Zbořil: Jsou Češi kolonizátoři? Vždyť přece pijí kávu! (VIDEO)

Zdeněk Zbořil a -rp-

26. 9. 2020 PrvníZprávy

Skupina mladých lidí v ČR upozornila, že občané ČR mají svůj podíl na historii kolonialismu. Témata docházejí, musíme si objevit nějaké nové a proč si zrovna nevybrat to, o kterém toho moc nevíme, říká Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro PrvniZpravy.cz.

Tento týden bylo zahájeno Valné shromáždění OSN. A téměř všichni představitelů států hovoří přes obrazovku. Je to tak trochu taková podivná velko-videokonference. Donald Trump během svého projevu se několikrát negativně zmínil o Číně a označil Čínu jako největšího vyvrhele. Ale nejenom on bojuje proti Číně, přidala se také EU.

Co se z toho dá vyčíst pane Zbořile?

„Především bych řekl, že z toho výročního zasedání v New Yorku se nedá vyčíst vůbec nic. Já jsem tam byl jenom jednou a musím říct, že je to taková zvláštní událost, kde se všichni chtějí ukázat, sem tam někoho si vyberou novináři. Jinak je zajímavé okolí budovy OSN, protože tam jsou restaurace, které jsou vlastně starobyle obsazovány určitými vyslanci a poslanci a tam se dělají jakési kuloáry. Ale že by význam výročního zasedání byl nějaký pro svět určující, tak to bych si dovolil říct, že ani náhodou. Ale možná, že díky koronaviru a tomu, že se státníci obávají setkat v nějakém uzavřeném prostoru, pomůže tomu, aby mluvili přes obrazovky. Ono to sice nevypadá hezky, ale vůbec to nevadí. Dokonce bych řekl, že i Greta Thunbergová by z toho měla radost, že by do New Yorku nemuselo jezdit, stejně jako na celou řadu dalších „summitů“ by se také nemuselo jezdit.

Mě zaujalo to porovnání s covidem-19. Když jsme prorokovali, že se díky jeho vlivu změní kulturní a sociální vzorce chování, nenapadlo nás, že se to už stalo. Jeden summit za druhým v posledních letech následoval, aniž by se něco dohodlo, a teď se zjistilo, že se to dá dělat skype. Proč ne, bude se alespoň trochu šetřit.

Projev amerického prezidenta byl významný, ale musí se analyzovat z různých pohledů. Samozřejmě, že je to projev ne pro svět, ale pro Američany, a to dokonce i když mluví o tom, že Číňané jsou nepřátelé USA a že rozeseli covid-19 nebo nějakou jinou potvoru z Wu-chanu do USA. Nám se to zdá jako nepřiměřený útok na Čínu nebo na jeden a půl miliardy Číňanů, ale kdybychom žili v USA a věděli bychom, že je tam přes dvě stě tisíc obětí pandemie, což je 4x více než padlých ve Vietnamu, tak bychom jistě byli opatrnější. A projev prezidenta bychom nechápali jako projev k světovému společenství, ale k nám Američanům. Přitom to ale neznamená, že by napětí mezi USA a ČLR neprocházelo nějakou vyšší mírou eskalace.

Řekl bych, že až legrační je to, že se to odehrává prostřednictvím argumentů v  komerční sféře, a že to, kvůli čemu šli Američané bojovat do 1.světové války, ale i za 2.světové války a v průběhu celé studené války verbálně bojovalo o práva na svobodný obchod se najednou mění a důvodem jsou, nebo snad jen záminkou, obchodní restrikce nebo válka sankcí.

To nejsou jen paradoxy, ale protichůdné postoje, proti původním záměrům formulovaná stanoviska.

My jsme si všímali, že na VS OSN nejen mluví o Číně, ale USA při této příležitosti vyhlásily další sankce proti Kubě…. Vždyť je to absurdní, sankce proti Kubě jsou tady už šedesát let a k ničemu nevedly. Kubánci si na ně zvykli a dokonce se umí bránit proti covidu-19 lépe než američtí nositelé Nobelových cen. To, že se to odehrávalo na půdě OSN nás příliš svádí k tomu, abychom spekulovali o nějakých geopolitických problémech. Můžeme si to dovolit, ale ony nejsou o nic víc naléhavější než kdykoliv v minulosti,“ zhodnotil Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Valné shromáždění OSN a projev Donalda Trumpa.

A Češi jako kolonialisté, není to trochu přehnané?

„Skupina mladých lidí v České republice upozornila ve svém Manifestu, vydaném v tzv. nezávislém tisku nebo webu, že se nejen občané USA mají omlouvat černošskému, původně z Afriky dovezenému obyvatelstvu, vykořisťovanému a zotročovanému, a že se kvůli tomu mají bourat sochy významných občanů USA, ale upozornili na to, že občané České republiky mají svůj podíl na historii světového a evropského kolonialismu. Já jsem z toho nepochopil, kteří Čechové to jsou, jestli to jsou nějací etničtí Češi nebo lidé, kteří mají státní občanství ČR, ČSSR, ČSR nebo Rakouské c.a.k.monarchie ani kdo to ti Češi vlastně jsou? Jsou to Romové s pasem ČR nebo lidé, kteří osídlovali české pohraničí po roce 1945?

Ale skutečně ten Manifest tady je, ale zdá se, že jeho autoři se jen špatně seznámili s  formou evropského kolonialismu a nerozlišují mezi obchodními a komerčními osadami Portugalců, Nizozemců, Britů. Vycházejí z jakési koncepce španělského imperiálního kolonialismu a hlavně ani neřekli jasně koho za ty české kolonialisty, za které se máme omlouvat, máme považovat.

Je to lékař Pavel Durdík, který bojoval pět let na Sumatře proti místním obyvatelům jako lékař v rámci nizozemské koloniální armády? Nebo to jsou Baťovy aktivity nebo aktivity firmy Baťa v Indii, na Jávě, v Latinské Americe, kde vlastně budování jeho továren je zakládáním Baťových kolonií po vzoru zlínského experimentu. Není to také koloniální expanze. Bude se firma Baťa, pro Čechy etnické nebo občanské vzor úspěšného podnikání, bude se také považovat za „zrůdný“ evropský kolonialismus?

A co teprve lidé, kteří dokonce ještě v 90.letech 20.stol. zakládali obchody „koloniálním zbožím“, a jedna z majitelek takového obchodu, která se účastní veřejného života, tvrdí, že koronavirová krize ji zahubila obchod koloniálním zbožím, její „koloniál“? To je také osoba, navíc Češka, kterou je možné obvinit z brutálního evropského kolonialismu a nebo je to jenom taková logomachie, slovíčkaření, na téma kolonialismus? Asertivní témata docházejí, musíme si objevit nějaká nová. A proč si nevybrat to, o kterém toho moc nevíme,“ dodává Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.