Může Andrew Torba z Gab knokautovat Marka Zuckerberga?

BAZYLI1969
18. 1. 2021 SALON24.PL, překlad ReformyCz

Lidé by měli kráčet ve stopách zakladatele sociálního média GAB a ne se podvolovat tlaku od Technologických mamutů, píše na svém blogu na salon24.pl autor Bazyli1969


(Na snímku Andrew Torba, zakladatel GAB)

Ta neokomunistická (nebo spíš neonacistická – pozn. red. NR) ofenziva namířená proti svobodě slova přeřadila na rychloběh. Všechny ty řečičky tzv. liberálů o svobodě slova, demokracii a respektování odlišností je už možno odhodit. Naštěstí ale jsou i takoví, kteří si nenechají přeformovat mysl a bojují za záchranu hodnot, na nichž je naše civilizace postavená.

Je to „naše“ civilizace, protože v žádné jiné se na svobodu slova nepohlíží jako na kriticky důležitý element života. A je to naše civilizace i přes ty, kteří dělají vše, co je v jejich moci, aby ji ochočili nebo ji rovnou vyhodili na smetiště historie.

Má takový odpor šanci na úspěch? Samozřejmě, že síla těch, kdo se identifikují s Latinskou a se Západní civilizací, s každým uplynulým dnem ubývá.

Není to pro nás ale beznadějné. Ač je situace velice chmurná, na horizontu se objevují nové iniciativy odporu proti totalitním ambicím fanoušků sociální kontroly.

Jedním z obhájců základních svobod je Andrew Torba, tvůrce platformy sociálních médií svobody slova Gab. Je to Američan, který se údajně nepoddává mainstreamu a odporuje konformitě se současnou sociální povídačkou. Pan Torba je navíc údajně potomek polských emigrantů (polsky „torba“ znamená „pytel“) a katolický příznivec Trumpa. V co ten člověk věří a jaký má ve skutečnosti charakter, nemám ponětí. Informace o něm k obecné veřejnosti prosáknou jen zřídka.

Přes to všechno se k nám nějaké informace dostaly.

Pan Torba si před pár lety vydělal nějaké peníze. Nasměroval veškerou svou energii na vytvoření alternativy k platformám ke změně názorů, které dominovaly virtuálnímu světu. Ač byl počátek stránky Gab obtížný, tak se rozhodl vmést mocným korporacím, které kontrolují v našem světě komunikaci, rukavici do tváře.

Počátky Gabu byly skromné s chudými funkčními možnostmi, chabým marketingem a s omezeným dosahem. Ale i tak svůj produkt prosazoval. To začalo přinášet ovoce v roce 2017, kdy o něm mediální kanály začaly prohlašovat, že je konkurentem Twitteru – což bylo přehnané, jelikož počet uživatelů Gabu tehdy ještě nepřekročil desítky tisíc.

Po útoku na synagogu v Pittsburghu roku 2018 se anglicko-jazyčná média rozhodla pustit se do mediálního lynče této mladé společnosti i Torby samotného, kdy tvrdili, že protože jeden z uživatelů této stránky onomu útoku udělal reklamu, tak by se toho mělo využít jako záminky k zavření celé sítě. Torba a i jeho rodina byli odříznuti od všech bankovních služeb a byl na černé listině zpracovatelů kreditních karet jako Visa, což ho dohnalo k tomu, aby začal přijímat peníze a šeky v Bitcoinech, aby tak svou síť udržel v chodu. Torba se přesto všechno nezhroutil.

Události z poslední doby v USA potvrzují, že Torbův přístup byl správný. Při střetu s monopoly na informace jako Twitter, Facebook a Instagram je Gab jednou z mála zbývajících bašt svobody slova.

V uplynulém týdny zaznamenal Gab ohromný příliv uživatelů a za minulý týden dokonce zažil 750 procentní nárůst provozu, což se promítlo jako desítky milionů návštěv. Jaký osud pana Torbu čeká? To nikdo neví. Možná ho miliarda dolarů nebo dvě přesvědčí, aby změnil svůj názor a vzdal se. Doufám, že k tomu nedojde a že pro všechny ty, kteří to myslí s hodnotami naší společnosti vážně, zůstane Gab místem, kde nebude svoboda slova omezena neokomunistickou cenzurou.