SCMP: „Nová realita” – Čína zarazila USA protilodními raketami

Čínská DF-21D “zabiják letadlových lodí”

-kou-22.7.2019 scmp.comPrvníZprávy

Se svými testy balistických raket proti lodím v blízkosti sporných ostrovů v Jihočínském moři ukázal Peking Washingtonu, že je lepší, aby se jeho lodě držely dál, uvedl komentátor South China Morning Post Ankit Panda.

Se svými testy balistických raket proti lodím v blízkosti sporných ostrovů v Jihočínském moři ukázal Peking Washingtonu, že je lepší, aby se jeho lodě držely dál, uvedl komentátor South China Morning Post Ankit Panda.

Ačkoliv Spojené státy mohou stále nalézt, čím mohou odpovědět, obnovený potenciál Číny je „novou strategickou realitou“, se kterou se musí počítat.

Koncem června, krátce po skončení summitu G20, během kterého se konalo setkání mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a předsedou ČLR Si Ťin-pchingem, provedly čínské síly testy raket v Jihočínském moři. Podle Ankity Pandy, pozorovatele South China Morning Postu, mohou mít tyto testy velmi závažné důsledky pro celý region.

Peking prováděl testy ne jen tak někde, ale u Spratlyho ostrovů, na které si činí nároky několik států najednou, včetně Filipín a Tchaj-wanu, a kde Čína vytváří umělé pobřeží a opevnění. A Čína netestovala jen tak něco, ale protilodní balistické rakety, které představují potenciální hrozbu pro americké lodě v regionu.

Současně, jak autor zdůraznil, Spojené státy dlouho věděly, že Říše středu pracuje na raketách tohoto typu, ale to jsou první testy, které čínští vojáci prováděli na otevřené vodě. O jaké typy raket šlo není známo. Dá se předpokládat pouze to, že hovoříme o „zabijácích letadlových lodí“, raketě středního doletu DF-21D nebo s mnohem větším doletem, ale také o raketě středního doletu DF-26. Ta může udeřit na vzdálenost až 4 000 km, což poskytuje možnost útoku na největší americkou základnu v Tichém oceánu na ostrově Guam.

Jak Panda vysvětlil, protilodní balistické rakety se liší od konvenčních balistických raket větší manévrovatelností, když se přibližují k cíli, protože tento cíl – obvykle loď se pohybuje, i když pomalu. Ačkoli není jasné, pro jaké účely se cvičily čínské raketové síly, test je jasný: čeho dlouho se Američané obávali, Čína bude schopna použít své nové zbraně, aby se vypořádala s loděmi amerického námořnictva.

Newsweek: V Jihočínském moři balancují USA a Čína na hraně války!

Samozřejmě, Peking a Washington se stále chtějí vyhnout vojenské konfrontaci všemi prostředky, ale podle novináře nikdo není imunní vůči náhlému zhoršení. Zároveň američtí stratégové dlouho vyjadřovali znepokojení nad prováděním mořských operací na dálku, jestliže by USA někdy potřebovaly poskytovat pomoc Tchaj-wanu nebo Filipínám, řekněme, poblíž Spratlyho ostrovů. Se vznikem protilodních raket v Číně může Amerika ztratit svou dlouhodobou výhodu – schopnost používat své expediční síly. Velmi jednoduchá taktika v Pekingu, která donutí americké námořnictvo zůstat stranou. Washington pozoruhodně reagoval na čínské zkoušky s relativně nízkou úrovní kritiky.

USA dříve kritizovaly Čínu za militarizaci umělých ostrovů v oblasti Spratly a v roce 2018 na protest dokonce vyloučily námořnictvo Pekingu z největších mezinárodních námořních cvičení RIMPAC. A ačkoli, jak upozornil Panda, poslední testy Říše středu nebyly prováděny přímo na umělých ostrovech, přispěly k militarizaci Jihočínského moře. Navzdory skutečnosti, že Číňané jednali podle protokolu a varovali letectví před svými testy, by Spojené státy mohly trvat na tom, aby se těmto zkouškám vyhýbali kvůli příliš aktivnímu civilnímu letectví a navigaci v regionu.

Čínské rakety nelze pro Spojené státy označit za nepřekonatelnou překážku, Washington již podniká kroky k vytvoření nových základen v asijsko-pacifické oblasti (APR) pro případ ztráty Guamu. Kromě toho v Americe již probíhají živé diskuse o nadcházejícím konci Smlouvy o INF a příležitostech, které se otevírají, aby se Číně dostalo odpovídající reakce raketami středního doletu (podle některých analytiků je to pravý důvod odstoupení USA od INF, a její údajné porušování Ruskem je jen záminkou – pozn. red.).

Svoboda plavby v APR, včetně Jihočínského moře, zůstává jednou z priorit Ameriky a čínská demonstrace moci pravděpodobně nezmění klíčové politiky Washingtonu. Nicméně, protilodní balistické rakety jsou „novou strategickou realitou“, s níž je třeba počítat, uzavřel autor.