Bloomberg: Země, které uznávají Guaidóa, opět pracují s Madurem!

Samozvaný prezident Juan Guaidó (vlevo)
a Nicolas Maduro, prezident Venezuely

-kou-
1. 9. 2019 BloombergPrvníZprávy
Přestože vůdce opozice Juana Guaidó uznalo více než 50 zemí úřadujícím prezidentem Venezuely, Maduro stále zůstává u moci, a je to on, kdo řídí záležitosti země, napsal Bloomberg.

A ti zahraniční diplomaté v Caracasu, kteří začátkem tohoto roku začali ignorovat venezuelského vůdce, jsou nyní nuceni s ním spolupravovat.

Zahraniční diplomaté se sídlem v Caracasu začátkem tohoto roku ignorovali venezuelského prezidenta Nicolase Madura, ale poté dramaticky změnili své chování,uvedl Bloomberg.

Takže v březnu, když se venezuelský opoziční vůdce Juan Guaido, kterého již uznalo asi padesát zemí, vrátil do Caracasu ze své triumfální cesty do zahraničí, německý velvyslanec Daniel Kriener přijel s dalšími diplomaty na letiště, aby přivítal Guaidóa, a tak prokázal svou podporu.

Vláda Madura brzy vypoklonkovala německého velvyslance ze země. Kriener odjel do Berlína s hlavou vztyčenou a politika jeho vlády se nezměnila.

V červenci se však diplomat, který si uvědomil neúspěch amerického úsilí svrhnout venezuelského prezidenta, vrátil do Caracasu, aby plnil své povinnosti, konkrétně: spolupracovat s vládou Madura. Před dvěma týdny se spolu se svými evropskými kolegy zúčastnil setkání s venezuelským ministrem zahraničí Jorge Arreazem. Kromě toho se také konaly oficiální schůzky ve Španělsku a Portugalsku, které dříve uznaly Guaidó coby úřadujícího prezidenta Venezuely.

Tento „diplomatický jiu-jitsu“ je odrazem stále zjevnější reality: Maduro zatím zůstává u moci a má na starosti záležitosti země, přestože Guaidó uznalo více než 50 zemí.

Letos se události změnily závratnou rychlostí, poukázal článek. Diplomaté se sídlem v Caracasu zpočátku aktualizovali své seznamy kontaktů a nahrazovali Madurovy spolupracovníky zástupci Guaidóa. A do jejich vlasti bylo posláno mnoho vojenských atašé, aby nespolupracovali s generály Madura.

Takový obrat událostí však vyvolal alarmující pocity mezi zahraničními diplomaty, protože všichni Guaidóvi asistenti žijí pod neustálou hrozbou zatčení. Kromě toho se vyskytly další problémy běžné povahy, například se získáváním diplomatických čísel automobilů.

Podle Bloombergu, citující diplomatické zdroje, které si přály zůstat anonymní, před dvěma měsíci nemohli dva úředníci ze stejné země, nejagresivnější vůči Madurovi, poslat své věci zpět do své domoviny, protože venezuelští úředníci v přístavu odmítli zabývat jejich zavazadly.

A zdálo se, že celník měl zvláštní potěšení, když se jich ptal: „Proč nepožádáte Guaidóa, aby se postaral o váš přejezd?“ Vláda země, ze které byli tito úředníci, musela poslat zvláštní dopis, v němž je požádala, aby věci propustili prostřednictvím celnice, což bylo nakonec provedeno.

Úředník jedné z latinskoamerických zemí, pod podmínkou anonymity, řekl Bloombergu, že jeho země ve spěchu udělala chybu, když uznala Guaidó. Nyní řekl, že diplomaté musí dělat „bláznivé věci“, o kterých nikdy v učebnicích a návodech nečetli.

Jak Bloomberg poznamenal, je nyní jasné, že Guaidóvo uznání bude existovat na nějaké symbolické úrovni. Ale i přes jasné důkazy, že tvrdé americké sankce stále působí na Madura a jeho spolubojovníky, veškerá činnost se musí vést právě s jeho vládou.

(kou, prvnizpravy.cz, bloomberg.com, foto: arch.)