Historie Komunistické strany Číny a čínský úspěch

Igor Bukker, Ludmila Čertková

 

18. 8. 2021 pravda
Čína se již dávno dostala ze seznamu zaostalých a chudých zemí. Nyní ČLR soutěží s USA o světové prvenství a tvrdě hájí své zájmy ve vztazích s jinými státy. Posledním příkladem toho je odvolání čínského velvyslance z Vilniusu kvůli pozici Litvy ohledně Thai-wanju. Prvního října Čínská lidová republika bude slavit další výročí svého vzniku. A 1. července země velkoryse oslavila 100. výročí komunistické strany.

“Při hodnocení stoletého zápasu Komunistické strany Číny musíme jasně pochopit, v čem spočívá náš úspěch v minulosti a co může zaručit náš úspěch v budoucnosti”, prohlásil generální tajemník ÚV KSČ Si Ťin-pching během svého vystoupení na slavnostní akci v Pekingu.

Jak byla KS Číny s to nejen víc než 70 let udržovat moc v obrovské a komplikované zemi, ale také proměnit kdysi zaostalou a válkou zpustošenou Čínu ve velmoc, soutěžící s Amerikou o globální lídrovství?

O tom Igor Bukker ve vysílání pořadu “Názor” na Pravda.Ru pohovořil s veteránem KGB, orientalistou-sinologem, laureátem 1. ceny FSB RF Jevgenijem Antaškevičem.

Téma století KS Číny se široce diskutuje ve světě. Datum je to absolutně konkrétní, spojené s konkrétními událostmi.

Byl to konec července-začátek srpna roku 1921, kdy se v Šanghaji konal 1. sjezd, de facto byl i ustavující, na němž bylo přítomno něco málo přes deset osob, které také představovaly všeho všudy několik stovek lidí, kteří se pokládali za komunisty.

Sjezd je považován za datum založení Komunistické strany Číny, která již nikdy do dneška svůj název neměnila. Byla to Čung-kuo Kung-čchan-tang – Komunistická strana Číny.

Ale sama o sobě tato událost, samozřejmě, nevznikla hned od nuly, jako cosi takového, víte, jako podřízení se módě: všude jsou komunistické strany, ale v Číně ne, pojďte, také u nás takovou stranu vytvoříme.

To období v historii Číny začalo absolutně grandiózní událost, která se nazývá Sinchajská revoluce. Sinchajská revoluce je vítězství myslícího, třídy, která přečetla nějaké knihy, vrstvy čínského společnosti nad mandžuskou dynastií, nad Mandžuským císařstvím Čching.

Sinchajská revoluce začala v roce 1911, skončila v roce 1913. Ukončila něco přes 240 let panství Mandžuů nad Čínou.

Čína se stala republikou

A tak v roce 1921 byl zorganizován ustavující sjezd, konal se, bylo na něm vyjasněno vedení strany. Od tohoto okamžiku je možno konstatovat, že začala historie KS Číny.

De facto okamžitě se ideový základ KS Číny začal vyvíjet s tak zvanou čínskou specifikou, a to je velmi důležité. A tato čínská specifika nikam neodešla dodnes, a jako paprsek světla, pro někoho to je bodák, prostoupila celou historii KS Číny až dodnes.

Dějiny KS Číny lze rozdělit na tři etapy. Jsou dvě absolutně pozitivní, kladné etapy a jedna absolutně černá, hrůzná a, jak to byl řečeno v dokumentech KS Číny, “ukrutná pohroma”.

První etapu lze vyznačit od 1. sjezdu v roce 1921 po rok 1941, kdy se Mao Ce-tung stal první osobou v KS Číny.

Druhá etapa – černá, která je “ukrutnou pohromou”, je od roku 1941 roku až do 9. září roku 1976, kdy zemřel, tam je třeba přidat další téměř měsíc, protože 7. října byla zatčena “banda” jeho stoupenců – tak zvaná “Banda čtyř”.

A od tohoto okamžiku už začala víceméně pokojná etapa vývoje i strany, i samotné země.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová