Bojovníci za práva zvířat přispívají k likvidaci zvířat rychleji než koronavirus

Ivan David
15. 1. 2021
Včera jsem se ve Výboru pro zemědělství zúčastnil slyšení o norcích. Experti konstatovali, že koronavirus působící Covid-19 se šíří mezi norky v chovech, z norků na lidí a z lidí na norky.
V Evropě existovalo asi 2700 zemědělských podniků chovajících norky, celkem přes 20 000 000 jedinců, a to nejvíce v Nizozemí, Dánsku, Švédsku, Finsku, Polsku, Řecku, Španělsku, Francii, Itálii a Slovinsku. V Dánsku a Nizozemí byli norci v chovech vybiti, aby nešířili onemocnění Covid-19.

Onemocnění déle rozšiřují fretky, divoce žijící lasičky a jiné lasicovité šelmy, ale i kočky, psi a další živočichové.

Jako koordinátorovi za frakci Identita a demokracie mi bylo uděleno slovo, celkem 90 sekund. Mimo jiné jsem konstatoval, že v České republice jsme o krok napřed, protože norci byli péčí bojovníků za práva zvířat (protože zvířata jsou cítící tvorové) již před lety vybiti, aby netrpěli stresem v klecích chovatelů. Někteří chovatelé je však vypustili do přírody. Šlo tedy o introdukci nového druhu v naší fauně a tím se postarali o zvýšení biodiverzity. Norci se však projevili jako lovci chráněných živočichů, takže byli po vypsání odměn vystříleni. Tím byl problém trpících norků definitivně vyřešen. Zeptal jsem se expertů, jaká bude budoucnost norků v Evropské unii.

Jde o zvláštní formu řešení utrpení zvířat. Nyní netrpí, protože nežijí vůbec. Stalin by asi řekl: „Nejsou norci, není problém.“ Metoda mi trochu připomíná kasuistiku zpívajícího právníka Dr. Jahelky: Obžalovaný vypověděl, že poškozený za ním stále chodil a říkal, že se mu lidé smějí, protože nosí brýle: „Tak jsem mu na ně šlápnul, a řekl jsem mu, že teď už se mu smát nebudou.“

Během slyšení jsem se od některých poslanců dozvěděl pozoruhodné věci, například poslanec za Zelené (členy jsou i čeští Piráti) řekl, že chovy norků už měly dávno skončit, protože nepatří do 21. století. Jak je vidět, koronaviry pomohli splnit jeho přání, do 21. století tedy patří.

Nizozemská poslankyně za stranu „Svoboda zvířat“ Anja Hazenkamp (frakce Sjednocená levice) konstatovala, že norci byli v Nizozemí chováni v málo prostorných klecích, proto se mezi nimi infekce šířila a ohrožovala lidské zdraví. Doufá, že chovy nebudou obnoveny. V duchu jsem jí vyčítal, že není dost akční a iniciativní jako Piráti v ČR a nedosáhla likvidace trpících norků už dávno.

Mr. Francisco Reviriego Gordejo z Evropské komise DG Santé na moji otázku odpověděl: „Já neřeším chov norků. Pokud norci budou nemocní a budou ohrožovat zdraví lidí, pak nemohou existovat chovy norků.“ Začal jsem pochybovat o tom, že norci jako jiná zvířata mají přednost před lidmi, když ochránci přírody argumentují, že zvířata mají větší právo tady být, protože tu byla už před lidmi Najednou má přednost lidské zdraví. Tak, kde je pravda? Ale možná jsem to popletl, protože Piráti zase soudí že hranice států neplatí a imigranti mají právo zde být, ačkoli jsme tu byli dřív. Navíc soudí, že jsme taky přistěhovalci, ale lidé vlastně původně pocházejí z Afriky, takže naši předkové vlastně přišli z Afriky dřív než afričtí imigranti dnes. Je to složité. Hlavně že nikdo netrpí.