Ještě horší… Zbořil ke ,,konci” Kalouska

Politolog a historik Zdeněk Zbořil

Rozhovor se Zdeňkem Zbořilem
13. 7. 2020  ParlamentníListy

„Už jsme takových překvapení dávaných do souvislosti s panem exministrem zažili dost…“ Politolog Zdeněk Zbořil reaguje na oznámení předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska, který se rozhodl v příštích volbách do sněmovny už nekandidovat. „Pro jeho způsoby je lepší, když na ně není vidět, pro občany ČR nikoliv,“ dodává politolog. Ke schválení rekordního schodku státního rozpočtu podotýká: „Helikoptéry asi budou a tři sta volů a hřiven stříbra do Němec, jako za svatého Václava, asi také.“ Politolog přidává i komentář k vyjádření bývalého brněnského zastupitele. „Jarek Nohavica není jen Čech, ale Moravan, nebo ještě lépe Ostravák, který vydrží i vulgarity pana Hollana.“


Bývalý ministr financí a nynější předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek už nebude v příštích parlamentních volbách kandidovat do sněmovny. Chce ale jednat s dalšími stranami o vytvoření předvolebního bloku. Řekl to v Otázkách Václava Moravce České televize.

„Už jsme takových překvapení dávaných do souvislosti s panem exministrem zažili dost, abychom byli i nadále pozorní a nedůvěřiví. Pokud jsem četl pozorně, řekl také, že z politiky neodchází a bude usilovat o vytvoření předvolební nebo povolební koalice.
Je to ale asi jen takové prázdninové, jak říkal Václav Havel, letní přemítání. Někteří tomu říkali ‚letní přemílání‘. Tak se nechme překvapit, za pár dní by to zase mohlo být jinak,“ komentuje politolog Zdeněk Zbořil.

Svá slova pak potvrdil i pro idnes.cz. „Já chci mít při jednáních volné ruce, chci říkat, že v tom žádné osobní politické ambice nemám, moje ambice budou ambice voliče a občana, který si přeje vznik vítězného projektu tradičních politických stran,“ vysvětlil ještě Kalousek. Podle něj v politice vyjednávají lídři, ale rozhodují celé strany, ve kterých je potřeba všechno odpracovat. „To znamená, že chci využít toho, že za ta léta působení v politice znám kde koho a chci s nimi vést neformální rozhovory. Samozřejmě zůstávám v TOP 09, stále zůstávám poslancem, jen máme ve straně nové vedení, které má obrovský potenciál a jsem připraven mu pomáhat. Jen prostě nebudu kandidovat do poslanecké sněmovny,“ dodal ještě Kalousek.

„Nevím čeho se obávat víc. Zda Miroslava Kalouska poslance na očích veřejnosti anebo politického lobbisty (také se někdy říká šíbra) v temném zákulisí české politiky. V té své charakteristice svého politikaření má MK samozřejmě pravdu. Pro jeho způsoby je lepší, když na ně není vidět, pro občany ČR nikoliv,“ podotýká Zbořil.


Kalousek v dolní komoře působí nepřetržitě od roku 1998.

„Jeho kariéra se celá ta léta odehrávala na politickém jevišti před i za oponou. Měl úspěchy i osudové neúspěchy. I on by mohl napsat svou knihu Jak jsem se mýlil v politice. Přímo symbolizoval hlavní rysy české politické kultury v dobrém i špatném, možná i nejšpatnějším slova smyslu. Jeho obdarování ukrajinsko-ruské pilotky Savčenkové dýkou, plédování pro myanmarskou „disidentku“ Su Ťij, aby se jí dostalo Nobelovy ceny míru, a jeho mávání nebo dokonce odívání se do tibetské vlajky věnované na začátku 20. století této zemi dnešními britskými „kolonizátory“ patří k těm veselejším příhodám z jeho politického života. Ty smutnější mu jistě ‚letní‘ komentátoři rádi připomenou. Snad ani PL nemusí nosit sovy do Athén. Čekají nás možná věci mnohem horší,“ komentuje politolog.


Odpovědnost skoro žádná, tak zbývá dost času na klukoviny

Miroslav Kalousek na sebe upozornil i minulé úterý ve sněmovně, kdy jsme byli svědky originální scény. Zatímco nezařazený poslanec Lubomír Volný přednášel svůj projev, k řečnickému pultíku se připlížil Miroslav Kalousek a Volnému ukradl o pultík opřenou ceduli s nápisem „All Lives Matter.“ Poté, co Volný krádež odhalil a pro ceduli si doběhl, zopakoval Kalousek tento svůj kousek ještě dvakrát. Volný chtěl přečíst návrh, aby dolní komora vyslovila souhlas s výrokem prezidenta Miloše Zemana, že je heslo amerických protestů Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) rasistické.

„Nejen Miroslav Kalousek, ale i ostatní jeho kolegyně a kolegové se někdy, jak to máme možnost vidět v přímých přenosech jednání PS, chovají jako malé děti. Času dost, odpovědnost skoro žádná, tak zbývá dost času na klukoviny a – abychom byli korektní – i na holčičkoviny. Pokud vím, účel to splnilo, o návrhu se nejednalo a MK byl, jak říká klasik, zase jednou vítěz,“ uvedl Zbořil.

„Bohumil Hrabal, z jehož textu Obsluhoval jsem anglického krále citujeme, tím uzavírá kapitoly své knihy, které většinou začínají slovy ‚Poslyšte, co se tenkrát stalo!‘ Ano, i v PS se dějí věci neuvěřitelné, ačkoliv by se komisařce Jourové mohlo zdát, že tentokrát jde o projev předsudečné nenávisti vůči lidem všech ras a barev pleti. Asi to ale jako udání na pana Kalouska k Evropskému parlamentu nepůjde,“ dodal.

Sněmovna schválila ve středu rekordní schodek státního rozpočtu ve výši 500 miliard korun. Stalo se tak díky hlasům poslanců ANO, ČSSD a KSČM, kteří Babišovu menšinovou vládu tolerují. V pořadí šlo o třetí navýšení letošního schodku kvůli dopadům epidemie koronaviru.

„ČR se zadlužuje, pravda v době, kdy úroky jsou pro náš stát výhodnější než jindy, ale jde o to, nač se ty finanční prostředky použijí. Zda na investice, a pokud ano, zda na cyklostezky nebo na stavbu jaderných elektráren a kdo o tom kolik a na co bude rozhodovat. Zda a která ministerstva z toho mají radost – MNO, MZV, MZd, MMR nebo MOP, si nemůžeme být příliš jistí. Schválený rozpočet má sílu zákona a teď jde o to, zda se i tento zákon bude nebo nebude dodržovat. Helikoptéry asi budou a tři sta volů a hřiven stříbra do Němec, jako za svatého Václava, asi také,“ podotýká Zbořil.

Výtek při projednávání zaznělo dost. „Tento návrh má minimální šanci dostat nás z krize, ale má obrovskou šanci nás dostat do dluhové pasti,“ prohlásil o vládní předloze předseda poslanců TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Šéf opoziční ODS Petr Fiala poukázal na to, že schválením rozpočtové novely by obrazně vzrostlo zadlužení každého obyvatele ze 153 000 korun na 198 000 korun. „Jsou to peníze lidí a firem, které budou muset v budoucnu vydělat a splatit,“ varoval. Předseda SPD Tomio Okamura kritizoval kabinet za to, že podle něho odmítá škrtat nepotřebné výdaje.

„Proroctví Miroslava Kalouska se už několikrát ukázala jako podivná včetně nákladů na předvolební rozesílání varovných složenek všem potenciálním voličům. Také názor pana předsedy ODS je spíše hodný člověka, kterému se stýská po prvorepublikových kampeličkách. Termín ‚dluhová past‘ je samozřejmě použitelný, ale týká se nejen celé eurozóny, ale dnes už i celé EU. To, co některým zemím pomáhalo koupit si „demokracii na úvěr,“ má své limity a možná by se i opozice mohla zajímat o to, kdo dnes vládne a bude v nejbližších letech vládnout světu financí. A také co od takových garantů dluhů bude možné očekávat. Že se na této úrovni hraje s cinknutými kartami a dluhy se vymáhají i za cenu života, ví každý, kdo s ‚pokerem‘ teprve začíná,“ uvedl Zbořil.

(celý rozhovor najdete ZDE)