Kdyby byl Assange Navalným a bojoval proti Rusku, vyhlásil by Západ kvůli němu už válku

Jiří Vyvadil

26. 9. 2020  VašeVěc

Připojil jsem v týdnu svou podporu návrhu na ocenění Juliana Assange Nobelovou cenou míru. Asi málokdo se v současné době zasloužil o odhalení krutých a děsivých informací jako zakladatel WikiLeaks.

22. října 2010 zveřejnila WikiLeaks tajné vojenské dokumenty o válce v Iráku z let 2004-2009. Z téměř 400 tisíc (přesně 391 831) dokumentů vyplývá, že americké vojenské velitelství i vláda údajně věděly o mučení zajatých Iráčanů, znásilňování iráckých žen, okamžitém popravování bez soudu a o dalších válečných zločinech prováděných Iráckou armádou a policisty a mnohem větším počtu civilních obětí, než bylo oficiálně uváděno.

Z evidovaných případů mučení a zabíjení, o kterých Pentagon i americká vláda věděly, nebyly vyvozovány žádné důsledky a tyto události byly vesměs ignorovány. WikiLeaks uvádí více než 109 tisíc obětí, které zemřely násilnou smrtí, z toho 66 081 civilistů a 23 984 lidí označovaných jako nepřátelé. Záznamy o mučení iráckých občanů, z nichž některá skončila smrtí mučeného, hovoří i o takových praktikách jako zamykáni do želez, smyslová deprivace, zavěšování za zápěstí nebo za kotníky a bičování, bití, kopání či použití elektrických šoků.

V noci na 28. listopad 2010 se objevilo 251 287 z 3 milionů diplomatických dokumentů, nejčastěji amerických depeší/kabelogramů. Nejnovější z nich pocházejí z února 2010, většina je však stará kolem 3 let. Kolem 11 tisíc z nich je označeno nálepkou „tajné“ a 9 tisíc jako „delikátní“ a nevhodné pro sdílení ostatními vládami, mnoho dalších tisíc s nálepkou „chránit“. Bylo to označováno jako diplomatické 11. září.

A teď srovnávejme

Komediant Navalnyj a jeho tým nám tady hrál divadlo o své otravě. Novičok, po jehož požití měla okamžitě následovat smrt se stává, zdá se, prakticky neúčinným ve smyslu dokonané otravy, ale skvělý pro rozpoutání celosvětové protiruské hysterie. Kdyby byl Assange na místě Navalného celý Západ v jednom šiku by se za ním postavil. Bohužel se nepostavil proti Rusku, ale Západu a to se neodpouští.

Nevím, zda se zázraky dějí, ale v každém případě jeho navržení na Nobelovku je to nejmenší, co jsme mohli udělat.

(Text výzvy a možnost připojení svého podpisu pod výzvu najdete zde)