Android byl zakázán: přejde Huawei na ruský operační systém?

Margarita Gerasjuková
15. 6. 2019     gazeta
Operační systém Android v telefonech Huawei může zaměnit ruský mobilní operační systém Aurora, informují média. Uvádí se, že v předvečer Petrohradského mezinárodního ekonomického fóra generální ředitel Huawei Guo Ping a ministr pro digitální rozvoj a komunikace Ruské federace Konstantin Noskov hovořili o možném přechodu čínských smartphonů na ruský software v souvislosti se sankcemi ze strany USA.


Americké sankce citelně zasáhly Huawei, jehož podnikání v zahraničí bylo vážně ohroženo. Největší škody čínské společnosti způsobilo odmítnutí spolupráce ze strany Google, který zakázal používání svých služeb na nových smartphonech, což zahrnuje mobilní operační systém Android.

Nahradit může Android ruský OS Aurora, vytvořený na základě finského OS Sailfish a patřící Rostelekomu a podnikateli Grigorii Berezkinovi, píše The Bell s odkazem na zdroje, které jsou se situací obeznámeny. Uvádí se, že tuto možnost projednávali generální ředitel Huawei Guo Pingem a Konstantin Noskov, ministr digitálního rozvoje, komunikací a masových komunikací Ruské federace v předvečer Petrohradského mezinárodního ekonomického fóra.

Další zdroj tvrdí, že možný přechod Huaweie na Auroru byl také projednán na setkání ruského prezidenta Vladimíra Putina s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Kromě toho, že v rámci spolupráce může být Aurora přednastavena na smartphony Huawei, byla projednávána možnost převodu části výroby společnosti na území Ruské federace – jde o společnou výrobu čipů a softwaru.

V předvečer bylo oznámeno, že Google upozornil Trumpovu administrativu na rizika pro americkou národní bezpečnost, jestliže nezměkčí sankce proti Huawei. Je známo, že IT společnost by chtěla pokračovat ve spolupráci s čínským výrobcem.

Google vyjádřil znepokojení nad tím, že zákaz používat systém Android dožene Huawei k vytvoření vlastní verze operačního systému, který bude zranitelný vůči útokům hackerů.

“Google tvrdí, že ukončení spolupráce s Huawei povede k tomu, že v USA se objeví dvě verze operačního systému Android – reálná a hybridní. Hybrid bude mít pravděpodobně více programových chyb než originál, což je důvod, proč budou telefony Huawei ohroženy hacknutím ze strany právě Číny”, uvedl zdroj, který je se situací seznámen, listu Financial Times. Bílý dům však na varování ještě nijak neodpověděl, takže osud Androidu na smartphonech Huawei ještě nebyl definitivně rozhodnut.

Je také známo, že Huawei již začal vyvíjet svůj vlastní operační systém, ale jeho šance na dobytí evropského trhu jsou velmi malé. Mluvíme o operačním systému HongMeng, který je ve vývoji již sedm let – od roku 2012.

Wang Chenglu, vedoucí oddělení vývoje softwaru pro zákazníky společnosti Huawei, se v září 2018 zmínil v rozhovoru, že vývoj operačního systému není komplikovaný. Je mnohem těžší vytvořit ekosystém s podporou aplikací, což je často kamenem úrazu i pro velké společnosti.

Tak se to například stalo u Microsoftu, který se pokusil zavést Windows Phone, ale nakonec uznal, že jeho projekt ztroskotal.

Společnost Samsung se také zřekla vlastního operačního systém Tizen, odborná média ho nazvala “slabou kopií systému Android bez jakýchkoli aplikací”. Neměli bychom zapomínat na “smrt” Symbian a BlackBerry OS.

Existuje velká pravděpodobnost, že HongMeng očekává stejný osud. Operační systémy bez aplikací nemají šanci v boji s duopolním Androidem iOS. Pokud pro čínské uživatele, kteří jsou již zvyklí na zákaz služeb Google v zemi, může být HongMeng vhodnou alternativou k Androidu, pak tento operační systém není zjevně vhodný pro evropský trh.

Na začátku června ruské sdělovací prostředky uvedly, že Huawei získal technologii rozpoznávání tváří, vlastněnou vývojáři z Ruské federace.

Jedná se o patenty společnosti Vocord. Podle listu Vedomosti se ruská dceřiná společnost TechCompany Huawei čínské společnosti a honkongská Huawei Digital Technologies Co Ltd staly majitelkami společnosti Eagle Softlab.

Zástupce společnosti Huawei potvrdil listu, že se ruské a hongkonská dceřiné společnosti skutečně staly majitelkami společnosti Eagle Softlab, ale odmítl zveřejnit podrobnosti transakce. Uvádí se, že Vocord byl společností Huawei odhadnut na 40-50 milionů dolarů.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová