Čarnogurský: Přeji sobě a Slovensku, aby se USA a NATO v novém roce nepodařilo rozmístit v mé zemi vojenskou základnu

23. 12. 2020   Sputnik

Bývalý předseda vlády Slovenské republiky a ministr spravedlnosti Slovenska Ján Čarnogurský shrnul výsledky roku 2020 a prozradil, jestli se nechá očkovat proti koronaviru a případně, kterou vakcínu by si vybral.




Na Slovensku se konalo plošné testování občanů na koronavirus. Jaký vztah k tomu mají tamní lidé? Nechal jste si tento test udělat i vy?

Čarnogurský: Ano, skutečně, před pár měsíci proběhlo na Slovensku plošné testování na koronavirus. Zúčastnilo se ho přibližně 60 % Slováků.

Také jsem test absolvoval, tím spíš, že to byl test jednoduchý. Pak se ale ukázalo, že počet nakažených začal stoupat. Slovenská média psala, že se lidé nakazili právě ve frontách na testování.

Měl jsem negativní test na covid-19.

Hodláte se dát naočkovat proti koronaviru?

Zatím jsem se stoprocentně nerozhodl, ale myslím, že přece jenom ano. Budu muset důvěřovat slovenské vládě. Když řekne, že vakcína je otestovaná a spolehlivá, nebudou mít občané na vybranou. Budeme věřit vládě.

Když ale budete mít na vybranou, kterou vakcínu si vyberete – evropskou, ruskou nebo čínskou?

Samozřejmě zanalyzuji informace o výrobcích vakcín a o výsledcích očkování v jiných zemích. Potřebujeme objektivní data, statistické údaje o očkovaných, například v Rusku, a také o vedlejších účincích po vakcinaci. Týká se to všech vakcín, evropských a čínských.
Když budou výsledky mých osobních závěrů ohledně účinnosti různých vakcín přibližně stejné, dal bych přednost ruské vakcíně Sputnik V.

Náš rozhovor se koná koncem prosince. Které události pro Vás osobně byly na Slovensku a v Evropě nejdůležitější?

Na Slovensku máme novou vládu. Všichni aktivně debatují o boji s korupcí, o zatýkání úředníků, což používají v politickém boji proti předcházející vládě Roberta Fica.

Připomněl bych ještě jednu věc. Náš nový ministr obrany je vyloženě proamerický a velmi protiruský. Na Slovensku stále diskutují o doktríně národní bezpečnosti, a o tom, má-li v této doktríně Rusko být označeno za hrozbu pro Slovensko. Vláda schválila novou strategii, ve které se praví, že Rusko je výzvou pro bezpečnost Slovenské republiky. Myslím, že vláda kvůli tomu přichází o podporu společnosti.