Potopí Rusové příště britskou loď?

The Sake
4.7.2021 The Saker, překlad Zvědavec

Na úvod si zrekapitulujme, co se právě stalo v krymských vodách. Za prvé, loď HMS Defender záměrně vplouvá do ruských vod pod záminkou, že Britové neuznávají to, co nazývají “anexí” Krymu. Britové to popírají, ale poté, co viděli, že před HMS Defender vybuchly čtyři bomby, změnili svůj kurz, jak Rusové požadovali.
(Na snímku o den později, kdy holandská fregata Eversten podstoupila stejnou provokaci, jako britský torpédoborec Defender. Ruské námořnictvo a letectvo reagovalo stejně a Holanďané stejně jako Britové z ruských teritoriálních vod rychle vypluly. V těchto dnech se očekává stejná provokace ze strany amerického torpédoborce Ross)

Než se budeme této otázce věnovat hlouběji, mějme na paměti následující skutečnost: celé Černé moře je de facto “ruským jezerem”, což znamená, že Rusko má nad Černým mořem plnou vojenskou kontrolu. Pro alternativně nadané vysvětlím, co to znamená:

  • Střely pobřežní obrany Bal a Bastion mohou během několika minut potopit jakoukoli loď v Černém moři.
  • Černomořská flotila má sedm moderních diesel-elektrických útočných ponorek, pravděpodobně nejmodernějších na světě.
  • HMS Defender operoval bez jakéhokoli vzdušného krytí, ale zjistil, že nad ním přelétá více než 20 ruských vojenských letadel.

Jinými slovy, pokud by se Rusové rozhodli zahájit palbu, byl HMS Defender bez šance na přežití. Generál Konašenkov, který má na starosti kontakty s médii, se k výsledku britské provokace vyjádřil takto: (zvýraznění doplněno)
“Epické fiasko provokace britského torpédoborce Defender v Černém moři, který po varovných výstřelech hlídkové lodi náhle změnil kurz z ruských teritoriálních vod, zůstane dlouho páchnoucí skvrnou na pověsti Královského námořnictva.”

(-: Tím naznačují, že si Britové ušpinili kalhoty a utekli jako o život 🙂

Když už mluvíme o zlobě: v posledních dnech jsem si prošel ruská média a řeknu jen tolik, že je tu spousta komentátorů, kteří se zlobí na Kreml, že nezačal vážně střílet a nepotopil Defender.

Několik ruských představitelů navíc nyní uvedlo, že příště budou narušitelé zničeni.

Zmínil jsem se, že britský ministr životního prostředí, potravin a venkova George Eustice v jednom rozhovoru prohlásil, že Britové plánují podobné operace v budoucnu opakovat?

To nyní vyvolává otázku: Opravdu by Kreml riskoval třetí světovou válku potopením britské námořní lodi, která se snaží, řečeno britským výrazem, “šťouchnout do ruského medvěda”?

Zajímavé je, že Britové popírají, že by Rusové vypálili nějakou munici před Defenderem. Proč by to dělali? Moje osobní vysvětlení je, že britská vláda nechce vyděsit britské a evropské veřejné mínění. Pokud však zatajují pravdu, znamená to, že jde o pravdu, která je jim nepříjemná. Co myslíte, že by mohli skrývat?

Přesto oba britští reportéři, kteří byli na palubě Defenderu (určitě úplnou náhodou), hlásili, že slyšeli výbuchy a viděli ruské bojové letouny. Ruská FSB rovněž zveřejnila videozáznamy pořízené z ruských pohraničních hlídkových lodí, které HMS Defender sledovaly. Je na nich jasně vidět, jak Rusové střílejí z děl před HMS Defender:

Rusové mají také radarové záběry z mnoha zdrojů a bylo pro ně opravdu snadné dokázat, že Defender změnil kurz a odplul poté, co před ním explodovaly čtyři bomby.

Důvod toho všeho? “Neuznáváme anexi Krymu”. Což nedává smysl, protože i kdyby Spojené království neuznalo ruskou “anexi” Krymu (a spolu s tím i demokratickou vůli krymského lidu), mělo by přesto uznat nezpochybnitelný fakt, že Rusko je “okupační mocností”, která má tudíž zákonné právo odepřít jakékoli lodi “nevinný průjezd”, pokud se domnívá, že tato loď představuje hrozbu, shromažďuje zpravodajské informace nebo je využívána k propagandistickým účelům (opět si přečtěte vynikající diskusi Nata Southa o použitelnosti Úmluvy OSN o mořském právu na tuto situaci). Jako obvykle Britové lžou o všem, včetně toho, co UNCLOS skutečně říká…

Podívejme se na to z ruského pohledu.

Za prvé, Rusové si pamatují, jak Britové vyhlásili 200mílovou zónu kolem Malvínských ostrovů (“Falklandy” v britském jazyce) a okamžitě potopili křižník General Belgrano, jakmile do této zóny vplul. Rusové si také pamatují, jak Turci sestřelili ruský SU-24 nad Sýrií, protože přesně na 6 sekund pronikl do tureckého vzdušného prostoru. HMS Defender strávil v ruských vodách asi 30 minut.

Opravdu jim můžete vyčítat, že mají pocit, že “někteří jsou si rovnější než jiní”?

Britové jako nadřazená rasa, za kterou se jen oni sami považují, prohlásili, že změnili kurz jen proto, že před nimi plula pomalejší ruská loď, kterou se rozhodli předjet z volného moře. Ve skutečnosti jsou Britové tak nadřazeni mongoloidním ruským hordám a jejich diktátorovi, že odmítli ruskému plavidlu pobřežní stráže dokonce odpovědět, když hrozilo, že zahájí palbu, pokud Britové nezmění kurz.

[Poznámka: Zdá se, že poslední módou NATO je nikdy nemluvit s Ruskem. Totéž platí pro EU, která je nyní rukojmím magorů z 3B+PU (3 pobaltské státy, Polsko a Ukrajina)].

(Zajímalo by mě, jestli těmhle kecům ještě někdo věří? Věří ještě někdo, že Velká Británie je, no, skvělá? V Rusku se stále častěji používá výraz “мелкобритания”. Přeloženo do češtiny by to bylo něco jako “Malá Británie”).

Každopádně všechny výše uvedené skutečnosti jasně ukazují na jednu ze dvou věcí:

  • Britové nevěří, že by Rusko mohlo potopit britskou válečnou loď.
  • Britové jsou ochotni riskovat velký vojenský incident, který by mohl vést k válce, aby udržovali napětí mezi Ruskem a kolektivním Západem (alias anglosionistickým impériem).

Nabízí se otázka: Mají Britové pravdu, nebo blouzní?

Nejprve je třeba pochopit účel této provokace: narušit plánovaný summit mezi EU a Ruskem, který Francie a Německo zřejmě podporovaly a proti kterému se kategoricky postavily 3B+PU a Nizozemsko a Česká republika (tuším) (Ukrajina není členem EU, ale určitě se chovala, jako by měla nějaký druh morálního práva veta vůči rozhodnutím EU). Jistě, Spojené království vystoupilo z EU, a proto by nemělo mít do rozhodování EU co mluvit, ale anglosféra má nad EU dostatečnou moc, aby to bylo zcela irelevantní. Víme také, že Boris Johnson osobně vydal rozkaz, aby HMS Defender vplul do ruských vod. Je zřejmé, že takové rozhodnutí na vysoké úrovni nemohlo být přijato bez souhlasu strýčka Šmuela, takže máme co do činění se zcela záměrně promyšlenou akcí. Pokud to bylo cílem, pak se to zcela podařilo a Britové právě podrazili Macrona a Merkelovou.

Za druhé, pro Rusko je to skutečně do značné míry irelevantní. Pokud EU nesebere dostatek politické odvahy k jednání s Ruskem, bude Rusko jednat přímo s těmi zeměmi, které s ním jednat chtějí. Řečeno na rovinu, Rusku jsou 3B+PU ukradené. Co se týče Nizozemska, to je velkým investorem do ruské ekonomiky a Rusům je jedno, co Nizozemci řeknou nebo neřeknou, dokud budou investovat (mimochodem v eurech!), což zatím stále dělají. Kromě toho, vzhledem k ekonomické velikosti Nizozemska, i kdyby přestali investovat, byla by to pro Rusko jen malá nepříjemnost. Ostatně Merkelová dokonce prohlásila, že pokud se EU nedokáže dohodnout na dialogu s Ruskem, bude Německo za tímto účelem hledat jiné prostory.

Zatřetí, to, co se právě stalo, je dalším jasným znamením, že EU je hluboce nefunkční. Po zániku SSSR v roce 1991 se rusofobní neoconi na Západě rozhodli, že Rusové “zaplatí” začleněním zemí bývalého Varšavského paktu a bývalých sovětských republik do NATO. Zpočátku to vypadalo skvěle, ale nyní se ukázalo, že zpětný ráz této vpravdě idiotské politiky má pro Rusko mnoho nečekaných výhod a pro impérium velké problémy. Mezi ně patří např:

  • Rusko se zbavilo všech sovětských periferií, které Sovětský svaz vyčerpávaly.
  • Žádný z nově vzniklých států se nestal životaschopným a úspěšným státem.
  • Impérium vynaložilo mnoho miliard na podporu těchto nově nezávislých států (bývalý SSSR a východní Evropa) a snažilo se z nich udělat jakousi protiruskou výkladní skříň. To se jim zcela a komplexně nepodařilo.
  • Nyní si Velká Británie a ještě více 3B+PU vzaly EU jako rukojmí a brání zemím, na kterých záleží, aby na nich nadále záleželo.
  • Všechny země sousedící s Ruskem nyní požadují vojáky NATO, což je staví do nejhorší možné pozice, přímo za ruskou hranicí, a tedy na dostřel příliš mnoha ruských zbraní, než abychom je zde vyjmenovávali.
  • V neposlední řadě hrozí, že hloupé a upřímně řečeno naprosto nezodpovědné kroky zemí, jako je Velká Británie a Ukrajina, zapojí celou Evropu do velmi nebezpečné a ničivé války.

Podtrženo a sečteno, anglo-sionističtí vůdci si mysleli, že rozšířením EU a NATO dosáhli velkého úspěchu. Nyní jsou ve velkém průšvihu a řešení je v nedohlednu.

To všechno je sotva velkou novinkou, ale dalším potvrzením pokročilého stavu rozpadu NATO i EU. Naopak, čím více zemí EU se rozhodne vést dvoustranná jednání s Ruskem, tím lépe pro budoucnost evropského kontinentu.

Pokud jde o Brity, ti zjevně trpí přízračnými bolestmi za své ztracené impérium. Vezměte si, že během necelého století se britské impérium změnilo z říše, nad kterou slunce nezapadá (Británie vládne vlnám atd.), na pudla USA, kterého nikdo nerespektuje a nebere vážně. Bojo se zoufale snaží dokázat, že je “novým Churchillem”, který naučí ty zatracené Rusy (a Číňany!) klanět se Británii, nebo, pokud to nepůjde, alespoň se klanět anglosféře. A jako typický západní politik je Bojo příliš ignorantský a narcistický na to, aby pochopil, jaká rizika podstupuje.

[Poznámka: Britové zřejmě spojili imperialistickou aroganci (a klam!) s opravdu šokujícím nedostatkem PR dovedností. Nejenže popřeli, že Rusové zahájili varovnou palbu před nimi, jen aby FSB prokázala nepravdivost tohoto popření zveřejněním videozáznamu, na němž plavidlo ruské pobřežní stráže střílí před Defenderem, ale nyní přišli s opravdu neobratným nesmyslem o tom, že “super dooper tajnou” dokumentaci o britských plánech zřejmě nějakým způsobem našel kolemjdoucí v hromadě odpadků za autobusovou zastávkou v Kentu (myslíte si, že žertuji, pak se podívejte sem). Netřeba dodávat, že Rusové si z Britů otevřeně utahovali s tím, že “agenti 007 už nejsou, co bývali“. Navíc se nyní ukazuje, že někteří vrcholní britští představitelé byli velmi proti tomuto kroku, který požadoval Johnson osobně (viz zde a zde)].

A co britská armáda?

Víme, že jejich skutečné schopnosti jsou směšné. Ale co jejich chápání situace?

Neumím číst myšlenky a nevím, co si britští námořníci (a jejich šéfové) mysleli, ale jednou věcí jsem si jistý: příště (a podle britských ministrů nějaké příště bude) Rusové použijí sílu. Pokud to bude možné, pokusí se narušitelské plavidlo taranovat; pokud ne, možná zaútočí na motory/vrtule narušitelského plavidla, aby ho vyřadili z provozu a případně odtáhli. Pokud by se narušitelské plavidlo pokusilo palbu opětovat, Rusové pravděpodobně vypálí torpédo a vyřadí ho. To je můj nejlepší odhad. Rozhodl jsem se také zeptat Andreje Marťanova (bývalého důstojníka sovětského námořnictva), co si myslí, že se stane příště. Zde je jeho odpověď:
//////”S největší pravděpodobností zahájí palbu, ale nejprve pouze námořním dělostřelectvem malého kalibru (30 mm z ruské pohraniční hlídkové lodi nebo dokonce 76 mm), a tato palba bude pro začátek zaměřena na vrtulovou skupinu (tj. na záď). Současně budou baterie pobřežní obrany aktivně sledovat narušitele svými zaměřovacími radary, navíc Rusové “pověsí” 15-20 Su-24 a SU-30SM v okamžité pohotovosti k použití závažnějších prostředků – například nadzvukového (M = 3,5) protiradiolokačního X-31 a vyřadí stěžeň svým radarem. To jen pro začátek. Dále Rusové odhadnou reakci narušitele: pokud se pokusí střílet na jakýkoli ruský cíl, bude potopen. K tomu by však došlo pouze uvnitř ruských teritoriálních vod. Mimo ruské vody budou Rusové jejich pohyby pouze monitorovat. A konečně, nezapomeňte – v Černém moři hlídkuje v každém okamžiku 4 až 7 ponorek projektu 636, z nichž každá je schopna vypálit 6 protilodních střel 3M54 v jedné salvě.”///

Britští výsadkáři se také nedávno zapojili do velkého výsadku v Jordánsku. Britové to považují za, cituji: “demonstraci síly ISIS a Rusku“. Reakce Ruska? Ruské vzdušné a kosmické síly vyslaly na ruskou leteckou základnu v Khmeimim dva MiGy-31K nesoucí hypersonické střely Kinžal, čímž Britům ukázaly, že jejich lodě ve Středozemním a Černém moři plují podle libosti Ruska. O tom opět nebudou západní zděděná ziomédia informovat, aby veřejné mínění zůstalo zcela neznalé rizik, která Bojo a jeho parta podstupují ve jménu svých přízračných bolestí ohledně impéria. Ruské vzdušné a kosmické síly Tu-22M3M byly také nedávno nasazeny na ruské letecké základně Hmeimim v Sýrii.

Zde je krátké video z kanálu Zvezda ruského ministerstva obrany, které vám přiblíží, jak to celé vypadá (v ruštině, ale není třeba překládat) a které zcela otevřeně ukazuje, koho Rusové považují za svůj pravděpodobný cíl.

Zde je článek Zerohedge, který se také zabývá některými z těchto témat.

[Poznámka na okraj: pamatuje si ještě někdo, co se stalo, když se “neporazitelné” britské námořnictvo pokusilo zúčastnit Trumpova (naprosto neúspěšného) útoku řízenými střelami na Sýrii? Britské ponorky ve Středozemním moři byly zastíněny ne jednou, ale zřejmě dvěma ruskými ponorkami. To přesvědčilo velitele britské ponorky, že vypálení jejích raket by bylo sebevražedné. Britové to vzdali a opustili oblast].

Existuje zde určitý vzorec: západní politici vydávají spoustu velmi hlasitých prohlášení; Rusové jednoduše podnikají kroky, které považují za nezbytné, což je zbavuje nutnosti vydávat hrozby a křiklavá prohlášení.

Tento přístup má jeden problém: pouze vysoce specializovaní lidé na Západě si plně uvědomují, co Rusové dělají, a ještě méně lidí plně chápe důsledky ruských akcí. Když k tomu připočteme západní média, která se živí lhaním, vzniká v Evropě obyvatelstvo, které si téměř vůbec neuvědomuje, jaká reálná rizika bezohledné jednání jejich (údajně) reprezentativních vlád přináší. Kolik Britů si uvědomí, že usměvavý a zjevně šťastný Boris Johnson málem narazil na válku s Ruskem? Vsadím se, že jen velmi málo. Když už, tak obyčejným lidem na Západě se říká, že (a) jejich armáda je nejlepší a (b) že ruská armáda je mnohem slabší a Rusové to chápou. Ergo: žádné riziko nehrozí.

Dále je tu skutečnost, že zatímco běžné obyvatelstvo je udržováno v naprosté nevědomosti, západní politické elity se většinou skládají z lidí s velmi silnými narcistickými sklony v kombinaci s naprostou neschopností poučit se z chyb (svých i cizích). Netřeba dodávat, že ani historie tyto lidi neinformuje. A konečně, protože tito lidé nikdy nedokážou přiznat chybu, ať už je jakkoli malá nebo vážná, nemohou změnit svůj kurz; zdvojování je v podstatě to jediné, čeho jsou schopni.

Závěr:

Není pochyb o tom, že Bidenova administrativa zaujala vůči Rusku (a mimochodem i Íránu!) zcela odlišný kurz, než jaký upřednostňuje Trumpova administrativa. Tuto změnu politiky přičítám pravděpodobnému uvědomění si nejvyšších představitelů Pentagonu, že USA zoufale potřebují “nabrat dech” a že americká armáda není ve stavu, aby se mohla postavit jakékoli jiné, z poloviny kompetentní armádě. I kdyby šlo o trik, jak získat čas na reorganizaci, vítám to, protože z definice je cokoli lepší než válka, zejména válka v plném rozsahu. V USA i v Evropě však zjevně existují zájmy, které se zoufale brání jakékoli formě détente s Ruskem a které chtějí udržovat atmosféru krize a napětí jen těsně před válkou. Samozřejmě nevěřím v nějaké významné rozdíly mezi různými frakcemi soupeřícími o moc na strategické úrovni: všechny chtějí Rusko zničit, podřídit, rozbít a jinak zdevastovat. Tento 1000 let starý sen západních vládnoucích elit (v podstatě všech) stále zůstává strategickým cílem Západu. Na taktické úrovni však zřejmě existují dvě frakce, jedna, která chápe, že Impérium zoufale potřebuje přestávku, aby se přeskupilo a zdokonalilo svou strategii, a druhá, která zřejmě stále věří, že Impérium je neporazitelné, a zdá se, že je pekelně odhodlána vyvolat tolik konfliktů/válek, kolik bude považovat za nutné k obnovení celosvětové hegemonie strýčka Šmuela.

Ta druhá skupina, zjevně silná, má vazby na Velkou Británii a partu 3B+PU, která se zoufale snaží zůstat relevantní a která chápe, že pokud by někdy došlo k nějakému typu détente (nebo dokonce k napjatému modu vivendi) dohodnutému mezi Ruskem a Západem, stala by se tato skupina pro budoucnost naší planety naprosto irelevantní. I když s touto logikou můžeme nesouhlasit, musíme si i nadále uvědomovat, že pro země, jako je Spojené království nebo 3B+PU, je to skutečně existenční otázka a že pokračování napětí považují za jedinou cestu k politickému přežití. V tomto konkrétním bodě s nimi náhodou souhlasím.

Zmínil jsem se, že od Dubyi byli všichni američtí prezidenti, kteří přišli do Bílého domu, extrémně slabí, což vedlo k rozpadu jakékoli jednotné zahraniční politiky USA na mnoho různých a často protichůdných “mini zahraničních politik” různých složek vlády (Kongres vs. Bílý dům, plus zahraniční politika Pentagonu, zahraniční politika CIA, politika Foggy Bottom, politika ministerstva zahraničí atd. atd. atd.). Proto například strýček Šmuel nedávno zabavil doménu PressTV. (BTW – název domény https://www.presstv.ir/ stále funguje!).

To vše vytváří velmi nebezpečnou směs. Zvláště když Rusové zjevně a upřímně věří, že už nemohou ustoupit.

Dospěl jsem proto k závěru, že budoucí vojenský incident s použitím střelby v hněvu, který by mohl vyústit ve skutečnou válku, je nejen možný, ale dokonce pravděpodobný, pokud se frakcím na Západě, které chtějí přestávku na přeskupení sil, nepodaří dostat rusofobní magory pod kontrolu.

Stane se to? O tom velmi pochybuji. Biden je nejen slabý a senilní, ale jeho administrativa byla organizována s pomocí woke ideologie a (pseudo)rozmanitosti, na rozdíl od kompetence nebo odbornosti. Kolektivní Biden (kterého označuji jako “Bidena” na rozdíl od skutečného Bidena) je tedy pravděpodobně příliš slabý na to, aby dostal šílenství pod kontrolu, byť jen na krátkou dobu.

A tady je to opravdu děsivé: z ruského pohledu (a Rusové vše výše uvedené chápou) by potopení britské lodi mohlo být tím nejlepším řešením. Proč? Protože jakmile k tomu dojde, nebude možné před západním veřejným míněním utajit, že jeho takzvaní “vůdci” jsou bezohlední, nekompetentní, pomýlení a prostě nebezpeční narcisové, kteří jsou nyní ochotni riskovat kontinentální válku (možná i jadernou!) jen proto, aby nadále popírali realitu své bezvýznamnosti. Kdyby Rusko chtělo napadnout Spojené království, věřím, že většina Britů by byla ochotna riskovat vše, aby bránila svou vlast. Velmi však pochybuji, že by většina Britů podpořila myšlenku umírat za Krym, i kdyby věřili, že Rusko poloostrov “anektovalo” a nyní “utlačuje ukrajinský lid na Krymu”. Stejně tak by nechtěli umírat za MH17, Skripala, Sýrii, Navalného nebo utlačované homosexuály v Čečensku.

Myslím, že Putin by mohl udělat ještě jednu věc: pronést slavnostní projev a přímo oslovit obyvatele Západu a říci jim pravdu o tom, co dělají západní političtí vůdci. Mohl by lidem na Západě upřímně říci, že Rusko ustoupilo, kam až mohlo. Mohl by lidem na Západě říci, že Rusko udělalo to, co v historii dělalo tak často, vyměnilo prostor za čas a že čtyřletá přestávka Trumpovy administrativy umožnila Rusku plně přezbrojit, přeškolit a reorganizovat své ozbrojené síly, které jsou nyní zcela schopné postavit se USA i NATO a zvítězit.

Ano, já vím, Saddám Husajn i Muammar Kaddáfí se snažili oslovit obyvatele Západu a v obou případech demokratická a svobodná západní média tyto vpravdě naivní a neohrabané pokusy zcela zamlžila. Kdyby však Putin promluvil přímo k lidem na Západě a vysvětlil jim, co by válka (i konvenční) znamenala pro Evropu, museli by mu naslouchat. Putin by mohl lidem na Západě jasně naznačit, které kroky impéria Rusko nikdy nemůže a nebude tolerovat. A konečně by mohl jasně vyložit, proč by ruský lid dal přednost válce před jakoukoli kapitulací Impéria. A aby se ujistil, že poselství projde, mohlo by ruské námořnictvo nechat někde v Lamanšském průlivu vynořit jednu ze svých SSGN třídy Jasen-M nebo Tu-160 nacvičit odpálení řízené střely na Londýn (samozřejmě pouze elektronicky). Husajn a Kaddáfí takové možnosti neměli. Rusko je má a mělo by je využít.

Strach, zejména existenční strach, by mohl být tím jediným, co by mohlo prolomit zeď mlčení a dezinformací, kterou západní média po desetiletí krmí lidi.

Jak velkou naději vkládám do Bidenovy administrativy, že se zmocní magorů, nebo že Putin přímo osloví obyvatele Západu? Vůbec žádnou. A dalším nejlepším výsledkem je, že Rusko potopí válečnou loď USA/UK (nebo sestřelí letadlo), aniž by vyvolalo kontinentální válku. Je to vůbec možné? Ano, myslím, že ano. Velmi nebezpečné, ale možné.

Má Rusko jinou možnost? Pokud ano, nevidím ji. Vy ano?

Post scriptum: právě přichází zpráva, že USS Ross (DDG-71), torpédoborec s řízenými střelami třídy Arleigh Burke amerického námořnictva, právě vplul do Černého moře na cestě do Oděsy, kde Uki připravují manévry své “komáří flotily” v rámci nejnovějších manévrů NATO “Sea Breeze” (dosud největších – účastní se jich 30 zemí!). Ukies také prohlásili, že Ross plánuje sledovat přesně stejný kurz jako Defender. Rusové? Ti oznámili, že USS Ross je nyní “tlustým terčem” na jejich rakety pobřežní obrany Bal a Bastion. Co se týče ministra zahraničí Lavrova, ten právě napsal zásadní článek s názvem “Právo, práva a pravidla”, který – stále ještě diplomatickým jazykem – ukazuje naprosté znechucení, které i ruští diplomaté cítí k neschopnosti a pokrytectví Západu.

Zdá se, že trendem dne je “více téhož”…