Ivan David: “Podle chybných map lze jedině zabloudit.”

Europoslanec za SPD Ivan David

6.7.2019    tydenikobcanskepravo
Generál Blaško nám po zkušenostech ve Štrasburku sdělil, že je unie nereformovatelná, jak to vidíte vy?
Bohužel na vedení EP se nemůže podařit vyvinout dostatečný tlak. Třetina poslanců jsou sluníčkáři, kteří si přejí imigraci, abychom se mohli radovat z kulturní pestrosti, přejí si inkluzi nejen ve škole, protože jsme prý všichni stejní, žádají uznání, že muži jsou méněcenní, neboť není třeba hrubé síly, bagry přece mohou obsluhovat i ženy, kandidátka na předsedkyni EP za frakci GUE ve svém projevu tvrdila, že veškerý kulturní rozvoj v celé historii stál výhradně na ženách, což je krásný projev ženského šovinismu.

Kandidátka za Zelené prohlásila, že vznik EU je největší počin v dějinách Evropy. Další polovině europoslanců na vývoji nezáleží, oni řeší krátkodobé úkoly, nestarají se o to, kam to vede. Evropskou komisi fakticky ustavují prounijní vlády. Tak co chcete?

Místo disputace o reformách je kolem poslanců frakce ID prý hlouben sanitární kordon, jak se to projevuje?
Projevilo se to aktuálně tím, že nebyl zvolen nikdo z kandidátů frakce ID jako místopředseda EP. Máme 10% a jeden místopředseda připadá na 5%. Měli jsme tedy mít dva… Jak jsem byl informován, i v minulých volebních obdobích byl takový přístup. Nedostatečně prounijní dostali přidělené horší kanceláře, nebyli volení v přiměřené proporci, pozdě jim prý byly propláceny faktury a byly činěny další drobné obstrukce a ústrky. “To poznáš”, bylo mi řečeno.

Připomínáme si právě v TOP nejen s docentem Valenčíkem a dr. Neužilem Mistra Jana, který jel do Kostnice disputovat o reformách a byl upálen s tím, že kanoničtí právníci na tom i nyní trvají jako řádném soudu, poučily se eurostruktury vůbec?

Samozřejmě, že nepoučily, sklon k triumfalismu je hluboce lidský v kulturách založených na soutěživosti a potlačování “cizího”. Přesto jsme prý nedemokratičtí xenofóbové my… Ona může být tato strategie dlouhodobě účinná – než se silnější stanou slabšími. A nemusí jít o početní stavy…

Europeismus a klimatický alarmismus se začíná jevit jako nové náboženství evropského establishmentu, nebo jde o počínající psychickou poruchu mocných? Jak to vnímáte jakožto zkušený psychiatr?

Zaujetí pro myšlenku a přijetí víry bez důkazů, to jsou také hluboce lidské tendence. Mohou být také adaptivní a vést k úspěchu. Ti nahoře totiž nikdy nevěří, ti využívají věřících, kteří dobře slouží účelu. Obecně vzato, pokud chybí ověřování premis, stále sledování a kritické hodnocení reality, nelze v dlouhodobém horizontu vyhrát. Podle chybných map lze jedině zabloudit. Mám pocit, snad je to kvalifikovaný odhad, že ti vůdčí zelení a fanatičtí feministé a takzvaní “ekologisté”, opravdu věří. Jejich víry je nepochybně využíváno. K jakému cíli, to můžeme odhadovat.

Rozhovor s I. D. vedl Milan Rokytka