Expert: Referendum pomůže Zelenskému zacpat ústa rusofobní menšině

Darja Rynočnová
23. 5. 2019    vz.ru
“Myšlenka je to správná, protože aktivní menšina vede zemi do slepé uličky svou rusofobií a marazmem. Většina obyvatel bude moci pomocí referenda tuto menšinu umlčet”, řekl ukrajinský politolog Michail Pogrebinský pro noviny Vzgljad. Tak okomentoval sdělení administrativy Zelenského o možnosti referenda k formátu jednání s Ruskem.


“Všechno bude záviset na tom, jak bude zformulována otázka. Pokud bude zadána korektně, pak s největší pravděpodobností Ukrajinci podpoří přímá jednání s Ruskem a nacionalisté tomu nijak nezabrání. Dokonce jsou již průzkumy veřejného mínění, podle nichž 75% Ukrajinců je pro přímá jednání s Ruskem, více než 50% podporuje jednání s DLR a LLR”, řekl Michail Pogrebinský, ředitel Centra politických studií a konfliktologie v Kyjevě.

V pondělí šéf administrativy ukrajinského prezidenta Andrej Bogdan oznámil, že prezident Vladimír Zelenský se chystá vyhlásit referendum k otázce o formátu jednání s Ruskem. “K problematice dosažení mírové dohody s Ruskem: uvažujeme o jejím předložení lidovému referendu, aby nehlasovali jen poslanci a aby nerozhodoval jen prezident, ale aby toto rozhodnutí učinil lid Ukrajiny”, tlumočila jeho slova agentura TASS.

Podle názoru Pogrebinského se chce Zelenský zajistit nejen výsledky průzkumů, ale i referendem. “Chce jít na přímá jednání a zároveň se zaštítit, když ukáže, že je to také vůle lidí. Na západě Ukrajiny budou hlasovat proti, na východě pro. Je jasné, že s nacionalisty bude tvrdá konfrontace”, domnívá se politolog. Dodal, že s novou vládou se formát referenda brzy stane na Ukrajině samozřejmostí.

Pogrebinský však pochybuje o tom, že by otázka jednání s DLR a LLR byla předložena v referendu. “To už by bylo poněkud riskantní, protože o něco více než 50% Ukrajinců se vyslovuje pro přímá jednání s republikami. Myslím, že tato otázka nebude nastolena. Je pro něj důležitější zajistit si podporu obyvatelstva ohledně přímých jednání s Putinem”, řekl politolog.

Dodejme, že vedoucí výboru Rady federace pro mezinárodní záležitosti Konstantin Kosačov se vyjádřil skepticky ohledně návrhu administrativy Zelenského. Myšlenka uspořádat referendum o vyjednávacím procesu s Ruskem je výhodná osobně pro prezidenta Ukrajiny Vladimíra Zelenského, ale předmět tohoto průzkumu je poněkud nesmyslný, protože problémy země nejsou přímo spojeny s rusko-ukrajinskými vztahy, cituje senátora agentura TASS.

“Samotný fakt referenda může vypadat jako pokus postupovat dřívějším směrem: všechny důvody jsou, prý, v Rusku, proto právě toto téma předkládáme k diskusi, a ne, řekněme, mnohem důležitější dialog s DLR a LLR. A proto nebudeme zatím spěchat s přemrštěnými očekáváními”, zdůraznil senátor.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová