SPD podpořila boj proti daňovým únikům přes internetové platformy. Vládní poslanci spolu s Piráty, lidovci, ODS a TOP 09 návrh odmítli.

Martin Kunštek
14. 3. 2019
Sněmovna odmítla uzákonit povinnost evidovat u Cizinecké police byty, které jsou pronajímány cizincům přes internetové platformy jako Air BNB. Návrh předložil Sněmovně formou svého usnesení Výbor pro bezpečnost jemuž předsedá Radek Koten (SPD). Poslanci za vládní ANO a ČSSD spolu s Piráty, lidovci, ODS a TOP 09 ve 3. čtení návrh odmítli. Proti návrhu se paradoxně postavil i  ministra vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Přesto, že šlo o návrh z dílny Cizinecké policie. Pozměňovací návrh umožnit uzavření prostoru pro úniky daní a místních poplatků. Řada pronajímatelů cizince ubytované v bytech na policii neeviduje a neplatí za ně radnicím místní poplatky a států neodvádí DPH.


Pozměňovací návrh, který by uložil majitelům bytů pronajímaných cizincům jako apartmány povinnost tyto prostory i ubytované evidovat, vypracovala Služba cizinecké policie. V hotelech a penzionech hlásí ubytování cizinců recepce prostřednictvím internetového formuláře Cizinecké policie. V případě apartmánů je zákonná povinnost většinou obcházena, protože policie nemá žádnou evidenci prostor, které jsou touto cestou pronajímány. Právě tuto „legislativní díru“ měl uzavřít pozměňovací návrh, který z iniciativy policie poslancům předložil bezpečnostní výbor. Podle něj by se povinnost evidovat a hlásit pronajímatele, kteří nabízejí byty k pronájmu, měla vztahovat i na i provozovatele internetových služeb skrze něž jsou byty pronajímány. U nás je nejznámější platforma AirBNB. Podle Miloslava Lokajíčka z Ředitelství služby cizinecké policie by v případě schválení pozměňovacího návrhu došlo k zaplnění slepého místa, které polici znemožňuje řádný výkon dohledu na tím, kteří cizinci v ČR pobývají.

Eldorádo džihádistů

Pozměňovací návrh měl do budoucna zabránit opakování situací, jako byl dlouhodobý pobyt imáma, který v ČR sbíral peníze na islámskou svatou válku – džihád. Česká policie měla informace od německých kolegů, že se na území ČR provádí výběr peněz na podporu teroristů z Islámského státu (ISIL). Imám peníze vybrané v českých mešitách posílal přes Německo džihádistům bojujícím v Sýrii. V ČR se mu podle zjištění rakouské policie dařilo řadu měsíců unikat policejnímu pátrání, protože k ubytování používal apartmány, jejichž nájem lze sjednat na internetových platformách tzv. sdílené ekonomiky. Ubytovával se pod falešným jménem a pronajímatelé jeho doklady nikdy nekontrolovali, protože pobyt cizinecké polici nehlásili. České policii se mu nakonec podařilo uniknout.

V lednu 2019 tuto causu tvrdě kritizoval prezident republiky Miloš Zeman. BIS od něj měla uloženo pátrání po islámských teroristech. Kontrarozvědka však podle slov prezidenta neměla ani tušení o působení imáma, který v ČR sbíral peníze pro džihádisty. A dozvěděla se o něm až poté, kdy islamistický výběrčí opustil území ČR. Prezident v této souvislosti BIS označil za „čučkaře“.

Výbor pro bezpečnost policejní pozměňovací návrh na jednání 22. 11. 2018 jednomyslně schválili. Ředitel služby cizinecké policie Milan Majer poslancům při jednání výboru vysvětlil, že schválení pozměňovacího návrhu by polici umožnilo vytvořit úplný seznam nejen ubytovatelů, ale i domů, bytů a prostor, které jsou k pronájmu nabízeny. „Vzhledem k tomu, že u nás oblast sdílené ekonomiky není nijak regulována, je možné aby jeden ubytovatel nabízel k pronájmu i sto bytů třeba ve dvaceti domech na různých adresách. Podle předloženého návrhu by všechny musely být hlášeny. A policisté by tak získali možnost fyzické kontroly toho, kdo v prostorách pobývá“, řekl plukovník Majer. Dodal, že zavedením evidenční povinnosti i pro provozovatele internetových domén, které zprostředkovávají nabídku ubytování, získá policie možnost křížové kontroly. Takže žádné pronajímané prostory by již policistům touto cestou neměly unikat.

Návrh tehdy podpořilo i Ministerstvo vnitra jako předkladatel novely cizineckého zákona.

Krácení daní

Neevidování ubytovaných cizinců je motivováno snahou krátit daně a místní poplatky. Řada pronajímatelů využívá toho, že při neexistenci evidence ubytovaných nelze dokázat, kolik lidí ubytovali a kolik na tom vydělali. Umožňuje jim to vyhýbat se registraci jako plátce DPH. Díky tomu nabízejí ceny bez daně. A tedy nižší o 15%. Kromě toho v jejich případě dochází i ke krácení daní z příjmů. Finančně na nedokonalé právní situaci tratí i pokladny měst a obcí, které touto cestou přicházejí o místní poplatky. Tento problém trápí řadu měst s velkým turistickým ruchem, jako Praha, Český Krumlov, Třeboň či Karlovy Vary. Ve všech těchto městech byla v posledních letech řada bytů proměněna na apartmány. V celorepublikovém rozměru díky tomu dochází k daňovým úniků v řádu několika miliard korun.

Kromě toho způsobuje přeměna bytů na apartmány zdražování nájemného v ostatních bytech. Jen v Praze vzrostla průměrná výše holého nájmu bez energií za posledních pět let z 12 tisíc na 20 tisíc měsíčně. Což už je v mnoha případech mimo možnosti nejen důchodců, ale i mladých párů, které by chtěly založit rodiny. Podle odhadů Svazu obchodu a cestovního ruchu je cestou internetových platforem jen v Praze nabízeno asi 20 tisíc apartmánů.

Kdo všechno v tom jede?

K podivnému obratu došlo plénu Sněmovny 13. 3. 2019. Ministr vnitra Jan Hamáček ve svém úvodním slově uvedl, že ministerstvo podporuje odmítnutí pozměňovacího návrhu k evidenci cizinců ubytovaných v apartmánech pronajatých přes internet. Na výzvu poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM), který chtěl vysvětlit proč změnili názor uvedl, že by právní úprava podle vnitra byla nevymahatelná. „Problém tohoto konkrétního pozměňovacího návrhu je v tom, že tak, jak je napsán, nebude vymahatelný. Protože my sice můžeme něco uložit AirBNB, nicméně AirBNB je firma, která sídlí v Irsku. To znamená, v případě, že ten zákon nebude dodržovat, tak my nemůžeme tu sankci uplatnit a vymáhat.“, řekl Hamáček.

Jeho postoj zvedl ze židle člena Hospodářského výboru Sněmovny Leo Luzara (KSČM), který mu připomněl evropskou směrnici o spolupráci členských zemí při vymáhání povinností ve správním řízení. Postoj ministra vnitra označil za skandální. Připomněl, že čeští řidiči a české dopravní firmy jejichž vozy se v Německu nebo Rakousku dopustí dopravního přestupku jsou tamními úřady elektronicky obesílány a musí pokuty zaplatit. Český stát partnerským evropským zemím s vymáháním pokut od českých občanů pomáhá. „Ale jestliže Ministerstvo vnitra pod vaším vedením přijalo tuto filozofii, že pokuty a sankce uložené v České republice do zahraničí ani nezkoušíme vymáhat, ani to neřešíme, tak to je velice špatný argument a špatný signál.“, řekl Luzar v reakci na Hamáčkovo stanovisko. Vnitro tím v podstatě všem českým subjektům dalo návod, aby své sídlo přesunuly do Irska a vykašlali se na placení daní a nějaké EET. Protože tam si na ně český stát sahat nebude.

I přes tento argument však poslanci s výjimkou KSČM a SPD hlasovali proti schválení právní úpravy k postihování daňových úniků. Návrh cizinecké policie potopili i sociální demokraté a poslanci za vládní hnutí ANO. Nezodpovězená zůstává otázka proč ministr i většina poslanců mezi listopadem 2018 a březnem 2019 otočili názor o 180 stupňů. Asi by bylo zajímavé vědět, kdo všechno vlastní tzv. investiční byty, které jsou často pronajímány přes AirBNB. Respektive kdo má podíly ve firmách, které tyto byty spravují.

Přehled o hlasování jednotlivých poslanců o pozměňovacím návrhu Cizinecké policie ZDE.