Prosíme, pomozte

12. 3. 2021 VašeVěc


Na v podstatě tragický průběh očkování proti Covid-19 v České republice a beznaděj na blízkou nápravu, kterou vyvolává i středeční jednání poslanců i vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného, reagují čeští občané svépomocí. Obava o vlastní život je vede k tomu, že se začali obracet s dotazy o možnosti pomoci na diplomatická zastoupení Slovenska a Maďarska, kde vzhledem na nedostatek vakcín zajišťovaných Evropskou unií obrátili pozornost čínskou vakcínu společnosti Sinopharma a ruský Sputnik V.

Prostřednictvím velvyslanectví v Praze se na ruského prezidenta Vladimira Putina, maďarského premiéra Viktora Orbána a předsedu slovenské vlády Igora Matoviče v této věci obrátila i skupina Přátel Ruska v České republice reprezentovaná advokátem Jiřím Vyvadilem. Tento postup v dopise odůvodňuje tím, že nemůžeme nečinně sedět a jen pasivně sledovat, že Česko je vinou své vlády i opozice nejpostiženějším státem na světě z hlediska počtu nakažených na 1 milión obyvatel u států se srovnatelným počtem obyvatel a vyšším, stejně jako v počtu mrtvých na milión obyvatel.

Momentem, který prý rozhodl o sepsání dopisu je prohlášení ministra Blatného, že v žádném případě nepřipustí očkování vakcínami, které nebudou odsouhlaseny evropskou agenturou, což volně přeloženo, nebudou poveleny nikdy. Protože Česká republika k dovršení všeho je nejpomalejší v očkování obyvatelstva, jde prý v podstatě o rozsudek smrti pro všechny ty, kteří jsou ohroženi a očkováni by chtěli být.

V každém případě s naléhavostí prosíme o pomoc, píše Vyvadil Putinovi, Orbánovi a Matovičovi. Dodává, že vláda nám prostě nepomůže a Evropská unie bude házet jen klacky pod nohy, uvádí Vyvadil v textu, který vyvolal značný zájem o proskribované vakcíny.

Způsob pomoci je samozřejmě otázkou. Čeští občané těžko mohou očekávat, že národní letecká společnost zorganizuje lety za Sputnikem V do Ruska, podobně jako je připravuje německá Lufthansa. Očividné omezení vytváří také omezené cestování do Maďarska a na Slovensko. Samozřejmě nejlepší by bylo, aby české orgány využily ruské a čínské ochoty do Česka vakcíny dodat. Osvědčily se ve světě, není důvod, aby nechránily i občany České republiky. Někteří již proti Covid-19 naočkování, např. ministr Jan Blatný, by o tom měli přemýšlet.