. 3. 2019 jsme v 9:56 obdrželi první výzvu k okamžitému vypnutí webu podle nového paragrafu §7b trestního řádu, který jsme v předchozích článcích kritizovali. Jednali jsme rychle a bezodkladně, tak jak nám nařizuje zákon. 


V tomto konkrétním případě bylo rozhodnutí posvěceno státním zástupcem, což z něj dělá ve své podstatě legitimní žádost.
Kdy přijdou další?

Pokud vypínání webu (či serveru) předem posvětí soud anebo státní zástupce, tak s tím nemáme problém. Soud a státní zástupci jsou tu od toho, aby rozhodovali o tom, kdo porušuje zákony a jakým důsledkům za to musí čelit, respektive dohlíželi na postupy policejních orgánů. Podle nás, tak mocné nástroje, jako je vypnutí libovolné internetové služby (web, služba, server, poskytovatel internetu …), ale nepatří do rukou policejních složek. Policisté mají vyšetřovat a nerozhodovat o tak zásadních věcech, komu a jak má být vypnutý web nebo server. Může jí totiž o e-shop, který dává práci desítkám lidí… A nemělo by se zapomínat ani na presumpci neviny, což policisté někdy neradi vidí…

Teď, od února, tu velkou moc – vypnout cokoliv – mají přímo policisté. Jediné, co je omezuje od využití nového paragrafu je, že “věc nesnese odkladu”, což na internetu může být například: co kdyby obsah někdo nasdílel na sociální sítě, co když to zaindexuje vyhledávač anebo prostě jen uvidí tisíce dalších lidí… V našem dnešním případě hledisko “nesnese odkladu” nebylo možné aplikovat, protože o uvedený web se policisté zajímali již delší dobu a určitě se nejednalo o akutní problém.

Žádosti (jen) od policie (bez předchozího souhlasu soudu nebo státního zástupce) přijdou možná velice brzy. Poměrně často nám chodí nesmyslné policejní žádosti na základě různě nesmyslných paragrafů a s různě nesmyslnými argumentacemi. Teď už stačí, aby nesmyslná žádost odkazovala na paragraf §7b a je konec…

Na první pohled nešlo na (dnes vypnutém) webu o nic závažného. Možná o přestupek nebo nějaký drobný přečin, ale od toho máme orgány činné v trestním řízení… Určitě nešlo o nějakou dětskou pornografii, terorismus, phishing nebo například podvodný e-shop. Prezentace vypadala naprosto v pořádku a zřejmě jde o nějaký problém majitele (provozovatele) webu. Nám nepřísluší to posuzovat a hodnotit.

Chcete se dozvědět o paragrafu §7b více?

Článek Chcete zničit konkurenci? České zákony jsou tu pro vás! jsme vydali 19. 2. 2019 a popisuje §7b a jeho možné zneužití v praxi.

Přišlo nám mnoho pozitivních, ale i negativních reakcí zvláště od lidí, kteří se snažili
paragraf §7b obhajovat. Proto jsme se rozhodli často používané argumenty vyvrátit v článku Nazvěme to třeba “lex WEDOS”, který vyšel 27. 2. 2019. Zároveň v něm navrhujeme několik úprav sporných částí paragrafu §7b. Chtěli jsme ukázat, že to jde i demokraticky.

Čím více jsme se zabývali paragrafem §7b a událostmi kolem něj, tím více absurdnější nám přišel. Dokonce jsme zjistili, že mírnější a hlavně logičtější postupy mají i v Rusku. Více se dozvíte v našem článku z 4. 3. 2019 Mluvili jsme o tom s Andreiem. Situace se blíží té v Rusku….

Netušili jsme, jak téma odposlechů internetové komunikace, vydání dat a vypínání služeb z právního hlediska je i pro mnoho odborníků matoucí. Rozhodli jsme se proto sepsat všechny paragrafy, které s tímto souvisí a jak jsou v praxi využívány a srovnat je s novým §7b. Článek Pomáhat a chránit? Vypneme vám web. Značka: Spěchá vyšel 5. 3.2019 a  byl určen pro každého, koho se toto téma dotýká, zajímá se o něj a chce se dozvědět něco ze zákulisí.

Paragraf §7b je největším zásahem nejen do svobody slova od vzniku samostatné České republiky a ozvat se nestačí. Proto jsme se setkali s poslanci z Pirátské Strany, abychom je seznámili se závažností celé situace. Jak to probíhalo se dozvíte v článku Jak jsme se vypravili bojovat za svobodu nejen internetu – paragraf 7b je třeba změnit!

Zdroj: wedos.cz