Rozhodl jsem se pomáhat Pirátům s propagací

Ivan David

25. 4. 2021

Jejich vyjádření mají totiž slabý dosah a tím si lze vysvětlit jejich volební preference. Například video, které na svůj FB vystavil sám místopředseda EP Marcel Kolaja, a v němž se svěřuje komisaři z EK se svým trápením (obává se ohrožení nezávislosti České televize), dosáhla za dva dny pouhých 15 lajků a 10 komentářů, zatímco totéž video na moji FB stránce získalo za 8 hodin 436 lajků a 271 komentářů a 271 sdílení. Při tom hodnocení tam i zde bylo prakticky shodné, pro Kolaju prakticky 100% nepříznivé. Můžeme se jen dohadovat, jaké by byly preference Pirátů, kdybych s šířením jejich myšlenek pomáhal pravidelně, nebo dokonce by jim ochotně pomáhali další dobrovolníci.
Už teď si Piráti rozdělují funkce. Konec konců, nebyla by to první stínová vláda.

Není to tak dlouho, kdy se pan europoslanec Kolaja na svém videu radoval, že neprošel zákon, který by umožňoval vyšší zastoupení potravin českého původu ve velkých potravinářských obchodech v ČR. Za 12 dní u Kolaji 26 reakcí (z toho 20 kladných), 14 komentářů (jeden kladný). Totéž video na mé FB stránce za 9 dní 1300 lajků, 682 komentářů a 949 sdílení (zájem 11000). Uznejte, že by byla škoda takovou pěknou sebeprezentaci nešířit! Nemusím připomínat, že jde o poslance, který odmítá českou národnost a hlásí se k „evropské národnosti“.

Ale abych neopomíjel další pirátské europoslance, připomenu odbornici na mezinárodní vztahy Markétu Gregorovou, která na svém FB přesvědčuje hosty: „I ty jsi Brusel“. Asi jde o problém se sexuální identitou. Rozhodně mě nepřesvědčila, abych se cítil Bruselem. Náš společný rozhovor v ČRo Plus paní Gregorová vůbec nepřipomněla na svých stránkách, a přitom si vedla tak statečně. Nezbylo mi než ji povzbudit, aby na mě podala trestní oznámení. Nevěděl jsem proč, dokud jsem nenašel její reakci na můj článek na FB (který měl 154 000 oslovených, 2700 laiků, 1 700 komentářů, 1000 sdílení).

Mrzí mě, že ho zřetelně označila jako hoax (170 lajků, 74 komentářů, 4 sdílení). Uvedla totiž, že jsem ji „obvinil z braní pervitinu“ a dělala si starosti, jak bych své tvrzení „obhajoval třeba u soudu“, mám prý štěstí, že na mě trestní oznámení nepodá. Toto její vyjádření skutečně „hoax“ je. Napsal jsem totiž doslova: „Soudí, že se „ozývají hlasy, že se nějaká agrese skutečně chystá“. Míní jak je z kontextu jasně patrné, že agresi chystá Putin. Nevím, co právě paní europoslankyně bere, ale tipoval bych na pervitin, tam jsou „hlasy“ jako verbální sluchové halucinace dosti časté.“ Nejedná se tedy o obvinění, ale o diferenciálně diagnostickou úvahu, zvláště když ve svém populárním videu jasně verbalizovala náklonnost k návykovým látkám.

Sama se ve svém článku brilantně brání, že je bojovnice za mír. Je to možné, mírů je několik druhů, například „pax americana“. Jenom mě trochu zmátlo, že kritizovala francouzského a německého ministry zahraničí za jejich výzvu k deeskalaci konfliktu na východní Ukrajině. Předpokládám, že ví, co je deeskalace, když vystudovala „mezinárodní vztahy“ v Brně. Nevím, v televizní debatě k americkým prezidentským volbám zaskočila samotného redaktora Kubala, když o USA řekla: „Ta společnost je velmi rozdělená, a rozdělená společnost ukazuje právě na určitou krizi demokracie a krizi institucí“. Zajímavé, jak v Brně přednášejí politologii. Ačkoli, rektorem tam byl politolog Petr Fiala… Překvapený Kubala se ptal: „Proč myslíte, že ve společnosti, kde dopadnou volby půl na půl je zprávou o krizi demokracie?“ Gregorová se nedala: „Jelikož právě ukazuje ten nesoulad mezi jednotlivými stranami.“ Později upřesnila: „Silná rétorika, kterou nastavil Donald Trump může vést k tahanicím nebo komplikacím na úřadech a soudech, ale i v ulicích.“ Je škoda si nepřipomenout tyto moudré úvahy. Zdá se, že Piráti usilují o překonání krize demokracie i u nás tím, že bude zaznívat jen jeden názor, ten správný, jejich.

Nebylo by spravedlivé opomíjet ani europoslance Mikuláše Peksu. Před rokem jsem si povšiml jeho výroku, že závidí Němcům Merkelovou. Snažil jsem se uhodnout prameny závisti. Snad že pozvala milióny muslimů do Německa a pak se o ně chtěla štědře rozdělit s okolními zeměmi. Možná také kvůli jejímu tvrzení, že poválečné vyhnání sudetských Němců, kteří z 95% podporovali Hitlera a rozbili Československo „je neodůvodnitelné“, ostatně poslanec EP za její stranu Peter Jahr vyslovil letos v lednu požadavek na zrušení Benešových dekretů. Důvodů k závisti je tedy řada. Dále odkazuji na svůj článek „Podivuhodné vyprávění piráta Peksy“ a omlouvám se, že jsem mu dosud věnoval tak málo pozornosti.

Volební preference Pirátů nasvědčují tomu, že jsou veřejnosti málo známí. A to je škoda. Sami se snaží, ale to nestačí. Nedávno začali s náborovou akcí „Senioři na palubě“. Na jejích stránkách nabízejí celé dvě ukázky. Vladimír Šíp z Tábora (*1952) chce „pomáhat nastupující generaci, aby pokračovala tvůrčí Masarykovská a Havlovská tradice zasazená do pravdivé technologie“. Netuším, co je „pravdivá technologie“. Ti kteří vědí takové věci, jistě mohou Piráty podpořit.

Vyzývám k podpoře Pirátů propagací jejich myšlenek!