Ruský ministr zahraničí S. Lavrov

Lavrov okomentoval politickou krizi v Rakousku

© Sputnik / Grigoriy Sisoev

30.5.2019 Sputnik
Hlava ruského ministerstva zahraničí Sergej Lavrov okomentoval situaci kolem skutečné politické krize v Rakousku. Uvedl, že odvolávat se na zásah Ruska je dnešním trendem, a že Moskva vyzývá novináře k objektivnímu hodnocení.


„Co se týče rusky mluvící bosenské studentky, myslím si, že všechno je tady očividné. Rusofobie je nyní v módě, protože můžete získat nějaké pozitivní dividendy od starších bratrů a svést vše na Rusy podle principu „highly likely“, který (pozn. britská premiérka) Teresa Mayová nejednou oznámila,“ uvedl Lavrov.

Ruský ministr také upozornil na to, že „svobodná média na Západě“ aktivně převzala verzi o ruském původu této dívky a později ji označila za rusky mluvící, a pravidelně o tom připomínala. Ale prakticky se o tom přestalo mluvit, když se objevila informace, že studentka pochází z Bosny. V této souvislosti Lavrov vyzval média, aby byla vždy objektivní.

Situaci také okomentovala oficiální mluvčí ruského MZV Maria Zacharovová. Podle ní německá média informace o zásahu Ruska podávala nedvojsmyslně a pak se ukázalo, že jde o inscenaci v rámci informační operace. Diplomatka dodala, že Moskva zahájí vlastní vyšetřování, o jeho závěrech sdělí OBSE.

„Hlavní otázka však zůstává otevřená: kdo tak hrubě zasáhl do vnitřních záležitostí Rakouska, a využil jako nástroj „nezávislý“ německý tisk! Evropo, probuď se!” napsala Zacharovová na Facebooku.

Týden před volbami do Evropského parlamentu největší německá média zveřejnila příspěvky, v nichž se tvrdilo, že vicekancléř Heinz-Christian Strache projednával možnost nákupu mediálních aktiv s cílem ovlivnění voleb s jistou „Ruskou“, která je podle slov Stracheho občankou Lotyšska. Dívka byla médii také označovaná za neteř ruského oligarchy a později za studentku z Bosny a Hercegoviny.

Přitom samotná média, která skandální materiál uveřejnila, poukázala na to, že natočená schůzka byla „nastraženou léčkou“ na politika, který vystupuje spolu se svou Svobodnou stranou Rakouska za zrušení protiruských sankcí a za normalizaci vztahů s Moskvou. Strache, který označil tuto situaci za cílevědomou politickou vraždu, musel podat demisi.

V pondělí kvůli Stracheho skandálu rakouský parlament vyslovil nedůvěru vládě kancléře Sebastiana Kurze. Toto rozhodnutí podpořila Sociálně demokratická strana Rakouska (52 poslanců), Rakouská strana svobody (51 poslanců) a strana JETZT (7 poslanců). Je to první případ od roku 1945, kdy parlament země odvolal kancléře. V úterý rakouský prezident Alexander Van der Bellen jmenoval prozatímní vládu pod vedením vicekancléře a ministra financí Hartwiga Lögera.