Logika není silnou stránkou „lepších lidí“. Petr Robejšek popisuje, jak v Německu zareagovali na výbuch ve volbách

Petr Robejšek
2.11.2019 ParlementníListy
Volby ve spolkové zemi Durynsko uzavřely sérii letošních voleb v Německu. Politolog Petr Robejšek ve svém nejnovějším komentáři na blogu serveru Aktuálně.cz při pohledu na jejich výsledky podotýká, že jsou především varovné pro etablované strany, které však dál dělají, že realita neexistuje.

Nyní už si němečtí politici mohou oddechnout, protože letos již nebudou žádné volby. Ty troje poslední pro ně totiž znamenaly katastrofu. V září se volilo v Braniborsku, kde protestní Alternativa pro Německo (AfD) získala čtvrtinu hlasů, a v Sasku, kde ji volila skoro třetina. V neděli bylo na řadě Durynsko, i tam AfD více než zdvojnásobila svůj předchozí výsledek a dostala 23,5 procent hlasů.

Nečekané následky měl výrazný vzrůst počtu voličů. V roce 2014 jich přišlo k volbám 52,7 procent a letos již 66,0 procent. „To prospělo zejména AfD a znovu dokázalo, že strategie, kterou proti ní používají etablované strany a za kterou stojí zejména Angela Merkelová, je zásadně chybná,“ dodává politolog.

Zdvojnásobení hlasů pro AfD v Durynsku je prý pikantní i proto, že tím selhala i druhá oblíbená zbraň proti AfD. „Etablované strany a média se od jejího vzniku snaží vytvořit dojem “fašistické AfD”.

„Jak známo, není logika silnou stránkou lepších lidí, protože ruší jejich vizionářství. Ale teď by jim snad opravdu mělo dojít, že strategie očerňování a vytěsňování AfD působí právě opačně, než by si přáli. Jejich problém však spočívá v tom, že když tuto skutečnost uznají, budou muset připustit koalice s AfD,“ poznamenává politolog.

Závažnější než zpochybnění politické působivosti „ekovíry“ je však něco jiného. V Braniborsku se podařilo zabránit podílu AfD na moci díky trojčlenné koalici SPD, CDU, Zelení. V Sasku právě začala koaliční vyjednávání ve stejném složení. „Jediná silná většina v Durynsku by byla vláda pod vedením Die Odkaze a s asistencí CDU. To je pro kancléřčinu stranu absolutní tabu. Ale proč vlastně CDU odmítá spolupráci s Die Odkaze, přestože Merkelová po celou dobu své vlády kradla levicová témata?

Všechny německé politické strany podle jeho slov jednají od vzniku Alternativy pro Německo podle stejného vzorce – každý s každým, ale všichni proti AfD. Podle tohoto vzorce prý zacházejí i s výsledky posledních tří voleb: co je dobré pro politiky, to je důležitější než to, co je dobré pro všechny voliče.

A tak jsou všechny německé strany, s výjimkou AfD, v nejdůležitějších otázkách dneška stejného názoru. Liší se podle Robejška pouze tím, že ordinují „více nebo méně“ téže medicíny. „Jediná AfD má opravdu odlišný program a přitahuje proto přibývající počet nespokojených voličů. Kam to asi povede?“ ptá se na závěr politolog.

Pozn. redakce: 
I zdejší “lepšolidé” se snaží z vlastenecké SPD, která chce prohloubení demokracie podpořit otevřením prostoru pro rozhodování lidovým hlasováním, udělat pomluvami a demagogií stranu nahnědlou, která do vlády nepatří.
Podobný vzorec politické konfigurace se snaží evropské “křesťanské strany” a evropští “socialisté” uplatňovat v Evropském parlamentu proti frakci ID – Identita a demokracie, ve které jsou mimo jiné zastoupeny francouzská Národní fronta Marine Le Penové, Liga severu Mateo Salviniho a naše česká SPD – Svoboda a přímá demokracie.  Pokoušejí se okolo frakce ID vytvořit cosi, čemu říkají “cordon solitére”, a i když má tato frakce přes 70 poslanců, není jí umožněno obsadit odpovídající počet funkcí v Evropském parlamentu. Inu, “demokracie po evropsku”. VD