Times o budoucnosti Guaidóa ve Venezuele: „Tento příběh je u konce“

Stephen Gibbs a -kou-

22. 12. 2020   TheTimesPrvníZprávy

Politická budoucnost vůdce opozice Juana Guaidóa ve Venezuele je značně pochybná.


(Na snímku Juan Guaidó, vůdce venezuelské opozice)


Téměř před dvěma lety oznámil svůj úmysl svrhnout úřadujícího prezidenta Nicolase Madura, píše The Times. Příznivci Guaidóa zároveň věří, že politik bude muset uprchnout ze země, protože v lednu přejde kontrola nad Národním shromážděním na Madura.

Na otázku ohledně vůdce venezuelské opozice odpověděl kurýr z Caracasu Francisco Torres otevřeně: „Tento příběh skončil“, přestože většina západních vůdců stále nazývá Juana Guaidóa venezuelským prezidentem, uvádí The Times.

Slova Torrese, který je zastáncem opozice, poukazují na vážný problém, kterému čelí kdysi velmi populární Guaidó. Téměř dva roky poté, co vůdce opozice oznámil bezprostřední svržení úřadujícího prezidenta Nicolase Madura, vypadá jeho politická budoucnost „pochybně“.

A nejde jen o to, že jeho hlavní spojenec mezi světovými vůdci Donald Trump opustí post amerického prezidenta za několik týdnů. Guaidó ve své domovské zemi po volbách 6. prosince ztratil místo předsedy Národního shromáždění a venezuelská opozice se rozdělila do několika táborů. Mezitím Maduro „vyzařuje sebedůvěru“ prohlašuje, že jeho političtí oponenti jsou „hotovi“.

Publikace připomíná, že se situace od roku 2019 dramaticky změnila. Před téměř dvěma lety slíbil mladý a ambiciózní muž ze střední třídy, který se v mládí nápadně podobal bývalému americkému vůdci Baracku Obamovi, být katalyzátorem změn v zemi. Guaidův návrh našel u Venezuelanů širokou odpověď unavenou z „korupce a nekompetentnosti“ vlády, tvrdí britský list.

V zimě roku 2019 se politik prohlásil za prozatímního prezidenta Venezuely a své rozhodnutí vysvětlil skutečností, že Maduro je nelegitimní hlava státu. Následně více než 50 zemí uznalo Guaidovu „prozatímní správu“. Washington navíc vystupoval na podporu opozice a uvalil sankce na desítky členů Madurovy vlády i proti němu samému.

Bolton: Trump považoval myšlenku invaze do Venezuely za „skvělou“!

Za posledních 22 měsíců byla naděje pro Guaidó opakovaně nahrazena dalším zklamáním. Na začátku roku 2019 se ve Venezuele konala řada masových protestů proti současné vládě. V dubnu téhož roku politik podpořil neúspěšné povstání malé skupiny vojáků, kteří chtěli změnit vládu v zemi.

A v letošním květnu, když se Guaidó setkával se západními vůdci, venezuelské úřady uvedly, že zmařily dva pokusy o námořní zásah ve státech Aragua a La Guaira poblíž Caracasu, kterých se účastnili žoldáci z americké bezpečnostní firmy Silvercorp.

Jak víme, všechno to bylo marné. Maduro si podporou Ruska, Číny a Íránu udržel moc v zemi a Guaidó ztratil důvěru i těch, kteří hledají změnu ve Venezuele. The Times si zároveň klade otázku, proč, přes veškeré úsilí, opozice neuspěla.

„Každá ze stran – USA, Británie, spojenci i opozice – byla velmi naivní ohledně životaschopnosti Madurova režimu,“ uvedla Vanessa Neumannová, bývalá „velvyslankyně“ Guaidóa v Londýně, která nikdy nebyla britskou vládou oficiálně akreditována.

Navzdory skutečnosti, že Neumannová stále podporuje Guaidó, se podle ní venezuelská opozice rozdělila a zapomněla na svůj úkol svrhnout „diktátora“. Politička se domnívá, že je nepravděpodobné, že Maduro opustí prezidentský úřad alespoň v příštích „dvou nebo třech letech“.

Jak noviny uvádí, ačkoli se hlava státu těší podpoře ne více než 15% populace, má oproti kterémukoli uchazeči o moc obrovskou výhodu, protože ovládá armádu, soudní systém, státní média, volební orgány a nyní parlament.

„Z politického hlediska to vypadá, že mu nehrozí nebezpečí. Ale není lídrem, který může doufat, že zvítězí v demokratických volbách,“ uvedl expert Krizové skupiny z Caracasu Phil Ganson. Ganson však varuje, že pro zachování loajality armády je nutné neustále uspokojovat jejich materiální potřeby, což se vzhledem k obtížné ekonomické situaci země stává ve Venezuele stále obtížnějším úkolem.

Podle The Times se za současné situace v zemi dokonce i Guaidóvi příznivci domnívají, že poté, co Maduro v lednu převezme kontrolu nad Národním shromážděním, může opozičník v obavě ze zatčení uprchnout z Venezuely.