Usvědčeni ze lži. Kritizovali Zemana, ale sami si naběhli. Petr Žantovský přehlušil výkřiky Pospíšila, Šafra a dalších

Petr Žantovský
4. 1. 2021 ParlementníListy

Tolik lži a nenávisti, kolik se objevilo v reakcích na svatoštěpánský projev prezidenta Miloše Zemana, by se asi těžko dalo najít někde jinde. Petr Žantovský vybral několik z nich a třeba europoslance Jiřího Pospíšila usvědčuje z toho, že se naopak on dopustil lži. Za pořádný přešlap považuje tvrzení, že média, především ČT a ČRo, odvádějí vynikající servis. Přitom Česká televize pravidelně odvádí velice šupáckou a velice lajdáckou práci a navíc propagandisticky namířenou ve prospěch jedné a v neprospěch jiné strany. Například také v neprospěch hlavy státu.

Ohlasy na vánoční projev prezidenta Miloše Zemana začíná pravidelný přehled mediálních zajímavostí. „Zaměřím se na reakce a komentáře, které se na něj snesly. Obsah projevu byl v podstatě monotematický. Zabýval se covidovou pandemií a prezidentovým vyzýváním k tomu, aby se občané nechali očkovat a zabránili tak širším dopadům nákazy. Více podstatných informací projev neměl, a přesto vyvolal neuvěřitelnou sprchu zloby a zášti z úst různých novinářů nebo opozičních politiků. Zejména se tihle jedinci shodli na konstatování, pro které jsem nenašel žádnou věcnou oporu, že prezident lhal a vyjadřoval se nenávistně. Hledal jsem velmi poctivě, jestli prezident řekl v projevu něco, co koliduje se skutečností nebo s pravdou, ale nic takového jsem nenašel. Navzdory tomu Forum24 hned dvakrát v jeden den přišlo s články, které komentují tento projev jako lhavý a nenávistný,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Autorkou prvního pod titulkem „Tolik lží a nenávisti by měl problém zvládnout kdejaký diktátor“ je Alena Spálenská. Týž den vydal s titulkem „Vánoční urážení Miloše Zemana bylo letos hutné“ komentář na stejné téma šéfredaktor Pavel Šafr. „Ten od paní Spálenské obsahoval především reakce různých osob na prezidentův projev. Musím říct, že tolik lži a nenávisti, kolik jsem našel v těch reakcích, bych asi opravdu těžko v takové hutnosti, abych použil výraz pana Šafra, hledal někde jinde. Například Jiří Pospíšil, poslanec Evropského parlamentu, prohlásil, že mu stačila jedna minuta toho projevu. A napsal k němu: ‚Vláda je skvělá! Opozice selhala! Novináři jsou nepřátelé lidstva! Já jsem nejlepší! Bonmot po stopadesáté první!‘ No nevím, jestli tohle všechno stihl prezident do minuty sdělit. Pokud na to Pospíšil koukal jen jednu minutu, tak si to vymyslel. Pokud to vše slyšel, tak na něj koukal déle než minutu a lže. Jiné vysvětlení pro to není,“ upozorňuje mediální analytik.

Jeden píše o tom, co nezná, druhý okopává přemožitele

Dalším, kdo se cítil povolán ke komentování prezidentova projevu, byl pirátský poslanec Tomáš Martínek. „Ten je autorem toho, co se objevilo v titulku, že ‚tolik lží a nenávisti v prvních několika minutách by měl problém zvládnout kdejaký diktátor‘. Také prý projev nedokázal dokoukat. Nevím, kdy pan Martínek skončil, když hovoří o prvních několika minutách, protože ten projev byl relativně krátký. Nicméně opět bych zpochybnil minimálně slovo ‚lež‘. Slovo ‚nenávist‘ je jiné vyjádření toho, co bych hodnotil jako Zemanův tradiční smysl pro okopávání určitého typu novinářů. Přímo tam jmenuje ty z médií patřících Zdeňku Bakalovi. K prezidentovu tvrzení, že různí Honzejkové a Taberyové jsou hodni nejhlubšího opovržení, se vyjádřil také Pavel Šafr. Nepatří sice do médií pana Bakaly, ale do média názorově spřízněného se jmenovanými. Podle něj se ‚jmenovaní novináři přitom nevyznačují žádnou veřejně projevovanou nenávistí vůči prezidentovi či vůči vládě‘,“ cituje Petr Žantovský.

Míní, že Pavel Šafr asi nečte Hospodářské noviny, Aktuálně.cz, Respekt a nezná jejich obsahy, neboť by to jinak nemohl napsat. „Vždyť obsahy těchto médií se úplně vrší nenávistí a opovržením vůči hlavě státu. A teď se vůbec nechci bavit o tom, zda to, či ono je oprávněné. V komentáři se konstatuje pouze to, že tito novináři se žádnou takovou aktivitou nevyznačují. Ale vyznačují. Když píší o Zemanovi, tak výhradně kriticky a denunciačně. Pan Šafr se zřejmě do těch médií, o nichž píše, zapomněl podívat. Ale zpátky k textu Spálenské. Uvádí v něm i reakci pana Gazdíka, že ‚zlobu a rozeštvávání zrovna letošní Vánoce od hlavy státu fakt potřebujeme‘, míněno ironicky. Nevím, kde pan Gazdík viděl rozeštvávání. A pan senátor Fischer zkrátil prezidentovo poselství na ‚oselství‘. To není hodno senátora, aby takto mluvil o hlavě státu, zejména když to ničím nedoložil,“ komentuje mediální odborník výrok muže, jemuž v prvním kole prezidentské volby v roce 2018 dalo hlas o milion a půl voličů méně než Miloši Zemanovi.


Česká televize: vynikající servis, nebo lajdácká práce

Opět ho velmi „potěšil“ pražský cukrář Lukáš Otys, takto činovník TOP 09 a vlastník cukrárny, který napsal: „Vánoční poselství plné zloby, křivdy a nenávisti.“ A doplnil ho jeho stranický kolega Tomáš Czernin: „Snad se brzo dočkáme prezidenta, který nebude plný nenávisti.“ „Mám takový pocit, že plné nenávisti jsou všechny tyhle reakce na prezidentův v podstatě monotematický a velice komorní projev. Můžeme si samozřejmě klást otázku, jestli do svátečního projevu jako žánru patří kritika novinářů, ať už oprávněná, či neoprávněná. Koneckonců prezident Zeman tuhle kritiku přednesl i v obou svých inauguračních projevech. Je to dlouhá léta jeho obsedantní téma, jeho poslední projev coby premiéra v roce 2002 v Poslanecké sněmovně obsahoval úplně stejnou kritiku jako první inaugurační z roku 2013. Ale bavme se věcně o tom, jestli do žánru svatoštěpánského projevu patří kritika novinářů. Do značné míry ji vztahoval k chování novinářů vůči té covidové mánii,“ podotýká Petr Žantovský.

(Celý text najdete ZDE)