Volby v Sasku vyhrála CDU, AfD druhá. Vláda s SPD padá

Libor Novák
2. 9. 2019  EuroZprávy
Zemské volby v Sasku vyhráli podle odhadů veřejnoprávní televize ARD křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové před protiimigrační stranou Alternativa pro Německo (AfD). CDU získala 32 procent hlasů, AfD 27,3 procenta.

Do parlamentu této čtyřmilionové spolkové země ležící u českých hranic směřují také Levice, Zelení a sociální demokraté (SPD). Pokud se odhady výsledků potvrdí, bude to znamenat konec současné vlády CDU a SPD, která ztratí většinu v zemském sněmu.

Křesťanští demokraté byli ještě v červenci v průzkumech veřejného mínění na úrovni AfD, v závěru kampaně vedené populárním saským premiérem Michaelem Kretschmerem se ale protestnímu uskupení dokázali vzdálit. I tak je ale jejich výsledek v Sasku dosud nejhorším. CDU tam od znovusjednocení Německa v roce 1990 vyhrála všechny zemské volby. Jejím dosavadním minimem bylo před pěti lety 39 procent.

Ještě výrazně hůře je na tom v absolutních číslech koaliční SPD, která dostala 7,9 procenta hlasů, čímž prolomila nejen své dosavadní minimum v Sasku, ale také v jakýchkoliv zemských volbách.

Řada voličů dala podle politologů svým hlasováním najevo, že nejsou zcela spokojeni s vývojem po pádu komunistické Německé demokratické republiky (NDR), za který podle nich právě CDU a SPD nesou největší zodpovědnost. Alespoň jedna z těchto stran vždy za posledních 29 let vládla na celoněmecké úrovni, Sasko po celou tuto dobu vedl premiér z řad CDU.

Výrazně si naopak polepšila AfD, kterou nezřídka podporuje i bývalý český prezident Václav Klaus. Strana, kterou zvláště na východě Německa mnozí považují za pravicově populistickou až radikální, své dosavadní maximum z roku 2014 (9,7 procenta) překonala téměř trojnásobně. U voličů bodovala mimo jiné tématy migrace a změn klimatu.

Se stejnými tématy, k nimž ale zaujímá zcela opačný postoj, na svůj zatím nejlepší výsledek v Sasku dosáhli Zelení s 8,8 procenta. Levice, která byla v Sasku dosud nejsilnější opoziční stranou, dostala podle odhadů 10,6 procenta hlasů, a oslabila tak o více než osm procentních bodů. Těsně pod hranicí pěti procent, která zajišťuje vstup do parlamentu, jsou se 4,7 procenta liberálové (FDP).

Novou koalici pod vedením zemského premiéra Kretschmera, který prohlásil, že dnes vyhrálo přátelské Sasko, by mohla vytvořit jeho CDU s SPD a Zelenými. Vládní spolupráci s AfD i Levicí Kretschmer odmítá.

Na přesné rozložení sil v parlamentu může mít dopad sporná kandidátka AfD. Strana na ni sice zapsala 61 jmen, jen 30 ale podle saského ústavního soudu v souladu s pravidly. Není tak vyloučeno, že v zemském sněmu, který bude mít nejméně 120 křesel, nebude moci AfD obsadit všechny mandáty, které by jí podle volebního výsledku příslušely.