Iluzionisté z Přísahy

Nově ustavené hnutí Roberta Šlachty pod názvem Přísaha vede marketingově velmi profesionální (a ne levnou) volební kampaň.

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek

Šlachta sám, který je jedinou viditelnou postavou svého hnutí, je pracovitý člověk s velkou kázní, který se už pár týdnů pohybuje prakticky po celém území státu a navštěvuje za pomoci horizontálních vazeb, které si udělal v Policii ČR, prakticky všechny větší obce v republice. Předpokládám, že do konce volební kampaně stihne objet všechny tzv. „dvojkové“ obce v Česku. To je dobrý výkon.

A také dobrý plán. Lidé v těchto obcích, pokud se tedy dozvědí, že k nim kandidát typu Šlachty přijíždí, reagují vždy pozitivně. A to i ti, kdo na setkání s ním nepůjdou. Budou v podvědomí nosit, že Šlachta je mezi obyčejnými lidmi jako doma.

Včerejší iDnes přinesl velmi pozitivní informaci o konferenci Přísahy, na níž Šlachta vystřelil z Aurory: zahájil tak svou oficiální volební kampaň.

A jak to v Česku je tradicí už v posledních nejméně jedenácti letech a čtyřech kampaních pro volby do sněmovny, vždy se objeví nějaký nový spasitel. Z těch dosavadních spasitelů se zatím dokázali recyklovat pro další volby jen A. Babiš a T. Okamura.

O Věcech veřejných, které přišly s podobným slovníkem, s jakým dnes přichází Šlachta (a dá se říci, že jejich řeči jsou podobné vyjadřování Okamury a Babiše z předchozích dvou kampaní).

Samozřejmě, že Andrej Babiš už těžko může recyklovat některá svá volební hesla z nedávné minulosti, např. o nemehlech a rozkrádání republiky, protože totéž se dá dnes říci o řadě nepodařených členů jeho hnutí. Ale má hesla jiná.

A tak máme v čele Přísahy člověka, který říká: „Jdeme zastavit rozkrádání této země“. A jak píše iDnes, Šlachta …”slíbil Česko, kde platí jeden rovný metr a spravedlnost pro všechny“.

Je to vlastně stále stejný příběh. Ti, kteří se chtějí nově prosadit do politiky, oblafnout naivní voliče,  vždy říkají podobné věty.

V této souvislosti připomenu dvě vyjádření někdejšího španělského fašistického diktátora Franca. Ten často veřejně řikal: „Španělé mají už dost politiky a politiků“. Anebo: „Našeho hnutí by se měli bát pouze ti, kdo žiji z politiky“. Takže stále stejné variace na totéž téma,  nic nového pod sluncem. Všichni, kdo jsou nyní v politice, jsou lumpové, syčáci, šibalové a já to přicházím zachránit…

Současně ve svém příhovoru k členům svého hnutí na konferenci  už Šlachta pasoval Přísahu do pozice budoucí parlamentní strany. A to na základě jednoho jediného tendenčního průzkumu jediné agentury Kantar CZ pro ČT.

Jiné agentury tak štědré ve volebních preferencích ve vztahu k Šlachtově straně vesměs nejsou.

Bývalý člen bankovní rady ČNB Řežábek, který je ekonomickým expertem hnutí, fantazíruje o 10% volebního výsledku Přísahy. No, stačí říct a Kantar CZ Řežábkovi jeho přání splní.

A pak následuje obvyklá demagogie. Tentokrát v podání ekonomického experta hnutí: „Musí se zastavit plýtvání a vyhazování zbytečných peněz, abychom se měli jako Němci“. A to vše, aniž by řekl, jak toho dosáhnout. Tedy krásný výkřik, se kterým musí každý souhlasit, ale bez jakékoliv vazby na realitu. A zejména na prostředky, jak toho dosáhnout.

A jiný borec naopak, když už mluvíme o plýtvání a vyhazování peněz, někdejší neúspěšný prezidentský kandidát Hynek se na Šlachtově jamboree dožadoval, abychom bezpodmínečně jako stát dávali 2% z HDP na obranu. No, co by jiného měl také jako šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu říkat, že? No, ale půjdou – li další zbytečné desítky miliard na navýšení vojenského rozpočtu státu, nebudeme se přeci mít brzo tak, jako Němci anebo obecně Západoevropané.

A Šlachta se skromností sobě vlastní na jiném místě prohlásil, že si: „…umí představit, že bude ministrem vnitra“. Ale jinak nám Šlachta pěkně mlží. Nejen, že postrádá konzistentní program (on vlastně nemá žádný program), ale on vlastně ani neříká, s kým po volbách chce jít. Koho vlastně chce po volbách za premiéra. Zda představitele pravice anebo někoho z hnutí ANO.

Obě dvě pravicové koalice mají v souhrnu pět politických stran. A toto by tedy byla strana šestá. A to, že by se to mohlo stát. Tedy, že by Šlachta podpořil vznik vlády pravice, není vyloučené. Pokud řekl, že nebude ve vládě s trestně stíhanou osobou, tak už mnohé naznačil.

Zkrátka, Přísaha má zcela nejasný program. Zcela neznámí lidé jsou také v čele jejích kandidáte. O těchto lidech česká veřejnost nic neví a oni se skrývají  za širokými zády R. Šlachty. Ten proslul v červnu 2013 tím, že vlastně ukončil nemožnou vládu Petra Nečase. Toho, že Nečasova vláda tehdy padla, jsem pochopitelně neželel. Ale já dávám přednost legitimnímu, parlamentnímu řešení problému s neschopnou vládou. Řeknu to prostě,  svrhávat vlády v demokracii by měly jen parlamentní většiny. A to Šlachta s Bradáčovou v červnu 2013 nebyli. Od té doby v sítích orgánů činných v trestním řízení vlastně uvízla, při následném hledání nitek a dalších nitek policií, jen J. Nagyová, někdejší osobní přítelkyně a nyní manželka expremiéra P. Nečase. A tak z této veleostudné akce pro stát vlastně zůstalo jen u toho, že tu a tam trapně předvolávají Nagyovou – Nečasovou spolu s jejím manželem, k soudu. A jak se časem ukázalo, tak zřejmě největším prohřeškem Nagyové je to, že nezaplatila darovací daně z kabelek či podobných darů od příznivců ODS či lobbistů.

Pokud stejnou neúctu k právu, jakou projevil Šlachta tehdy, projeví i po svém nástupu na ministerstvo vnitra, které bych poté navrhoval přejmenovat na ministerstvo policie, máme se čeho obávat.

Musím se proto chtě nechtě vrátit k jednomu z výše uvedených výroků caudilla Franca: “Našeho hnutí by se měli bát pouze ti, kdo žijí z politiky”.

Jiří Paroubek

4.4 14 hlasy
Hodnocení článku
15 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Miroslav Povolny
Miroslav Povolny
před 2 lety

Nedá se předpokládat, že začínající strany, včetně Přísahy, by byly partnery demo-bloku. Pokud tedy nepřekročí 5%, stanou se dodavately mandátů pro ty větší. Osobně bych byl rád, aby všechny prošli a odkryly karty. To samé platí i pro tradiční, tedy ČSSD a KSČM. Já sázím na jistotu SPD. ale bude mi líto oslabení… Číst vice »

maxim
maxim
před 2 lety

Ke straně Přísaha, která sdružuje “spravedlivé” vyšetřovatele policie pod přísahou (komu?, to je otázkou), je škoda se vyjadřovat .. Stejný “profesní” spolek jako starostové STAN, počítačoví Piráti, a baráčníci a zahrádkáři .. S politikou takových spolků se stát řídit nedá .. Nedovzdělanci, karieristé a pitomci v policii a soudnictví nikdy neutvoří “spravedlivý stát”, s důvěrou vzdělaných a nezmanipulovatelných… Číst vice »

maxim
maxim
před 2 lety
Odpověď uživateli  maxim

Jenom namátkou dnes ze soudnictví případ z Novinek s paní, kterou soud odsoudil k úhradě kupujícímu nákladů na odstranění skrytých vad u prodaného domu s použitím známého soudního triku bez její účasti a vědomosti tzv. rozsudkem pro zmeškání. Je to už stovky takovýchto zhovadilých případů, kdy soudy vykládají skryté vady staveb jako “neviditelné” vady, které jsou ve… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

Ivan Vyskočil padl smíchy: Vraťte Krym! Vystrčil udělal ty, ty, ty! A já si představil, jak celé vedení i s Putinem sedí na záchodech s průjmem ze strachu
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ivan-Vyskocil-padl-smichy-Vratte-Krym-Vystrcil-udelal-ty-ty-ty-A-ja-si-predstavil-jak-cele-vedeni-i-s-Putinem-sedi-na-zachodech-s-prujmem-ze-strachu-675111

„Prý chudáci. Na cigára a chlast ale mají.“ Okamura rozvášnil dav slovy o nepřizpůsobivých. A to nebylo vše. Stalo se toho mnohem víc
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Pry-chudaci-Na-cigara-a-chlast-ale-maji-Okamura-rozvasnil-dav-slovy-o-neprizpusobivych-A-to-nebylo-vse-Stalo-se-toho-mnohem-vic-675109

Ludvik
Ludvik
před 2 lety

@Milan
V souvislosti s kabelkami p. Nečasové je velmi podivné a pozoruhodné, že se mluví jen o údajného nezaplacení daně z darování, ale vůbec se nemluví o tom, za co je od svých “dárců” dostala !? Pro její “krásné oči”… ?

spartak
spartak
před 2 lety

Naše demokracie rodí nové a nové samorosty ,k čemu to je ,jen drobení ,tak jak se měnila republika, ne na kraje ,ale na města s fanglema a k tomu úměrně ubývá státnosti a hrdé politiky. Všechny politické strany a hnutí jedou jen v jednom korytu s vyjímkou komunistů. Šlachta není vyjímkou ,jen mu zachutnal státní aparát a to je… Číst vice »

Duveryhodny
Duveryhodny
před 2 lety

Měl bych místo nějakých politických prohlášení jedno skromné přání, konečně už vidět ty “nezvratné důkazy” ke kauze Vrbětice!!

Vendol
Vendol
před 2 lety

Nemohu si pomoci, pro mne je největším komikem a klaunem na českém politickém dvorečku ten srandovní Spejbl z BIS, přesněji její zastupující ředitel Michal Koudelka. Za jeho šéfování se z BIS stala nedůvěryhodná a profláklá parta, která neumí ani hodnověrně lhát. Viz Vrbětice. Díky Koudelkovi si lze z BIS skvěle utahovat a dělat srandu, za to… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 lety
Odpověď uživateli  Vendol

Koudy nemá na politickém nebi české kolonie co dělat, nepatří tam – jakožto nejvyšší představitel státem zřízené a řízené TAJNÉ zpravodajské služby. Měl by, podle mě, šéfovat úřadu a ne se veřejně vyjadřovat k kdejakému hlasitějšímu prdu kdejakého senátora, poslance či člena vlády, to mu přece z titulu funkce nenáleží. Má plnit úkoly dle zadání… Číst vice »

Milan
Milan
před 2 lety

To se mi líbí, to neustálé omílání kabelek. A kam se nám vytratily, jak fyzicky, tak mediálně, ony zabavené desítky kilogramů zlata ptám se? Stále. A zbytečně. Kde nic, tu nic. Jen ty kabelky. Které mimochodem, převedeny do sumy v kačkách, také nemají až tak zanedbatelnou trestně právní váhu. Ale kabelky zní tak… Číst vice »

Raksa.A
Raksa.A
před 2 lety

No, po výrocích pana Šlachty o Koudelkovi můžu jen konstatovat, že mě opravdu zklamal. Nedovedu si totiž představit, že on sám by si držel ve svém týmu člověka, který by místo jemu podával hlášení médiím a jehož pracovní výsledky by byly byť jen podobné těm Koudelkovým.

heriot
heriot
před 2 lety

Dobře napsáno. Paroubka je v politice škoda.
Šlachta je velmi nedůvěryhodný a s kým by se v parlamentu po volbách spojil, je přece jasné. S “demoblokem”…

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  heriot

Pane heriot to asi ne zloději z ODS z něho mají vítr že prý ta svině moc ví. Jinak věci veřejné byl také velký propadák.

heriot
heriot
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Když Šlachta se hrozně znevěrohodnil svojí obhajobou Koudleky. Tím se zařadil na stranu kavárny…

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  heriot

To máte pravdu a také prý nechtějí vystoupit z EU která se snaží zlikvidovat národní státy.