Zelenský oznámil, že je připraven dodržet všechny body Minských dohod …

German Ivanov
6. 7. 2019   politexpert
Prezident Ukrajiny Vladimír Zelenský prohlásil, že je připraven plnit všechny body Minských dohod. Poznamenal, že tento dokument nepodepsal, ale uznává jeho význam pro nastolení míru na Donbasu. Příslušné prohlášení učinil vůdce Nezávislé (Ukrajiny, pozn. překl.) v rozhovoru s mediální společností Deutsche Welle, uvádí agentura TASS. 


Podle informací novinářů Zelenský zdůraznil, že on a jeho tým nemá nic společného s vypracováním Minsku. Prezident Ukrajiny však tento dokument podporuje, neboť může poskytnout skutečnou pomoc při stanovení příměří a stanovení míru mezi Nezávislou a samozvanými DLR a LLR.

Poznamenejme, že dokument byl podepsán v roce 2015 po setkání normandské čtyřky, která zahrnuje Ruskou federaci, Německo, Francii a Ukrajinu. Je v něm uveden soubor opatření pro obnovu vztahů mezi Kyjevem a Donbasem, a dokument také počítá s ústavní reformou. Podle ní by moc měla být decentralizována a Luganská a Doněcká oblast by měly získat zvláštní status.

Dříve bylo oznámeno, že Zelenský označil ostřelování sanitky za ostudný pokus zmařit jednání o Donbasu. Podle jeho vyjádření je incident hrubým porušením norem mezinárodního práva.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová