Z Evropských hodnot vystříklo jedovaté osivo a oplodnilo členy parlamentu

Obrázek z dnešní Číny:
vysokorychlostní železnice

Pavel Křivka

10.1.2020
Česká veřejnost dlouho postrádala kvalifikovaný zdroj informací o současné i minulé Číně. Hodnota informací od novinářů, kteří neznají čínský jazyk a leckdy ani v ČLR nikdy nebyli, se blíží nule. Existoval sice web psaný kvalifikovanými sinology „sinopsis.cz“ (Lomová et al.), ten však Čínu líčil jako zemi, kde se v zásadě neděje nic jiného, než že jsou z vězňů hromadně získávány tělesné orgány asi nějak tak, jako se vykrajují jablka na štrůdl.


Dobrá zpráva pro všechny zájemce o cestování do Číny nebo o studium, práci a podnikání v Číně přišla v loňském roce. Vít Vojta, jeden z našich největších znalců čínské mentality, kultury, historie a samozřejmě čínského jazyka, založil jako ryze soukromou iniciativu Sinoskop, institut pro současnou Čínu. Na stránkách Sinoskopu se konečně dozvídáme i něco jiného než nabízí Lomové odrhovačka o lidských orgánech, potlačených demonstracích, utiskovaných Ujgurech apod. Český čtenář si tady konečně mohl přečíst i něco o životě Čechů v Číně.

Bylo ovšem jen otázkou času, kdy „strážci černobílého světa“ (viz https://www.sinoskop.cz/analyzy-komentare/strazci-cernobileho-sveta) na projekt zaútočí. Čekání na útok netrvalo dlouho. Již po několika měsících existence Sinoskopu bylo vzneseno obvinění, že prý pan Vojta cosi fakturoval jakési agentuře, která zase cosi fakturovala firmě pana Kellnera. A pan Kellner je prý zloduch, protože v Číně podniká. A Čína prý je zloduch, protože není „našim spojencem v NATO“. A firma pana Kellnera prý musí, když už objednává něco u agentury pro vylepšování pověsti na veřejnosti (tzv. PR), objednávat jen tak, aby byl vylepšován pouze obraz firmy HomeCredit. Nesmí se prý přitom chválit země, kde firma podniká. Čili naprosto nesmyslné obvinění a snaha nařizovat podnikateli, co si smí či nesmí objednat u jiného podnikatele.

Jenže když se o této prkotině dozvěděl pan Jakub Janda, šéf tzv. bezpečnostního centra Evropské hodnoty, prohlásil, že jde o událost roku. Prý že obrovský nástroj vlivu zlé Číny na naši drahou vlast. Janda začal produkovat velmi toxické osivo, které z jeho „nevládní odborné instituce bránící svobodu a suverenitu“ stříkalo na všechny strany, až dostříklo i do Parlamentu České republiky. V Poslanecké sněmovně dopadlo na poslance strany Pirátů, kteří hned žádali zřízení parlamentní vyšetřovací komise. V Jakubu Michálkovi a Ivanu Bartošovi z Jandova osiva rovnou vyklíčila „čínská chobotnice, která roztahuje svá chapadla v České republice“. Další stříkanec dopadl do Senátu a oplodněn byl tentokrát senátor Pavel Fischer. Podá prý trestní oznámení. Z jakého trestného činu je kdo podezírán se prý zatím neví. Asi stačí, že v tom jede „zlá Čína“.

Na počátku tedy faktury za nějaké články na internetu, na konci parlamentní vyšetřovací komise a prokurátor. Český Absurdistán jako vystřižený.

Představme si na chvíli, že by se splnila nejhorší noční můra „strážců černobílého světa“, a Česká republika by se stala malou exteritoriální provincií Čínské lidové republiky. Co by se všechno změnilo? Za pár let poté by např. Brno mělo několik linek metra a v Praze by metro jezdilo na letiště. Všude v tunelech metra by byl mobilní signál 5G. Všady by se dalo platit mobilem a v hospodách by se smělo kouřit. V ulicích by sice přibylo pár set tisíc kamer, ale nikde by nebylo možné najít puberťáky posprejovanou zeď nebo vagón. Ze země by bylo možno do roka vypovědět všechny cizince. Dálnice by vedla do každého okresního města. Nejdůležitějším výsledkem by ovšem bylo okamžité zrušení bezpečnostního centra Evropské hodnoty a odsouzení Jakuba Jandy lidovým soudem k trestu smrti. Poté, co by na jeho těle byly objeveny vytetované čínské znaky, byl by mu trest smrti změněn na doživotí. Jedovaté osivo by pak už nemohlo přestříknout zdi vězení.

Čína je dnes tam, kde je, hlavně proto, že dokázala odhodit část svazující marxistické ideologie. Západ pak je tam, kde nyní je, především díky tomu, že ze své ideologie nedokázal škrtnout ani větu. Ať už jde o imbecilní ideologii lidských práv nebo třeba ideologii nedotknutelnosti soukromé držby pozemků. Čínští studenti si po návratu z cest budou dál vyprávět o tom, jak je to tam v té Evropě všechno zaostalé, zatímco v České republice bude postaven pomník farmářce Havránkové v nadživotní velikosti. Pánové Michálek, Fischer a spol. prosadí silou svých mandátů do trestního zákona nový trestný čin „Vychvalování autoritářského režimu“. Čeští psi budou štěkat a čínská karavana pojede dál.

Pavel Křivka 

Autor pracuje v ČLR jako lektor českého jazyka